A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. december 14., szerda

Leveses ...

Az a fajta vagyok, akire azt mondják leveses. Szeretem a leveseket. Enni is, de főzni is. Leginkább a húsfélékből főzött leveseket készítem én, de most belekontárkodtam másba is. Tegnap birsalma levest készítettem vacsorára. Annamária adta az ötletet és a receptet is a Rozmaring és Csokoládé blogon.

Most persze akár azt is mondhatnók: -persze, hisz levest mindenki tud főzni! Így van. Még kőből is, nem? Nagyon jó az a mese, ismeritek?
Visszatérve a kanyarból, a hétvégén disznó alkatrészből, nevezetesen húsos csontból készült a húsleves. Nálam az "íz rangsor" alsó vége húsleves kategóriában, mert legjobbnak a marhahúsból, utána a tyúkból főttet tartom. "Legesleg" a marhafarokból. Persze azért, mert a halászlét nem tekintem húslevesnek. Lényeges szerintem, hogy csontos hús főjön az egyebekkel.

Hideg vízzel kell feltenni az alaposan megmosott -de semmiképp nem kiáztatott- húst, csontot. Mikor kezdi a habot felvetni, lejjebb kell venni a hőt és szedni a habot. Ha visszaforr a habja, akkor zavaros lesz. Addig más nem is kerül a fazékba, míg az összes hab le nem jön. Ha már tiszta, mehet a többi. Sárgarépa és petrezselyem gyökér, ha lehet zöldje is. Zellergumó mindenképp, ha lehet hát zöldje is. Vöröshagyma, pár gerezd fokhagyma, nem bánom ha akad egy darab karalábé is és zöldpaprika. Én bőséggel szeretem a zöldségeket és nagy darabokban, akár egészben is ha elfér.
Kell időt adni hogy átfőjenek, mert a húsleves annál jobb, minél tovább fől. Legalább is nekem ez a meglátásom és a tapasztalásom is. Nagyon lassan főjön. Lassan mint a kocsonya, de fedő alatt. Melinda anyukája is így készítette és nagyon jó leveseket tudott főzni. Nagyon ízleteseket.

Ha bent van a lében minden, akkor megszórom őrölt borssal, csipetnyi csilivel, teszek bele egy darabka gyömbért és egy kisebb babérlevelet.
Vissza kell nyerni a hőt, amit elvesz a sok belevetett hideg zöldség, de csak "gyöngyözésig". Fedő alatt gyöngyözzön! Szép lassan készül pár órányit , akkor mehet bele a só -amennyi kell- és azzal még marad legalább annyi ideig. Különben nem veszik át a sót a zöldségek. Utolsó mozzanat a leszűrés.

Pontosabban a befőzés és a nagy élvezet. Imádom a húslevesben főtt zöldségeket -hagyma, paprika kivételével- és a főtt húst is. Úgy frissiben.
Megeszem még a zeller és a petrezselyem zöldjét is.
.

10 megjegyzés:

  1. Jaj, most nagyon jólesne egy tányérkával!
    Mi is a leveses kategóriába tartozunk. Sokszor rácsodálkozom, mikor ismerősöktől azt hallom, hogy -milyen jó neked, hogy van időd levest főzni...
    Pedig minimális idő az előkészítése, a végeredmény pedig mennyei, de természetesen csak akkor ha tényleg lassan főzzük, ahogy Gáborom mondani szokta, "csak pöcörögtetjük"
    :)
    Disznóból csak ritkán szoktam készíteni, illetve amikor kapunk a hentesnél orját, mert az isteni.

    VálaszTörlés
  2. Egyszer próbáld meg ezt a jó zöldséges húslevest púlykanyakból elkészíteni, ha eddig még nem került volna rá sor.Én is a levesesek táborát gyarapítom, mostanában rászoktam a krémlevesekre, így nem kerűl bele sem rántás, sem habarás, krumplival, vagy rizzsel sürítem.No persze nem a húslevest,hanem a gyümölcsből vagy zöldségekből készülteket tumixilom össze.Némi tejszínnel lágyítom, levesbetéttel, vagy pirított zsemlekockával teszem változatossá.

    VálaszTörlés
  3. - Úgy, úgy! Csak "pöcörögjön". :)
    - Remek pulykanyakból! Szeretjük. :)
    - Az, az! Isteni. :)

    VálaszTörlés
  4. A mienk is hasonló, de meg kell próbáljam a gyömbéres változatot, erről még nem tudtam :)

    VálaszTörlés
  5. Én pasztinákot is teszek bele.

    VálaszTörlés
  6. Mi is hasonlóan készítjük ,amúgy levesesek vagyunk :)
    Nektek jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  7. Egyszer, ha arra járok bemegyek hozzátok egy tányér levesre:)
    Nagyon szeretem én is a húslevest, sok zöldséggel

    VálaszTörlés
  8. - Ne túl nagy darabot. :)
    - Próbáltam, de nekem túl édes. :)
    - Éljenek a levesesek! :)
    - Így igaz! Indulás! :)
    - Kedves Magdi! Gyere! Csörögj ránk és gyere! :)

    VálaszTörlés