Peca, úszós szerelékkel. Láttam őkelmét a szerelék közelében sündörögni, de reménykedtem, hogy elkerüli a tűt. Nem kerülte el.
Marhára nem szeretem ha ezek a páncélos sündörgők beleúsznak a tűbe, mert bármelyik "alkatrészükbe" is akad, megnehezítik a szabadítást.
Dolgozik bennük a jogos védelem, ezért behúzzák magukat a páncélba a tűvel együtt. Néha rémálom a szabadítás.
Szerencsénkre, neki az egyik hátsó lába akadt s az sem tőben, így bármennyire is igyekezett eltüntetni a tűvel együtt, nem nagyon sikerült neki. Gyors szabadítás lett, mérsékelt erőszakkal.
Amúgy gyönyörű példány, nagyon szép háti mintázattal.
Talán nem mindenki tudja, de védett. 50 000 ft-ot engedtem vissza a Desedába.
Pedig valaha a magyar konyha közkedvelt szereplője volt a mocsári teknős is.
Folyami rák, csiga, béka, teknős mind alkalmas lenne konyhai felhasználásra.
"Elvagdalván négy vagy öt tekenős békának a fejét, lábát és farkát, forrázd le, bontsd fel, s vagdald öszve szép apróra, tégy lábasba egy darab vajat, aprított zöldpetrezselyemet, s ezekhez a tekenős békát, fojtsd be, hogy pergelődjék, azután hints egy kis lisztet, és tölts borsólevet reá, borsot, szerecsendió-virágot s két kanál tejfelt adván hozzá, forrald fel, s tálald ki pirított zsemlére."
(Czifray-szakácskönyv 1829)
De ez csak egy. Számos recept létezik írott formában.
De mert az őshonos mocsárinkat a vörösfülű ékszerteknős kezdi kiszorítani, és hát ő is ehető, aki nagyon szeretné elővenni a régi recepteket, hát nem kell nélkülöznie az asztalról.
Dolgozik bennük a jogos védelem, ezért behúzzák magukat a páncélba a tűvel együtt. Néha rémálom a szabadítás.
Szerencsénkre, neki az egyik hátsó lába akadt s az sem tőben, így bármennyire is igyekezett eltüntetni a tűvel együtt, nem nagyon sikerült neki. Gyors szabadítás lett, mérsékelt erőszakkal.
Amúgy gyönyörű példány, nagyon szép háti mintázattal.
Talán nem mindenki tudja, de védett. 50 000 ft-ot engedtem vissza a Desedába.
Pedig valaha a magyar konyha közkedvelt szereplője volt a mocsári teknős is.
Folyami rák, csiga, béka, teknős mind alkalmas lenne konyhai felhasználásra.
"Elvagdalván négy vagy öt tekenős békának a fejét, lábát és farkát, forrázd le, bontsd fel, s vagdald öszve szép apróra, tégy lábasba egy darab vajat, aprított zöldpetrezselyemet, s ezekhez a tekenős békát, fojtsd be, hogy pergelődjék, azután hints egy kis lisztet, és tölts borsólevet reá, borsot, szerecsendió-virágot s két kanál tejfelt adván hozzá, forrald fel, s tálald ki pirított zsemlére."
(Czifray-szakácskönyv 1829)
De ez csak egy. Számos recept létezik írott formában.
De mert az őshonos mocsárinkat a vörösfülű ékszerteknős kezdi kiszorítani, és hát ő is ehető, aki nagyon szeretné elővenni a régi recepteket, hát nem kell nélkülöznie az asztalról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése