A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2015. augusztus 11., kedd

Kiütéssel győz ...

Még mindig a Holdvilág-árok.
Találtam egy követ bevéséssel:
MARIKA-JETTI 1938.
Érdekesnek találom, mert a Jetti is női név, keresztnévnek is és becenévként is. Két nő a Holdvilág árokban kevéssel a 2. világégés kitörése előtt.
Vajon miért fektettek nem kevés energiát ottlétük megörökítésére?
Gondolom ez is rejtély marad. Eltelt azóta 77 esztendő s ha csak húsznak feltételezem őket ottlétükkor, hát vajmi kevés az esély ...

Ez a kép nem a Holdvilág-árokban készült, csak azért szúrtam be, mert kígyóval vagyok s most kígyós sztori jön, hacsak részben is, de kígyós.

Mint korábban utaltam rá valami "elejtett" s emiatt ez a nyaralás s különösen a Holdvilág-árok, nekem igen emlékezetes maradt.

A lappangási időt is figyelembe véve, kb ide teszem a kezdetet, de meglehet tévedek.
Abban viszont nem, hogy a túra során valami megcsapott s megmart.

Augusztus 2-án (vasárnap) késő este negyven fokos láz vert le. Voltak utalások egy esetleges problémára már pénteken is, de azt legyűrtem.
Hétfőn körzeti orvos, antibiotikum, fekvés.
Kedd reggelre jött meg a nagyobb baj.
Jobb combtőnél bedagadtak a nyirokcsomók, vörös út mutatta a nyirokér vonulatát és térd alatt a lábszáram elülső fele kéttenyérnyi helyen irgalmatlanul bedurrant. Megduzzadt, vörös lett és fájdalmas.
Irány a sürgősségi. Megvallom, kissé beijedtem, trombózisom lesz.
Vérvétel, ekg, mindenféle vizsgálatok, majd ér ultrahang.
Ők is a trombózist akarták kizárni, de mellette a doki már kereste a nyirokér gyulladás bizonyítékait is, köztük a lehetséges behatolási nyomot is. Utóbbit talált eleget. A trombózist kizárták. A nyirokér gyulladás bizonyítást nyert, s mellé a lábszáron az elmérgesedés, orbánc.

A bakter -ez egy más jellegű, mint Regős Bendegúz baktere- bejutásának egyik lehetséges pontja volt, a jobb combom belső felén lévő véraláfutásos zúzódásos környezetben lévő apró seb. Egy szúrás szerű pont s mellette még egy amelyik karcolásba ment át.
A kígyómarás lehetőségét nem én, hanem az ultrahang specialista vetette fel. Utána gondoltunk s nyomoztunk. Melinda is s én is emlékeztem rá, hogy a Holdvilág-árokban felfelé haladva odakaptam a jelzett területre s mondtam is: -mintha megszúrt volna valami.
Bogár nem valószínű, mert az nem üt közben, pókot sem gondolnám, mert a túranadrágot nem bírná átmarni, ha meg alatta lett volna, akkor szétlapítom mikor odakaptam. Ha mégsem, akkor viszont mart volna ismét szorult helyzetében. Megvizsgáltuk a nadrág szárát.
S megleltük a két pontszerű átszúrást. Pont oda esik ahová kell.

Tényleg kígyómarásnak tűnik. Bizonyosan nem mérges kígyó, mert mérgezéses tüneteket nem tapasztaltam. Az sem biztos, hogy az általa ütött nyílásokon emelte kalapját a bakter s ballagott be. De ott van a marás nyoma. Mára már csak volt. Előszörre  Rákosi viperára gyanakodtam, mert a keresztes hangosan támad, de mára elvetettem.
A Rákosi marása egy méhcsípéssel ér fel és ez a seb nem duzzadt meg. Most már inkább valamely siklófélét gyanúsítok. Vagy erdei sikló, vagy rézsikló lehetett. Ezek eléggé agresszívak tudnak lenni, csak szerencsére egyiknek sincs mérge. Nekem annál inkább.

Legutóbb bölcsőben feküdtem ennyit egyhuzamban, de betartom a játékszabályokat mert ha a bakter megmérgesedik, akkor komolyra is fordulhatott volna a helyzet. Szerencsére látványosan javul.

S akkor végezetül egy másik hiedelem s kevéske adalék az összeesküvés elméletek kedvelőinek.

Egyik feltételezés, a pálos szerzetesek a Holdvilág-árokbéli barlangokban töltöttek három esztendőt, mielőtt onnan kijőve Özséb, volt esztergomi kanonok megalapította a máig egyetlen magyar szerzetesrendet.
Ha ez igaz,  joggal merül fel a pálos lelkiség, és a magyar ősvallás kapcsolódása.

2015. 08. 02. -amikor a láz levert- Özséb napja!

Legalább ez a kőomlás nem rám, hanem az ösvényre hullott!
Onnét fentről. Pusztán ezért, meg a szép látványért az utolsó két kép.
S akkor összeesküvés ...
Mi bajuk lehet a pálos ősöknek?
Nem léptem tán elég nagy tisztelettel a szent helyre?
Netán, csak nem az előző életemben csaptunk össze? ... Vagy pusztán véletlen Özséb s az én találkozásom.
A történet folytatódik.

6 megjegyzés:

  1. Na jól megijesztettél...erre még soha nem gondoltam túra közben, hogy kígyó is kerülhet az utamba...
    Egyébként meg...mindig is utáltam a csúszómászókat. Emberben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akartalak ijesztgetni, de bíz ez benne van a pakliban.
      Emberekben meg pláne!

      Törlés
  2. Szerintem két szeretőt vitt magával a vésnök. Egyik volt a véső, a másik a kalapács. Mindkettőt megörökítette.

    VálaszTörlés
  3. Ez nem semmi! Bevallom a naivságomnak, vagy inkább a kígyófóbiámnak köszönhetően erre gondolnék legkésőbb egy erdei sétám során. Most rendesen bennem van a para, mert a közeli kiserdőbe gyakran járunk kutyázni...
    Nagyon örülök, hogy nem lett komolyabb bajod...
    -még belegondolni is rossz!
    Remélem, azóta már csak egy rossz emlék maradt számodra, semmi több.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is csodálkozom kedves Móni, én is erre gondoltam legkésőbb. Sőt! Ha a doki nem veti fel, tán eszembe sem jutott volna napokkal később az akkori incidens. Azért ne aggódj. 56 évem nem csekély részét töltöttem a szabadban -voltak időszakok mikor többet mint odahaza- s most ért először efféle inzultus. Igen kicsi az esély.
      Köszönöm szépen! :) A komolyabb baj egyelőre elkerült, csak épp a teljes gyógyulás maradt el. Úgy hozta a sors, hogy rá kellett mozognom -hála Istennek- ha ideje lesz az okát is megírom, s még mindig van lappangó gyulladás, estére kelve kissé feldagad, kissé fáj.
      Most ismét lassíthatok s bízom benne, eltűnik egy hét alatt.

      Törlés