A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (219) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (74) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2023. július 20., csütörtök

Nagy zsákmány

2022.07.18. Deseda

Peca, úszós szerelékkel. Láttam őkelmét a szerelék közelében sündörögni, de reménykedtem, hogy elkerüli a tűt. Nem kerülte el.

Marhára nem szeretem ha ezek a páncélos sündörgők beleúsznak a tűbe, mert bármelyik "alkatrészükbe" is akad, megnehezítik a szabadítást.
Dolgozik bennük a jogos védelem, ezért behúzzák magukat a páncélba a tűvel együtt. Néha rémálom a szabadítás.
Szerencsénkre, neki az egyik hátsó lába akadt s az sem tőben, így bármennyire is igyekezett eltüntetni a tűvel együtt, nem nagyon sikerült neki. Gyors szabadítás lett, mérsékelt erőszakkal.
Amúgy gyönyörű példány, nagyon szép háti mintázattal.

Talán nem mindenki tudja, de védett. 50 000 ft-ot engedtem vissza a Desedába.

Pedig valaha a magyar konyha közkedvelt szereplője volt a mocsári teknős is.
Folyami rák, csiga, béka, teknős mind alkalmas lenne konyhai felhasználásra.

"Elvagdalván négy vagy öt tekenős békának a fejét, lábát és farkát, forrázd le, bontsd fel, s vagdald öszve szép apróra, tégy lábasba egy darab vajat, aprított zöldpetrezselyemet, s ezekhez a tekenős békát, fojtsd be, hogy pergelődjék, azután hints egy kis lisztet, és tölts borsólevet reá, borsot, szerecsendió-virágot s két kanál tejfelt adván hozzá, forrald fel, s tálald ki pirított zsemlére."
(Czifray-szakácskönyv 1829)
De ez csak egy. Számos recept létezik írott formában.

De mert az őshonos mocsárinkat a vörösfülű ékszerteknős kezdi kiszorítani, és hát ő is ehető, aki nagyon szeretné elővenni a régi recepteket, hát nem kell nélkülöznie az asztalról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése