A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. december 6., kedd

Az utolsó ...

No nem! Nem vacsora! Azért annyira nem súlyos a helyzet gombafronton. Csak épp arra gondoltam, valószínűleg az utolsó szedés az idei évben. Decemberi gomba! Ahhoz képest hogy nem is oly rég, még a nagy fagyást "jósoltam" és még a csónakot is kimenekítettem ... na ja. Ez csúcs!

Tegnap még szabályosan tavasziasan langyos volt a levegő, dacára az egész napos esőnek. Na, az esővel be is fürödtem. Mert persze mikor elindultam, még nem esett, mikor kiérkeztem, már igen. Esett szinte egész nap, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással. Kellett! Átvészeltük az évszázad legszárazabb novemberét. Van a kocsiban egy nem túl divatos, ámde nagyon praktikus lebernyegem. Batman simán bevenne társnak, már persze ha túlélné a röhögőgörcsöt. Irány a rengeteg. Időm rengeteg. Zsömi is jött lelkesen, míg valahonnét a távolból fegyverdörgést nem hozott a szél. Akkortól inába szállt ... és többé nem tágított a bokám mellől.
Próbáltam fotózni, de gyorsan letettem róla és visszarejtettem a víz elől a denevérhacuka alá a gépet. Gondoltam, céltalan csak nem mászkálunk itt a vízben, benéztem hát a zugokba. S találtam! Ahová még nem ért el a pár fagyos éjszaka ereje, ott maradtak. Én ezt kaptam a "Mikulástól" ajándékba.

S ha már rátettem a "gasztro abroszra", ám legyen. Gomba paprikás. ...
Most tényleg? Én írjak ide gombapörkölt receptet? Én a laikus? Nálam mindenki csak jobbat tudhat, avagy legalább olyat Na jó. Pucolás. ...
Nem, nem megyek sehová. A gombákat kellett megtisztítani. Ezeket itt a képen nem kellett nyúzni, elég volt tisztára törölni és apróra szelni. Utána alaposan lemosni, majd lecsepegtetni szűrőkanálban. Két fej vöröshagymát csak úgy félkarikára és a gombával együtt előpárolni, sóval, borssal. Őrölt borssal természetesen. Közben pár tojást felverni, de jó alaposan ám! Sóval és kevéske őrölt paprikával ízesíteni. Míg az ember gyereke a tojásait veri, ...... hűha, most már mindegy! Szóval. Addig megpárolódik a cucc és zutty rá a tojásokat, gyors kavargatás mellett. Éééés ... máris kész a hagymás tojás gombával, kicsit pikánsan csípősen. Na jól kikavartam?
Jó foszlós fehér kenyérrel és vizes uborkával az igazi! Szerintem.

9 megjegyzés:

  1. Ez egy ritka jó év ilyen szempontból. Azért remélem elkészítitek valahogy.

    VálaszTörlés
  2. Így összeállítva nem lehet rossz. Jó étvágyat.

    VálaszTörlés
  3. - Milyen szempontból? Merthogy a gombáknak nem igazán kedvezett. :)
    - De nem ám! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  4. A gombaszedés szempontjából, ugyanis decemberben ritkán van .Főleg ilyen szárazság után. De aki keres az talál.

    VálaszTörlés
  5. Hát én már semmit sem találnék az erdőben, most hullik éppen az első hó. Ami baromi jól néz ki a szobából, de holanp vezetni kell, s már elszoktam a hótol. Mit nem adnék egy ilyen gombás rántottáért, na nem most, holnap:)

    VálaszTörlés
  6. - Ebbe most belejátszott a helyismeret és a tapasztalat is. Ámbár nem adtam volna egy lyukas garast sem a sikerre. Csak úgy jött az ötlet és bevált. :)
    - Hó, hó! De megkívántam egy jó havas erdőt! Óvatos légy. Nálad biztosan van eltéve, vagy fagyasztva, vagy szárítva, vagy üvegben. :)))

    VálaszTörlés
  7. Saját szedésű gombából pörkölt! Ez nekem olyan romantikus és elérhetetlen. Bevallom én félek a gombáktól, mert nem ismerem őket. Csak a piacon, boltban veszem. Te kitől tanultad melyik ehető és melyik nem? Nem félsz, hogy egyszer tévedsz? Bevizsgáltatod vagy bízol magadban egészen? Tanulható ez? Ezek a kérdések foglalkoztattak miközben olvastam soraid.

    Ágnes

    VálaszTörlés
  8. Nem vesztem el, csak Néma Leventét játszottam.
    Te viszont szorgalmas vagy, mint mindig.

    VálaszTörlés
  9. - Nem elérhetetlen kedves Ágnes! :)
    Megválaszoltam a kérdéseket "Hogy is ...?" címen.
    - Örülök neked Néma L Hanczur! :)

    VálaszTörlés