A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. december 10., szombat

Megint kavarok

Nahát! Épp azt nézegettem, hogy már bőven túl vagyok a 900 bejegyzésen, csak természet címkével ellátott is több mint 220, ... amúgy meg ott a fejlécen. Elgondolkodtam azon, nem kéne-e szétbontani a blogot? Lehetne akár öt blogra is. Természet, Deseda, vártúrák és túrák, történetek, gasztroblog témakörökre. Érdemes lenne?

Nem győztem meg magam. Meglehet. Meglehet jobb ez így. .. Jobb ez így?

Szóval kavarok. Ezt is, meg egy babfőzeléket is. Egyszerű kaja. Egyszerű, de nagyszerű. Nekem legalább. Én nagyon kedvelem és azért megemlíteném, hogy minden egyszerűsége ellenére számos módon lehet elkészíteni és jól el is lehet cseszni. Ettem már olyat is. Konzervben például. Volt időszak, mikor kényszerűségből több konzervet ettem, mint mást. Na mindegy, kitérő vége.

Ezt legutóbb mirelit fejtett babból készítettem. Nem volt időm áztatni, a konzervbab meg hamar szétesik. Szóval. Két kisebb fej vöröshagymát és két nagy gerezd fokhagymát apróra nyiszatoltam, pár szelet jó húsos szalonnát meg apró kockára. A szalonnabőrkéket nagyobb darabokra vágtam. Kevés olajon előfonnyasztottam a hagymákat, majd beleszórtam a szalonnakockákat is. Azért nem a szalonnazsiradékban öltem meg a fokokat, meg a vörösöket, mert a szalonnakocekák húsos része keményre sült volna azalatt. Mikor ez megvolt, akkor beleszórtam a babot, jól összekevertem és megszórtam őrölt paprikával, majd megint csak kavartam. Só, kavarás. Őrölt bors, kavarás. Kis csípős őrölt paprika, kavarás. Annyi lével felöntöttem, ami épp ellepi és beleszórtam a szalonnabőr darabokat -már amennyit nem kuncsorgott el Zsömi- néhány karika füstölt kolbászt és két füstölt sonka szeletet.
Gyengéd kavarás, fedő. Hadd szokjanak össze a fedő alatt.
Félidőben egy kóstolás, kevés só hozzá és kavarás. Végső mozzanat volt a rántás. Na ott aztán lehet kavarni. Megkavartam, belekavartam és hagytam összefőni még vagy tíz percig. Ítélethozatal. Kész!

Csak látványra oly sivár, oly szegényes. Döntéshozatal. Belevágott tojás kell hozzá. Mindjárt kiderül az elnevezés oka. Kisebb serpenyőbe kevés olajat forrósítok és oda vágom  bele a tojást, egyből a héjából. Belevágom a falapátot a sárgájába, kicsit széthúzom és sóval, őrölt borssal ízesítem. Alátolom a falapátot és fejre vágom, hogy a másik fele is megsüljön.
Ez afféle elcseszett tükörnek is nevezhető. Pillanatok alatt kész.
Rávágom a babfőzelékre és íme! Ha kívánom a flancot, no meg játszok a színekkel is, akkor megszórom még a tojást csipetnyi őrölt paprikával.

14 megjegyzés:

  1. Szerintem, jobb ez így, szeretem a sokszínű blogokat, melyben több téma található, mint nálad is.
    Ez a részletes leírása a bab készítésnek...hmmm... mit gondolsz, mit érez az akinek a bab a kedvence, mint nekem:)))

    VálaszTörlés
  2. Szerintem sem jó szétválasztani a blogot. Én próbáltam és rájöttem nincs időm mindegyiket alakítgatni. Engem mint olvasót is zavar, ha valakinek több blogja van, nem tudok eligazódni, hogy akkor melyik a főblog, melyikben akar üzenni? Én éppen most csinálom a nagytakarítást. Éppen elég sok bitpiszkot szórtam tele.

    VálaszTörlés
  3. Így igaz... Gondolkodtam írjam-e, de Attila megírta...
    A másik, ha éppen valamelyik nem fontos éppen akkor a számomra átugrom, de egy blogon vagyok... és olvasom a következőt... Nekem ÍGY jó lenne...ahogy most van.... Na ... nekem akkor hány blog kéne?..... Szép napot!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Én is úgy gondolom, nem jó szétválasztani, annyit már nehéz követni, melyikbe mikor mit írjak. Én is gondolkodtam egy új blogon, amibe a távolabbi utazások és egyebek kerülnek, de aztán úgy döntöttem, pont elég egy. Össze is kavarnám rendesen, aztán már azt sem tudnám hol áll a fejem.
    A babot pedig szeretem, de megint éhes lettem!

    VálaszTörlés
  5. Csak maradjon minden így, ahogy most van:)
    Itt mindenféle szépség megtalálható, ami elégedetté teszi az olvasót.
    Finomabbnál finomabb eledelekkel ismerkedhetünk meg és ez sem utolsó szempont ebben a kitűnő blogban:)

    VálaszTörlés
  6. - 1:0
    Hm. Szerintem amit én. Csak én utána kimentem enni. :)
    - 2:0
    Valamiféle takarítás, vagy átrendezés pedig nekem is kell. :)
    - 3:0
    Ne "csalj"! Neked van több is. :))
    - 4:0
    Én már így is nehezen követem magam. :))
    - 4:1
    Vagy nem? Mi nem? Jól értettelek? :))
    - 5:1
    Vesztésre áll a "blogforradalom". Hol már a "szerény" kétharmad? :))

    Köszönöm mindnyájatoknak a méltató szavakat.

    VálaszTörlés
  7. - Ajh, ajh! De szűkszavú lettél? Tudhatom az okát?

    VálaszTörlés
  8. Igen tudhatnád, ha én is tudnám. De hát nem tudom. Van az okára halvány elképzelésem, de inkább azt mondom, hogy nem tudom az okokat. Hozzászólásom terjedelme rávilágít ellentmondásos személyiségemre, mert én is szeretek kavarni szöveggel, meg tevőlegesen is, mint Te. A halvány elképzelésemet fáradt vagyok kibontani, elemezni. Maradjunk annyiban, hogy: csak.

    VálaszTörlés
  9. Maradjunk. Nekem az is elég, hogy nem én bántottalak meg -tudtomon kívül- valamivel.

    VálaszTörlés
  10. Nem. A kavarásod az étellel kapcsolatos.

    VálaszTörlés
  11. Én sem választottam szét, szerintem nem kell. Így tartalmas és érdekes. A tematikus blogok egy idő után unalmasak. :)

    VálaszTörlés
  12. Ez is egyben marad. Majd a hosszú téli éjszakákon átnézem az egészet, főleg a "címkék" miatt. Ott kellene valamiféle szerény átalakítás. Neked is köszönet a segítségért. :)

    VálaszTörlés