A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. július 4., csütörtök

Sámli

Nem is mutattam még. Elkészült, lefotóztam, Pöti leányom elvitte én meg elfeledtem megmutatni. Persze! Jogos a felvetés. Mi a francnak mutogatok én egy sámlit? Mi van abban? Semmi különös. Csak a születésének története nem teljesen szokványos. Nagyszüleimnek volt egy sámlija, nagyapám készítette, nagyanyám használta, majd később édesanyám. Nagyon régi darab és nagyon megviselt. Azon a sámlin még ültek a gyerekeim is és elmeséltem nekik hogy ez az én nagyapám, az ő dédnagyapjuk keze munkája.

Állítólag meg is van még az a sámli, öcsém megígérte, előkeresi egyszer és elhozza nekem. Szívesen felújítanám. Ráférne, mert nagyanyám sokszor azon hasogatta hasábfából a gyújtósnak valót, meg egyebeket is vagdosott rajta, mondván inkább az sérüljön mint más. Látszik az ülőlapon a balta és a kések nyoma, meg hát össze is száradt mára a fája alaposan. Talán egyszer ....
Nos hát annak a sámlinak a léte, története eredményezte, hogy Pöti előállt a kéréssel, szeretne egy sámlit, de nekem kell elkészíteni. Többször is kérte, én meg csak húztam a megvalósítást. Az idén aztán nekiálltam és megkészült. Anyagának akácot választottam, szép fa, strapabíró, tartós és nehéz.
Úgy döntöttem nem veszem le róla a kéreg alatti puhább, világosabb részt, ad némi díszítést az ülőkének. Meglehetősen sokat gondolkodtam a formáján, mert egyszerűnek akartam de közben azért mutasson is, stabil legyen de ne robusztus, s ne teljesen szabványos megjelenéssel de kissé retró hatással bírjon. Ezért aztán nem törekedtem a derékszögekre, párhuzamokra, élek egyenességére. Sőt! Néhol rá is dolgoztam kicsit a csiszolással.
Az éleken kissé lehúztam, elvettem a deszka fűrészelés adta élét szögét, hosszban meg picit hullámosra is dolgoztam. Mintha elnagyolt lenne kissé, durva kéz s szerszám munkája és mégsem. Talán visszaadja a kép!
Én úgy vélem sikerült, Pötinek meg nagyon tetszik, használatba is vette. Egyet még biztosan készítek!

15 megjegyzés:

  1. Szép lett! Médinek is jó lesz... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először én is erre gondoltam!
      :)))
      Nagyon szép lett, ügyes vagy.

      Törlés
  2. Sámli az utókornak...szép gondolat.Jó stabilnak látszik, szerintem többgenerációs.Ügyes vagy !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Remélem is, hogy többgenerációs. :)

      Törlés
  3. Ez igen!
    Masszívnak néz ki.
    Szög van benne, vagy csak ragasztás?

    VálaszTörlés
  4. Megint egy dolog amit nem értek. Hanczur megjegyzését és az arról szóló értesítést reggel óta látom a levelezésemben. Csak itt nem! Akkor besegítek.

    Hanczur: "Ez igen!
    Masszívnak néz ki.
    Szög van benne, vagy csak ragasztás?"

    Köszönet az elismerésért, egy igazi mesterembertől különösen jóleső!
    Nehéz, masszív nem csak szerintem, Pöti szerint is.
    Nem kihagytam a beszámolóból! Pedig volt eszemben. Egy darabig. Nincs benne szög, semmi fém nincs benne. Ehhez külön ragaszkodtam. Illesztés, fatiplis összefogás, rögzítés és faragasztó. S amit még kihagytam, az a vége. Befejezésnek kapott színtelen lakkot bevonatnak. Gyönyörűen előcsalja és kiemeli az akác erezetét.

    VálaszTörlés
  5. Megérte várni rá én mondom!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Az a sámli talán még a dédunokának is igazi kincs lesz kedves Józsi:)
    Eszembe juttattad gyermekkorom kis sámliját, aminek zöld színe volt. S az emlékeimben az a mélyzöld szín, ma sem veszített semmit élénkségéből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem is! Mi mindenre tud az ember emlékezni! :)

      Törlés
  7. szépre sikeredett....gratula.
    Hihetetlen számomra, hogy egy-egy tárgy mennyire összetudja hozni a családot, mennyi esemény, történet tud hozzá kötődni.
    És a saját kezű alkotás öröme és ilyent kapni...milyen öröm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Idő kell, míg az ember megérti, a tárgyak megmaradnak .... :)

      Törlés
  8. Ügyes kezed van! Majd biztosan a te unokáid is dicsekedni fognak, hogy a nagyapjuk készítette!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Bízom benne, így lesz. :)

      Törlés