A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (219) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (74) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2023. április 24., hétfő

Az éjszaka varázsa

2023.04.21. Deseda

Éjszakai peca. Harcsára. Természetes, hogy harcsa pont nem járt arra. Szerencsére más sem. Úgy értem, a parton más sem.
Mert nekem az éjszakai kintlét a nyugalomról, az éjszaka sötétjéről, magányáról és az éjszaka hangjairól szól.
Azért egy harcsának megbocsájtottam volna ...

Tipikusan az a mély sötétség volt amit a hold szinte teljes hiánya eredményez -másutt meg mások-, nem mostanában láttam madzagvékony holdívet, és a csillagok fénye épp csak megtörni képesek. A lámpa fénye is csak hasítani képes belőle egy szeletet, de megtörni nem. A víz csendes, ezüstösen fehér kis haltestek villannak, néha egy mélyebb hangot adó loccsanás. Kellemes hőmérséklet az éjszaka csendes szárnyasaival. Már a lepkék is járnak a szorgos denevérárnyak hozta légtérveszélyben.
A szemközti parton felugat egy őzbak. Hosszan, sűrűn, hangosan. A víz remekül viszi a hangját, olyan mintha csak a szomszédban riasztana. Olyan hang az, hogy a gyengébb idegzetű született városi, ki még soha nem hallotta, magára zárná a kocsiját és többé tán soha nem menne a magányos éjszaka közelébe. Majd elhal a riasztása, beáll a csend ... beállna. Távolról, kissé idétlennek tűnő vihogást hoz a víz, nem hiéna vihog -bár ki tudhatja-, hisz az felénk nem honos.
Szellő jön még több rovart hoz, valamiféle rágcsáló motoszkál a fűben majd a drón felzümmögésére kussba merevedik szegény. Távolabb pontyot akasztanak a bojlis sporik, két csónakkal is rámennek, a fejlámpák fényéből látom, mint ahogy a drón mozgását is arról. Röviden végeznek, mozgásuk után visszaáll az éjszakai nyugalom.

Ezek itt a nappali helyszíni képek, még mielőtt becuccoltam magam a vízpartra. Biztosan lesz akinek ismerős.
De mindez csak díszítési elem. visszatérek az éjszakához. 
Azért fogtam valamit. Ott van a fotók közt az a ménkű nagy faág. A partközeli úszós harcsázó szereléket billegette rá a szél.
Úgy nagyjából három méter hosszú a vastagabb felén bőven karvastagságú és a magába szívott víztől dögnehéz.
Még a harcsákra méretezett cuccal sem volt egyszerű elemelni a fenékről és elhúzni a partszélig. Az volt az éjszakai fogásom. Igazság szerint túlméretes példány, de azért nem dobtam vissza. Éjfél előtt feladtam a reményt, összepakoltam az alaposan páralepte cókmókom, becuccoltam a verdába oszt irány hazafelé a nagy magyar éjszakában. Nyugis út volt, ahogy közeledett a város, egyre világosabb is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése