A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (357) Deseda (277) Gombák (172) Horgászat (165) Úton (161) Madarak (138) Családi (132) Gasztronómia (107) Vártúrák (104) F-1 (102) vegyes (102) Gépek (98) Zsömi (95) Kvár (82) Kedvenceink (75) miEz? (66) Somogyban (65) D.arborétum (62) tréfás (61) Állati (59) virág (51) "Állati" (47) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) Veterán (36) feljegyzÉs (35) vitriol (31) Királynő (30) Történetek (29) COVIDnapok (19) görBee (19) Hadban (16) retro (16) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3)

2013. szeptember 16., hétfő

Változékony tinóru, párducgalóca

Változékony tinóru.
Ez a nagytestű gomba az egyik kedvencem és mégsem ettem még soha, valószínűleg nem is fogok. Bár ki tudja? Szépséges, ámde nagyon érzékeny.

Nyomásra, vágásra azonnal erősen bekékül. Ez a kékülés az ami visszatart a fogyasztásától, nem pedig az hogy nyersen vagy alkohollal fogyasztva mérgező. Időnként olyan csapatosan jelenik meg, hogy győzöm őket kerülgetni, már-már tömegiszonyom lesz láttukra.
Párducgalóca.
Ha megjelenik, ez is képes egész kis hadsereget felvonultatni.. Arra amerre én járok szinte minden éven így van. Most is előcsalogatta az eső, a reggelente párás, nyirkos idő s kezdik ellepni az erdőt. Ezért aztán óvatosan vele!
Mindent a szemnek ...! Mérgező!
Ritkán halálos, ámde igen súlyos lehet a mérgezése. Ez a híres bolondgomba! Idegmérget tartalmaz, mely akár már harminc perc elteltével hat, idegrohamokat okoz, hasonlatos hatásokat vált ki a mérgezettnél mint a súlyos alkoholmérgezés.

Hogy miért ilyen gombákkal álltam most elő? Azért, nehogy azt higgye bárki is, mindig csak a zabáláson jár az eszem! ... Mára ennyi, mennem kell! ...
Megyek vacsorázni.

2 megjegyzés:

 1. Mennyi gombaféle:) Nagy tudás kell ahhoz, hogy ismerje őket az ember. Az én tudáshiányommal viszont, valószínű, hogy először azt a gombát szedném le, ami számomra külsőleg a legszebbik!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagy tudás kellene nekem is. De hát ugye soha nem késő és holtig lehet tanulni. Gombafronton fogok is. :)
   Nem vagy így egyedül. A legszebbek viszont általában ne jók. Mint például, a szép piros és pöttyös mesegomba, a légyölő!

   Törlés