A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2015. augusztus 25., kedd

Hamm!

Hamm! ... Hamburger.
Ahogy szeretem. Házilag összeállítva.
A húspogácsák kisütése nem egy nagy történet. Főleg nem villanydelejes grillel. Az "ősi" recept is azt óhajtja, vaslapon sült jó minőségű zsírszegény húsból. Vaslapon ... azt nem írja hogy a vaslap alatt nem lehet drótos petró.

Mivel zsírszegény a hús, hát száraz az állaga. Ezért szükséges egy éles késsel elnyiszatolni olyanformán mint a piskótalapot. Hát ez nem piskóta!
A két fél húslap közé, oszt mehet kenő és ragasztó anyagnak kis mustár.
Nem szükséges hamburger zsemle, a jó nagy és jóféle állagú fehér zsömle ippeg megfelelő. Nekem. Természetesen kétfelé vágva.
Egyik felét jó vastagon mustárral, másik felét jófajta ketchuppal kenem meg. Később meg is lesz majd az eredménye, mikor a kecsöp lecsöpög.

A megkent zsemle sárga feléhez a jóféle savanyú uborka illik karikázva, a vörös feléhez pedig vöröshagyma karikákat ragasztok. Sokat. Meg még egy keveset. Nem árt ha van egy szelet füstölt sajt a húspogi alá, de ha nincs akkor sem dől össze a hamburger. Helyes fogásnál nem dől össze! Szintúgy a saláta levéllel. Jó ha van, de ha nincs akkor legalább nem lóg ki belőle.

Most jöhet a játék a színekkel! A sárga, leuborkázott részt jó alaposan megnyomom pirossal, a ketchupos, meghagymázott részt meg sárgával. Borítás. Össze. Akkor jó, ha már ekkor folyik ki a sárgával vegyített vörös.

Na! Most jöhet a helyes fogás. ... Hát olyan nem létezik!
Mindenesetre szükségeltetik mind a tíz ujj, körben elrendezve egyenlő távolságokra a zsömle hasítéka körül. Szájszélességnyi hézag elégséges a várva várt harapáshoz. Ahhoz viszont, a hamburgernyi emeletesre dúsított zsemlét, össze kell nyomni a protkó nyithatósági hézaga alá.
Kicsivel alá, hogy beférjen. Ezt könnyű mérni, ugyanis célszerű a nyitott szájrést még az összenyomás előtt odanyomni a harapási hézaghoz.
Mintha csak lesmárolnánk a hamburgert. Ha nem ... ha nem így cselekszünk, akkor összenyomáskor ott kimászik (esetleg ugrik) a húspogácsa, vagy a hagyma egy része, vagy az uborka egy része. Vagy ezek együtt.

Na hová ugrik? Na hová mászik? ... Nyilván!
Jöhet a ráharapás. Ezt megelőzendő célszerű a szemből ülőket -szemből mindenképp- lőtávolon kívülre átültetni.
A harapás akkor jó, ha a hamburger jól hallható "pfrotty" hangot hallat, s eközben az ujjaink közt mindenfelé folyik ki a sárga s piros lé, miközben érezzük a szökni kívánó uborka s hagymakarikák tülekedését.

Étkezés befejeztével ajánlott a teríték és abrosz teljes cseréje, szintúgy az öltözet, valamint lefürdés. Emiatt én úgy tartom, a hamburger fogyasztás ideje a vacsora időszak, s mindenképp fürdési lehetőséghez kötött.
Például, egy éjszakai úszás előtt, a kellemes nyári éjszakában, parton.
Tipikusan naturista eledel lehetne ha, ... ha nem fogyasztanák sokan csípős ketchuppel s mustárral!
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. hahaha, láttam a lelki szemeimmel a jelenetet, ahogy eszed a hamburgered :)))

    Egyébként nagyon guszta, tetszik a mintázata :))

    VálaszTörlés
  2. Na, akkor most jó vendég lennék, ugyanis nem tudnék elrágni egyet sem, lévén foghúzás után...De biztos finom, és amilyen ízesen elbeszélted, összefutott a nyál a maradék fogaim között...

    VálaszTörlés
  3. És ehhez finom házi hamburger zsemle kell!!!!;-)

    VálaszTörlés
  4. Mi már előrébb léptünk a már hagyománnyá alakult hamburger sütésünkkel. Jó nagy speciális keverésű (darált marhahús, hagyma, két tojás, mustár, kecsup, majd sütés előtt só s borsó) húsgombócot ellapityálunk, olajban kisütünk, s kettévágott cipóban uborka, paradicsom s folyékony sajt lapótya kíséretében mind megesszük....

    VálaszTörlés