A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. június 23., szombat

Plitvicei tavak

Tavak, tavacskák. Folyások, zuhatagok, csurgók, vízesések. Víznyelők. Mérhetetlen mennyiségnek tűnik az itt lévő víz. Mégis, mily kevés!
Csodálatos a látvány, a dús zöld növényzettel, az érintetlen őstermészet a rengeteg vízzel.
Tiszta, kristálytiszta vízzel!

Nem kívánok itt semmi olyat írni, amit amúgy is megtalálni a világhálón. Legfeljebb véletlen. Írom ami eszembe jutott ott és ami most eszembe jut a képekről. Temérdek volt a turista, néhol komoly tömegek verődtek össze a keskeny járókon. De úgy láttam, itt "megszelídülnek" kissé az emberek.

Sehol nem láttam eldobott szemetet, sem egy papírt, pláne nem műanyag flakont. Itt, az őstermészetben kissé tán magába szállt minden látogató és tán le is nyugodott kicsit. Mert hiába voltak helyenként tömegjelenetek, senki nem csúszott vízbe, nem volt kiabálás és türelmetlen lökdösődés.

Pedig mindenütt keskenyek az utak, keskeny a vizek fölé ácsolt fa járók is. Majd arról is lesznek képek.
Ezek az ácsolt fa járdák a zuhatagok, vízátfolyások és vízesések mellett sokszor vizesek is. Pláne, ha eső is esik és minket bizony elkapott.

Itt minden, tényleg őserdei. A bedőlt fákat sehonnét nem távolítják el, csak ha az útra dől akkor vágják ki az akadályozó darabot belőle. A vízbe dőlt fák is maradnak a helyükön. Nem szennyezik a tavakat, a természetre van bízva és a természet teszi a dolgát.

Itt az ember is teszi a dolgát.
Nem provokálja, nem szennyezi, nem zsákmányolja ki, nem rabolja le, pusztítja el és nem éli fel a természetet.
Csak védi, óvja, hagyja élni és csodálja.
Bár a természet intézi itt a dolgát a maga törvényei szerint, mégis -a mai világ folyását ismervén- azt kell mondjam, hatalmas munka lehet abban, hogy ez így maradhatott. Kincset őriznek, mutatnak és példát adnak!
Igen sok embertársamat küldeném el ide -és más  hasonlóképp megőrzött helyekre- tanulmányútra. Lássa, mit öl, pusztít, szennyez vagy rongál.
.

17 megjegyzés:

  1. Kicsit elnosztalgiáztam ezeken a csodálatos képeken, örülök, hogy még mindig Horvátország gyöngyszeme és vigyáznak rá, véleményem szerint a szép, érintetlen természet olyan tiszteletet parancsoló, eszedbe sem jut eldobni bármit.
    Valamikor a nagy zuhatag alatt, évente egyszer esküvőket szerveztek, az ország minden tájáról voltak párok és ott mondták ki a boldogító igent, pályázaton lehetett egy ilyen esküvőt nyerni, hogyan lehetett ezt kivitelezni, el sem tudom képzelni, de nagyon népszerű volt, nem tudom van-e még.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyöngyszem, az már biztos!
      Nos, az esküvőket nem tudom, de van ott egy ácsolat, amire csoportok is felférnek, hogy a mögöttük lévő vízeséssel együtt legyenek megörökítve. Nekünk is vn olyan fotónk. :)

      Törlés
  2. Kétségtelenül gyönyörű! Jó példa, hogy mit teszünk magunkkal, környezetünkkel. Olyan lehet egy ilyen helyen az élet, mint a mesében. Minden egyes lépés egy új lap, egy új csoda!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El is szalad ott egy nap, úgy mint egy pillanat. :)

      Törlés
  3. Gyönyörű fotók, gyönyörű természet!
    Nálad mindig szépre lel az ember:)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű! Mást nem is lehet írni!
    Jártál már a Tátrában a Tar-pataki vízeséseknél. Az ugyan másként szép, de ott sem lehet az ámuldozást abbahagyni, meg a fényképezést sem. Mindig van szebb, mint amit az előbb láttam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezekkel a zöldekkel nem lehet betelni, annyira szép!

      Törlés
    2. Sajnos nekem a Tátra kimaradt. Magas! :))

      Törlés
  5. Irigykedem. Már annyiszor elszáguldoztunk mellette, de nem álltunk meg.
    Most kivel mehetnék el?
    Jó lenne egy túrázó barátikör.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, Annalíz adott is egy lehetőséget a kérdésedre. :)

      Törlés
  6. Szia! Kicsit elmaradtam, de bepótolom...Ismét gyönyörűek a képek.
    Mártikám! Én éppen most iratkoztam be a nyergesz Természetjáró klubba, mert mennék, de a zuram nem, így oldottam meg....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is csodálom hogy elmaradtál kicsit. Dani lefoglal és ez nemcsak hogy érthető, de így is van jól. :))

      Törlés
  7. Gyönyörű tavak... :) Szép képeket is csináltál. Bár területre nem lehet összehasonlítani, de nekem a Krk Nemzeti Park is legalább ennyire teszik (ha nem jobban :))

    VálaszTörlés
  8. Május 11-én volt szerencsém megcsodálni.
    Valami csodálatos látvány!
    Örök élményem marad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira, hogy egyszer nem is elég. Szerintem. Egyszer még vissza kell térni. :)

      Törlés