A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. december 28., szerda

Frottír ...

Avagy pacal. Pacalpörkölt.
Ezzel az étellel biztosan nem kerülök toplistára, mert meglehet többen vannak kik nem szeretik, mint ahányan igen.
Vannak bizonyos előítéletek a pacallal szemben sokakban. Megértem.
Merthogy, honnét származik a pörkölt alapanyaga, ugyebár?

Valóban. Emiatt aztán sok függ az alapanyag előkészítésén. Magyarán tisztításán. Több módszert is olvastam és hallottam én erről. Most egyet közreadnék. Én nem alkalmazom ezt a tisztítási módot, pedig megtörtént. Szavahihető embertől hallottam.

A pacalt néhányszor át kell mosni, öblíteni hideg vízben, majd kerüljön egy méretes edénybe. Hozzá kell szelni -jó vastag karikákra- néhány nagy fej vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát. Jó alapos sózás mellett forróvizet kapjon a büdös gyomra és mellé egy szép adag ecetet. Az így, tisztításra és szagtalanításra előkészített bendő mehet a tisztítógépbe.
Nevezetesen, egy keverőtárcsás mosógépbe, ahol jó alaposan kell pörgetni. Mindaddig, míg a víz hűlni nem kezd, akkor a pacal kiszedhető.
Öblítést követően mehet a főzővízbe.

A többi aztán már részletkérdés. Pacalpörkölt receptet játszi könnyedséggel lehet letölteni. Akár magában, akár csülökkel felturbózva.
Én ez utóbbit kezdem előnyben részesíteni.

Lényegesen gyorsabb és ráadásul kevésbé macerás módszer, ha bádog bendőbe töltött kész pacalpörköltet vásárolunk. A konzervfedél feltépését követően feltétlen az elsősegéllyel kezdjünk, mert vér nem kell a feljavításhoz. Ezután öntsük a cuccot lábasba, forraljuk fel, fűszerezzünk rá ízlés szerint. Őrölt paprikával, borssal mindenképp, de megbírja a sűrített paradicsomot is. Ha túl hosszú a lé -márpedig az-, akkor vagy el kell főzni, vagy belefőzni a cikkekre szelt burgonyát. Legyen sűrű és fűszeres.
.

7 megjegyzés:

  1. Igazad van, nekem sem a kedvencem. Én pedig megértem azt, aki szereti.

    Újabban főzős blogod lesz némi kitekintéssel fűszerezve?

    VálaszTörlés
  2. a Zoli szereti, van egy önkiszolgáló étterem a horvátországi hipermarkett mellett, ott jól főzik

    VálaszTörlés
  3. Bevallom, még nem ettem, én is azok közzé tartozok, akiknek előítéletei vannak, de a férjem kedvence, mivel nem készítek, ő is vendéglőben szokott enni.

    VálaszTörlés
  4. Eddigi tapasztalatom szerint a hölgyek nem rajonganak érte,de ez nem is baj,mert így több marad NEKÜNK férfiaknak.Ezzel az étellel nem lehet betellni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Nálam hangulatfüggő. Van, amikor nagyon jól esik, van, amikor nem kívánom.
    Egyébként már nincs itthon keverőtárcsás mosógép, de nagyanyámat idézve: "Cigány se' tudja, mitől hízik." nem vitte ő túlzásba ecettel,.. stb. Biztos jól ki volt mosva, mert akkor is jó volt.
    Engem az éticsiga is undorít, de ha lefőzöm róla azt a takonyszerű habot, akkor második-harmadik víz után már kifogástalan a húsa. Mehet a pörköltbe.
    A marha meg egy tiszta állat, amelyik növényeket eszik. Ehhez képest a disznó bármit. Na, és mibe töltik a disznósajtot?
    Nem a műanyagbőröst, mert azt nem szeretem. A gyomorba gyűjtött húskeveréket. Az a finom. Nem kell azt hámozni, csak odaülni a nagykéssel, és felkockázni.
    A regadozók is először a beleit húzzák ki áldozatuknak. Az a legfinomabb.
    Ők is tudnak valamit.

    VálaszTörlés
  6. - Kevés hölgyet ismerek aki szereti.
    Nem, nem. Csak néha "főzök" ha épp összejön. :)
    - Csinálj neki néha. Naaaa!? :)
    - Ugye? Nehéz leküzdeni az előítéletet. :)
    - Én is így tapasztaltam. Úgy, úgy ... degeszre! :)
    - Végre! Nem érzem magam egyedül. Én sem hámozom az igazi disznósajtot. :))

    VálaszTörlés
  7. Annyira jól néznek ki ezek az ételek, hogy még az is rászokna, aki idáig nem szerette:)

    VálaszTörlés