A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. június 20., szerda

Hídszerkezet

Majdnem egy hónap telt el a "Faszerkezetű" írás óta, amikor is megígértem visszatérek még a hídhoz. Történetesen Muzsi Attila tette fel a szakmai kíváncsiság vezérelte kérdést:
- "A teljes híd fából van? Semmi vas szerkezet?"
Ezt a képes beszámolót, Muzsi Attilának ajánlom. Mert itt bizony, "Szárad a fa"!

Akkor még úgy gondoltam, ha megnyílik, akkor átsétálunk rajta és körbefotózom. Azóta is munkaterület, mint látszik is az első képen. Ez itt pedig az egyik hídfő. Megemelték rendesen a vízparti szinttől, emelkedő visz fel a hídtestre.

Oldalról így néz ki a víz fölé feszülő szerkezet és jól látszik, bizony van fém. Fémek a csavarok és fémek a gerendázat kötőelemei is. Nem jöttem rá, vajon az első tartógerendára miért nem került fel a "nyílhegy" forma rögzítő?


A víz fölött -középen- is, vasszerkezet támasztja a főtartószerkezetet.  Nekem szemre nem szép, de kit érdekel az én véleményem? Főleg, ha stabil lesz és tartós! Úgy legyen.

Íme a híd alja. Jól látszik a főtartószerkezet felépítése, a fém rögzítő elemek, a távtartók, amik egyúttal a pályatestet is tartják.




Még mindig a híd alja.
Így oldották meg a főtartószerkezet felültetését a hídfőre. Itt is fémek a rögzítők és természetesen a csúszósaruk is fémből készültek. Mondjuk ez utóbbit nem is tudom másból elképzelni. Lehetne fagörgő, de ...

... de minek, ha már van benne amúgy is vasszerkezet. Ez a teljes szerkezet, jól látható a pályatest és az egész szerkezet íve és szinte az egész felépítése. Vagy ...



... vagy inkább úgy mondom, ezzel a képpel együtt szinte már minden látszik. És még Zsömi is. Kíváncsi volt a fickó és nagyon nem értette, miért nem megyünk rá? Nos, azt hiszem minden lényegest megmutattam.
.

14 megjegyzés:

  1. Nem nagyon értek a hídépítéshez, (sőt egyáltalán nem), mint laikusnak a látvány tetszik. A fontos az lenne, hogy jó, és tartós is legyen, az meg az idő próbája.
    Szép hétvégét kívánok Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a helyzet, hogy én sem. Ha jól szárított és megfelelően előkezelt volt a faanyag, akkor tartós lesz. Bízom benne, hogy így van. :)

      Törlés
  2. Szemre egészen szép. Még! Mert az első tél után érdemes lesz visszatérni ide. Mi is megnéztük Encivel, nem tetszett amit tapasztaltunk. A fa bizony nem volt megfelelőképpen előkészítve, sem kiszárítva. Most szárad, reped, hasad, feszül. Ezen az alapanyagon tavasszal még fütyült a rigó! Találtunk nem egy helyet, ahol a feszülő fa feltépte a csavarokat! Ujjnyi, vagy annál nagyobb hasadás megszámlálhatatlan mennyiségben lelhető fel. Sok a ragasztott préselt fa, ami már most is silány minőséget mutat. Az egészről a szokásos kép tárult elém: itt is sokat kiloptak a támogatási pénzből...
    Remélem tévedek, és tartósabb lesz a szerkezet, mint amit első tapasztalataim alapján leszűrtem. Jó lenne, ha egy-két év helyett évtizedekig díszelegne a Desedán!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Hallja kendtek!
      Se ide nem, se oda nem
      Fütyöl a madárka, hanem
      (Jobb felől üt) nekem fütyöl,
      (Bal felől üt) s nekem fütyöl:
      Elmehetnek."

      Itt értsd: - a jobb zsebére, majd a balra üt. :)
      Ne legyen igaz!

      Törlés
  3. Amúgy meg ezt a bejegyzést most képileg nem értem. Ha "felkérem" az egész bejegyzést, akkor a képek egy részének helyén szép színes "vonalkódok" vannak. Ha rákattintok a "vonalkódra", akkor azért látható a kép. Szerencsére. No de miért is?
    Nálatok is így szuperál, vagy csak engem tisztel meg a net kis koboldja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tapasztaltam hasonlót, ez a te koboldod... :)

      Törlés
  4. Az ilyen mega fa alkotásoktól viszolygok egy kicsit. Azok a fém kapcsokkal nem vagyok kibékülve, de a mérnökök csak tudják. Viszont azok a ragasztott fa lapok nagyon erősek tudnak lenni. Ha jól karban vannak tartva, száz évet is elél...kösz, hogy lefotóztad a hidat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Remélem tényleg kibír száz évet.
      Akkor újra küldök épet róla. :)

      Törlés
  5. Nem tetszik ez a híd, és az egészet értelmetlennek találom. Jobb tennék előbb rendbe a tó környékét és az arborétumot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rendbetétel része. Kész a másik híd is a Répási-öbölnél.

      Törlés
    2. Így igaz, jobb tennék rendbe a tó környékét és az arborétumot! Amióta megépítették a hidat, még több zaj, szemét van a környékén. Nem csak biciklivel és gyalog kelnek át a hídon, hanem cross motorosok is száguldoznak rajta.

      Törlés
    3. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület nem kis munkát fektet a parti sáv rendbetételébe, beleértve a szemétgyűjtést és a kaszálást is.
      A fejekben is rendet kellene tenni. Mai napig nem értem, miért kell elszórni a szemetet?
      Egy tény. Ma még ott tartunk, a Deseda környékén csak a horgászokat regulázzák, mindenki más azt csinál amit akar.
      Az arborétum egy külön kategória, tudtommal a Sefag tulajdonában és gondozásában van.

      Törlés
  6. Nagyon szép lehet a táj, a fahidaktól viszont, valahogy mindig ódzkodom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig nincs baj velük, ha szakértelemmel ácsolták. :)

      Törlés