A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (329) Deseda (224) Gombák (147) Úton (143) Családi (123) Madarak (123) Horgászat (117) Vártúrák (104) Gasztronómia (100) vegyes (97) Gépek (96) Zsömi (87) F-1 (80) Kedvenceink (74) Kvár (68) miEz? (61) Somogyban (57) tréfás (56) D.arborétum (55) "Állati" (47) Állati (47) virág (46) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) Veterán (36) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (15) retro (13) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (2)

2011. okt. 27.

Lucfenyvesi

Úgy két hete volt, mikor a "Kalaposok" íródott és hiányoltam -többek közt- a lucfenyvesi rizikét. A csapadék és a langy meleg mozdított valamicskét "gombafronton", de azért még nem jött el a dőzsölés ideje.
Nagyon tetszetős ez a narancssárga alapon zöld árnyalatokkal színezett tejelőgomba. Amennyire szép, annyira ízletes is. Mostanság bújik elő a tűlevelek alól, illetve a lucfenyők környékén a fűből, ahol jól rejtőzik, de talán lesz még hozzá szerencsém.
A képen látható másik gomba a szürke pereszke. Szintén fenyvesekben lelhető, kivétel a lombos erdőkben tenyésző zöldessárga pereszke. A zöldes színűektől mindenkit óvnék, mert a színe miatt összetéveszthető a gyilkos galócával. A szürke ízletes, könnyen tisztítható -nem ragacsos a felülete-, törékeny gomba. Nem gyakori és szerintem nem is igazán ismert, elterjedt.

9 megjegyzés:

 1. Nem vagyok egy gomba párti, de egyre nagyobbakat nyelek, mikor olvasom a bejegyzéseidet :) Pedig csak ismerteted őket.
  Köszönöm! :)

  VálaszTörlés
 2. Szeretjük mi is a gombákat,de idén valahogy elmaradt a szedése,pedig itt Sopron környékén akad szép számmal.

  VálaszTörlés
 3. - No, akkor egyszer összerittyentünk valami emberi fogyasztásra alkalmasat. :)
  - Még nem késő! :)

  VálaszTörlés
 4. Bácska, ahol élek nem a gombákról híres :) így nem ismerem őket és örömmel kísérem beszámolóidat a sok fajta gombáról.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon szép fotókat hozol mindig... Látszik ízig- vérig természet rajongó vagy..

  VálaszTörlés
 6. Jöttem tanulni:)
  Hatalmas tudással rendelkezel a természet iránt, kedves Józsi!

  VálaszTörlés
 7. Pereszkés idő van....Az arborétumban én is találtam.

  VálaszTörlés
 8. Hogy ti mennyire kedvesek vagytok hozzám hölgyek! Nagyon szépen köszönöm! :))

  VálaszTörlés