A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. szeptember 28., péntek

Eger

Az idei nyár vártúráin meglátogatott várak közül, szándékosan hagytam
Eger várát utoljára.
Ki ne ismerné történetét?
Ha máshonnét nem, hát történelmi tanulmányaiból, vagy Gárdonyi Géza művéből. Biztosra veszem, nincs ember ki -ha nem is járt még falai közt- legalább képekről ne ismerné.

"Szarvaskő kapitánya ott állt napestig a vára tornyában, és hallgatta, hogyan dörög az ágyú Eger felől. Szarvaskőn szépen sütött az őszi nap. Az erdő alig egypár napja indult sárgulásnak, s hogy eddig mindennap esett az eső, s minden éjjel tiszta volt az ég, a fák alja és a patak mente újra kizöldült. Mintha nem is ősz volna, hanem tavasz. Szarvaskő annyira van Egertől, mint Isaszeg Gödöllőtől vagy Siófoktól Füred a vízen át. Csakhogy hegyek között áll; hegy hegyen Felnémettől Gömörig, csak egy keskeny, kanyargó, mély út viszen odáig. Mikor reggelenkint az ágyúk megdördültek, a felhő megsokasodott, megsötétedett az égen, s egy óra nem telt belé, hullt az eső. Néha szennyes eső is hullott. Odáig elvitte a szél a felhőbe belekeveredett füstöt, s mintha a mennybéli kéményseprők mosdóvizét öntenék alá, úgy bemocskolta olykor az eső a szarvaskői falakat, az udvart, a sziklákat és a várkapitány úr őszirózsáit. Szarvaskő olyanféle kis vár, mint Drégely volt. Magas palakő sziklán épült. S mintha a feltornyosult sziklák tetejét faragták volna ki várnak, olybá tűnt fel annak, aki először látta. De hát kicsiny volt. .............. Ha Eger megdől, Szalkay Balázs uram lóra ülhet a maga negyvenkilenc katonájával, és mehet az északi megyékbe a rokonaihoz - hacsak úgy nem akar tenni, mint a haragos Szondi vagy mint Nyáry Lőrinc, a szolnoki kapitány, aki ennek a hónapnak a negyedikén egymaga állott ki a százezernyi török ellen a vár kapujába. Hát ott állt a jó Szalkay Balázs a toronyban. Sarkig érő, vargányaszínű, galléros őszi mente volt rajta, s rókaprémes kucsma a fején. Aggodalommal meresztette nedves, kék szemét arra a magas hegyre, amely az Eger felé való látást elfödte előle. Egert nem láthatta, hát nézte a hegyet."
/Gárdonyi Géza Egri csillagok (ötödik rész: Holdfogyatkozás)/

A várban tett séta képei ott sorakoznak az Eger albumban.
.

13 megjegyzés:

  1. Hát szerintem is mindenki volt már ott, mert az iskolai kirándulások kedvelt célpontja:) Nagyon szép város Eger, a vár is lenyűgöző, nagyon rég nem jártam arra, de majd még szeretnék:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétfajta ember létezik. Az egyik aki már volt Egerben és aki majd csak lesz. Ja!Három. A visszatérők. :)

      Törlés
    2. Van egy negyedik is, akik ott laknak!:)

      Törlés
  2. Nagyon szép város Eger:)
    Én is sokszor voltam ott a fiaimmal.
    Örülök, hogy általad is újra átélhettem azokat a kedves emlékeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép. Mi sem először jártunk s remélem még fogunk is. :)

      Törlés
  3. MJ ! Olyan szépek a fotók ! Sajnos, pár éve, amikor erre jártunk, már késő délután volt, és csak a külső várba engedtek be bennünket...no, ha Isten is úgy akarja, talán jövőre....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek. Kicsit már húzós a sétálójegy is, de hát ez van. :)

      Törlés
  4. Továbbra is sajnálom, hogy mi akkor éppen Erdélyben voltunk, pedig milyen jó lett volna találkozni a várban. Talán majd máskor és máshol.

    Jó volt egy ismerős szemével látni a várunkat. Én most egy kicsit elmaradtam a bemutatással. A munkahelyváltás egyenlőre időcsökkenéssel jár. Addig is, ha valakinek van kedve egy kicsit Egerről olvasni egy ott élőn keresztül, szívesen látom az Utazás Adeliddel blogon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan lesz még alkalom. :)

      Csak ajánlani tudom Adelid blogját!

      http://utazasadelid.blogspot.hu/

      Törlés
    2. Remélem én is, s az ajánlást pedig köszönöm!

      Törlés
  5. Nekem is nagyon tetszik Eger tavaly voltunk ott,természetesen a várban is,ezt nem lehet megunni már többször voltam de mindig valami újat mutat a város magából!
    Kedves Adelid! Én megnézem a blogod mert nagyon érdekel köszönettel Georgina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép város valóban. nem csak a vár, de azon kívül is van látnivaló bőven. :)

      Törlés
    2. Itt voltam diák, nekem ez a legszebb város a világon! (Érzelmi alapon.)

      Törlés