A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. szeptember 27., péntek

Vargánya, óriás csiperke, nagy őzláb

Mondják, ha van egy vargánya, akkor nem messze ott a párja is csak meg kell keresni. Készséggel elhiszem, mert általában tényleg elő is találom a másikat, na de azért így együtt ... így még eddig nem láttam vargányát. Vargánya telep.


Nagy őzlábgomba. Ők sem szokványosak megjelenésben, mert a kalappikkelyeket elmosta a víz. Esetükben a perdöntő a szár hossza és a mintázata. Merthogy a rövid szárú, amúgy a nagy őzlábhoz mintázatban kísértetiesen hasonlatos "kistesó" bizony mérgező. Szerencsére eléggé ritka.

Óriás csiperke. Még egymagában sem szokványos a megjelenése.
Ha megjelenik egyáltalán, mert nagy termete ellenére eléggé remekül el tud rejtőzni. Szerencsére. Szeretem ezeket az óriásira megnövő -akár férfiarasznál is lehet nagyobb a kalap- illatos gombákat. Gyönyörű, illatos és jóízű.

Újfent szóvá teszem -bár tudom hiábavaló- egyesek viselkedését az erdőn. Vandálok, pusztítók! Felrugdossák a gombákat válogatás nélkül. Találtam nem egy felrúgott őzlábat, óriás csiperkét, tinóruféléket, még vargányát is. Nem is említve az egyebeket. Minap az egyik fenyvesben szinte egy kalapost nem találtam épen. Gondolhatnánk gyerekekre is. Meglehet. Ámde ők nem egyedül járják az erdőt. A kedves szülő ...? Elég régóta járom már a természetet ahhoz, hogy azt mondhassam, eléggé jól olvasom a nyomokat. Nemrég azt olvastam ki, gombászó járt előttem, mert sok kalapot nyesett le késsel, viszont sok kalapost, mint a légyölő, meg felrúgott, megtaposott.
Nem vette észre a rejtőzködő vargányát, ámde lenyeste a termetesebb párducgalócák kalapját. El is vitte, mert nem hevertek sehol a környéken. Bízom benne, vacsora előtt járt gombaszakértőnél!

10 megjegyzés:

  1. Jaj ezek a gombák, legeslegjobban a vargányát szeretem!:-)

    Igen, mi is ezt tapasztaljuk az erdőben sajnos mostanában...:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vitathatatlanul, a vargánya a listavezető a legtöbb fogyasztónál. :)

      Törlés
  2. Nahát, igazán sokoldalú vagy, hogy még a gombákat is ennyire jól ismered!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bár csak jól ismerném! Bárcsak. De tanulgatom. Még úgy ötven év kellene sacc/k. az alapokhoz. Csak hát ugye ... :)

      Törlés
  3. Mj! Üdv! Végre gombák.., nyár végi,őszi vegyesen van.Mi a beharangozott nagy mennyiségű vargányából egy keveset , de Őzláb és galambicából már többet tudtunk szedni.Jó újra járni az erdőkben, finom erdei levegőt beszívni a tüdőnkbe.
    Az én Párom is mindig nagyon pipa, mikor felrúgott gombákat lát, pláne ha nagy Őzláb az.Három nap ette kirántva, de én előbb meguntam a panírozását, mint ő az evést!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így vagyok én is. Találok vargányát, de csak szórványosan. Itt őzláb és galambica is kevés van. Legalább is az általam járt részeken. Azért nekünk elég. :)
      Azóta sem változott semmi. Miért is változna?
      Az őzláb szerintem másra nem is igazán jó. Frissiben, rántva. Próbáld ki úgy mint a cigánypecsenyét. Nedvesen lesózni. kicsit szikkad, lisztbe forgatni. majd a pirításkor mehet rá a bőséges fokhagyma. Gyorsabb. A minap így ettük a szürke pereszkét is. nagyon jó volt. :)

      Törlés
  4. Én fel szoktam rúgni a mérgesgombát rendszeresen. Egyrészt mert így 100% hogy nem fogja hozzá nem értő ember leszedni, másrészt meg szerintem jó poén :D Volt már, hogy 20-25 méterre is sikerült felrúgnom egy gyilkosgalócát, úgy szétszállt mint a repeszbomba :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem. Minek? "Szétszáll mint a repeszbomba" és csak több lesz belőle a következő évben.

      Törlés
  5. én is szeretem felrúgni a mérges gombákat, szerintem is vicces dolog :D a begöngyölt szélű cölöpgomba is kedvelt célpont :D ha ezzel sikerül megelőzni hogy valaki kevésbé hozzáértő leszedje és megegye, akkor már megérte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kevésbé hozzáértőknek ott a gombavizsgáló. :)

      Törlés