A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. március 12., kedd

Cseh szifon

Korát tekintve nem is annyira régi és mégis idesorolható. Manapság már retro.
Anno, a valamikori Csehszlovákiában gyártották. Gyártása megszűnt, manapság már javítókészletet sem könnyű találni hozzá. Én legalábbis nem találtam. Komplett fejet még lehet hozzá venni, de az erősen meggondolandó, mivel azon az áron komplett és működő készüléket is lehet felkutatni.

A fej javításához némely hazai gyártású szódásszifon alkatrész is beépíthető. Meglehetősen elfeledett állapotban került a kezem alá ez a két példány, de ma már működnek, jól működnek. Igen alapos tisztításon estek át, pár apró alkatrészt cserélni kellett és néhány kisebb alkatrészét javítani. Az egyiknél kis híján a fejet kellett cserélni, de a magyar gyártmányút nem tudtam ráilleszteni, így aztán inkább javítottam s nem bánom. Így legalább mindegyik eredeti. Érdekes, hogy manapság már nagyon nehéz új "igazi" szódásszifont venni. Szinte mindenütt a műanyag testűt kínálják. Nekem az nem jön be.

14 megjegyzés:

  1. Nekem is van egy ilyen ezüstös hálós, csak javítani kéne azt is. Sziszeg mellé mikor beletekerem a patront. Pedig néha jól jönne, mikor palacsintát sütök, nem kéne venni buborékos vizet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahová a patron beilleszkedik van egy tömítés, alatta pedig a tű ami kiböki a patron leforrasztását. Csavard ki a zárócsavart, utána kihúzható a tömítés is és a tű is. A tömítés helyett célszerű újat betenni, a tűt pedig óvatosan megtisztítani. A kapható magyar tömítés itt szerencsére megfelel. A új patron végét -betekerés előtt- én mindig megnedvesítem, hogy elmozdulás esetén csússzon, így nem tapad hozzá és nem csavarja a gumitömítést. Sziszeghet akkor is, ha nincs eléggé rácsavarva a fej, vagy a fej alatti nagy tömítőkarika öregedett el. Annál is megfelelő a magyar, csak arra kell ügyelni, hogy a rajta átfűzött hosszú kivezetőcső pereme beleüljön a tömítőkorongba. Ha nem süllyed bele, akkor elzárja a beáramló gáz útját. :)

      Törlés
    2. Köszi a választ, lesz időm megnézem. Meg eszembe jutott, hogy anyuméknál van egy csomó tömítéses cucc, kis zacskókban, még anno szerezték be, mert az ilyenekből többet vettek. Persze kérdés, hogy a kis gumik az idő előrehaladtával mennyire öregedtek el csak úgy magukban. Mert szoktam találni ezer éves hajgumikat is, amikhez ha hozzányúlok, már szakadnak is szét.

      Törlés
    3. Nagyon szívesen. Ha műanyag zacsiban várakoztak, akkor még lehetnek használható állapotban is.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Hasznos kis "jószág", csak a műanyagos bubis vízzel kiment a divatból. Vagy tán inkább kényelmesebbek lettünk? :)

      Törlés
    2. Valószínű a műanyaggal kiment valóban a divatból. Egyébként szerintem nem is oylan jó a múanyagos flakonokban árult dolgokat vásárolni. Inkább teát főzök, vagy vizet iszom simán. Vagy megcsinálom (már amikor működik) szifonba.
      Volt szerencsém dolgozni a Traubinál itt Pesten jó pár éve, akkor még volt a kis üveges Traubi. Meg a műanyag üveges. Teljesen más volt az ízük, holott elvileg ugyanaz volt beletöltve.
      Persze én is megveszem nagyritkán a műanyagos vizet. De inkább kerülöm.

      Törlés
  3. http://www.szaszkft.hu/hu_HU/szodasszifonok-es-alkatreszeik/cseh-szifon

    VálaszTörlés
  4. http://www.youtube.com/watch?v=OWODSUPsaT0 Ennek a szifonnak az alkatrészeinek cseréjét mutatja be videón.

    VálaszTörlés
  5. Kicseréltem az összes alkatrészt úgy ahogy a videóban van de sajnos valamiért még így is ereszt ahogy becsavarom patront a patronnál. Ez miért van segíts kérlek ha van ötleted. Egy másik szifon betéteit is kicseréltem de annál meg a szárnál ahol kifolyik a víz ott ereszti a CO2-t amikor becsavarom a patront de nem végig csak az elején ez mitől lehet? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Beáta!
      Nem tudom, mennyire ástál a fej "mélyére"? Van egy belső kis szelepecske is. a második, mélyebben fekvő csavar alatt, az oldalán két kicsiny lyukkal. Én akkor jártam így, amikor az felmaródott. Ezt nevezi a videó szelepnek, rajta a gumival. A felmaródás miatt hiába cseréltem rajta gumit. Más ötletem nincs első nekifutásra. Remélem tudtam segíteni.

      Törlés
  6. Sziasztok ! Érdekelne , hol tudok ilyen Cseh szódás fejet venni ? Új érdekelne , persze ami meg egyezik az eredetivel . Mert manapság sokszor a magyar fejjel kerülnek elő . Esetleg ha van valakinek külsőleg jó állapotú használt az is érdekelne . Olajos Levente

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Levente! Valahol biztosan létezik komplett fej, de én nem leltem anno. Vásárokban a lomi részen találni, csak hát ugye abba megint csak nem látni bele.

      Törlés