A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. július 31., szerda

Zalaköszvényes

Idei barangolásaink első állomása volt.
A kicsiny zsákfalu ideális pihenőhely mindazoknak, kik csendre és nyugalomra vágynak a zajos hétköznapok után és azoknak is, kik közben azért tesznek kisebb s nagyobb kiruccanásokat akár a természetbe, akár nevesebb turisztikai célokhoz.

Első fotómon a szállásunk látható, a Kispatak Vendégház. Csak jót mondhatok, s nyugodt szívvel ajánlom a pihenni vágyóknak. Belül teljesen felújított -minden új- az udvar gondozott, gyermekbarát, kisállat vihető, bográcsozni, grillezni lehet, de a "konyhatündérkedni" vágyóknak felszerelt konyha áll rendelkezésre. Én megítélném a polgármester helyében a Tiszta udvar rendes ház címet a hozzátartozó táblával egyetemben.

Zsöminek is nagyon tetszett a tágas udvar, a szépen gondozott, nyírt, öntözött pázsit. Nagyokat tud henteregni őkelme, s bármily meglepő is egy kutyától, de imád napozni. Hiába no! Korosodik már, kell a csontjainak.


A harangláb, benne a haranggal, a falucska Közösségi Házának udvarán áll, a réztábla tanúsága szerint immár 2005 óta, Felsőpáhok Önkormányzata és Kovács János esperes úr jóvoltából.


Nem messze a haranglábtól áll ez az egytengelyes tűzoltó szerkocsi. Számlálhat vagy százötven esztendőt, avagy többet? Zalában úgy láttam megbecsülik a tűzoltókat s emlékeiket, mert sok helyütt láttam a falvakban kiállított hasonló régi eszközöket, avagy kéttengelyest.

Az, hogy csak ennyi képet mutatok a faluról, az nem azt jelenti csak ennyi készült. Kicsi zsákfalucska, tán 70-80 lakost ha számlál? Sajnos nem kérdeztem meg. S mégis tele van érdekességgel. Itt láthatsz még vályogtéglából húzott falat, kerekeskutat, a képen is látható kőkeresztet s még mást is. De ami a legfőbb, a csend, a tiszta levegő, itt még szárnyalnak olyan pillangók amik másutt kihaltak, s amik egy városban soha nem fordulnak elő hacsak nem a múzeumok tárlóiban gombostűn.
S még valami! Itt köszöntenek a lakosok ha szembejönnek, visszaköszönnek az emberek, mosolygósan adnak választ, nem fordítanak hátat s sietnek el a kérdezőtől.
Hogy innét merre, meddig s hová jutottunk el? Majd azt is elmesélem.

9 megjegyzés:

  1. Mi is egy helyes kis zsákfalu vagyunk, de sajnos, anyafalunk is van. Ami azzal jár, hogy nálunk sok látnivaló nincs. Amúgy van minden, ami a komfortérzethez szükséges. De jó levegőnk az nekünk van! Még az anyafalunak sincs!:)) Az itt élő 50 család személy szerint ismeri egymást. Én itt is születtem. És hogy visszatértem ide, az azért megmagyaráz valamit...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer tán eljutok oda is friss levegőt szívni. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép kis hely, szuper a szállás! :)

    VálaszTörlés
  3. Határozottan csábító a leírás!!! Már mennék is!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na végre! Téged is el bírtalak csábítani! :)

      Törlés
  4. Tavaly a hugomék jártak az Őrségben, s hasonlókat mondtak mint amit te leírtál. Nekik Szalafőn volt a szállásuk, s szintén nagyon meg voltak elégedve.

    VálaszTörlés
  5. Már régebben is feltűnt a blogja, de most vettem rá magam, hogy írjak is. Én születésem fogva ebben a pici falucskában nőttem fel. Lehet is, hogy akkor láttuk egymást. A szállás helyén ma egy két gyermekes család él pár éve. A haranglábat édesapám készítette.

    VálaszTörlés