A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. szeptember 12., csütörtök

Vörös érdestinoru

"A vörösök már a spájzban vannak!"
Új gomba a palettámon. Ma találkoztam vele először. Igazából nem is őket kerestem, hanem egy rokonát. Megtaláltam a rokonokat is. Miközben a rokonságot terelgettem kosárba, láttam meg a vörösöket. Szépen sorban álltak mint egy díszszemlén. Két alakzatban.
Jól mutattak a zöldben!

Nyárfához kötődő faj. Igen hasonlatos hozzá a tölgyfa érdestinóru, de az meg ott van, hol a neve is mutatja, illetve hasonlatos a rókaszínű érdestinóru, viszont az meg fenyvesekben lelhető.
Nem nagy gáz összekeverni őket, mert mindegyik ehető. Ez is roppant mód zokon veszi a szeletelést, forrázást és bosszúból elfeketedik.

17 megjegyzés:

  1. Végre gombaaaaaaaaaaa!:-)
    És mi finom lett belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végre! A csapadék előcsalogatta őket.
      Ezeket egyelőre jegeltük. Később kiderül. :)

      Törlés
  2. Még nem találkoztam vele sajnos. Most itt is rengeteg gomba van, futás közben látok turistákat gombászni. Csak én sajnos nem nagyon ismerem a gombákat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Élénk színe ellenére nagyon eltud bújni. Van most szedni való szerencsére. Kell egy jó határozó és a maradék bizonytalanságot meg elűzetni hivatásos gombavizsgálóval. :)

      Törlés
  3. Tegnap a Börzsönyben szedtem vagy 6kg-ot belőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az már tetemes! Akkor lehet a fagyasztót terhelni. Gratulálok! :)

      Törlés
    2. Ma megint voltam, kb. 8 kilogrammot szedtem belőle. Találtam néhány vargányát is, a "kormos" tetejűből.

      Törlés
    3. Ez igen! Vehetsz lassan külön fagyasztót nekik.
      Én is voltam ma. Találtam pár vöröset, néhány vargányát, nyárfa érdest és nyírfa tinórut párat, no és nagy őzlábat, legtöbbet viszont csiperkét. Csodás erdei vegyes keveréket szeltem belőlük. :)

      Törlés
  4. Fagyasztót 3 hete vettünk, de nem elsősorban a gomba miatt. A régi 20 éves Lehel kezdte magát megadni, s a kertben termett zöldségeket, gyümölcsöket is el kell valamiben tartani.
    Különben elég időigényes ennyi gombát eltenni: pucolással, aprítással, mosással, forrázással, hűtéssel és bezacskózással 5 órám ment rá.
    További jó gombázást kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az bíz igaz! Volt hogy egy napom ment rá az előző napi szedésre! :)

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Jövő ilyenkor ügyelj rá kedves Panni, mert ízletes! :)

      Törlés
  6. A tavalyi "Névtelen" vagyok. Alapvetően betartom a törvényeket. Mostanában az interneten cikkeznek az Erdőtörvény végrehajtási rendeletében meghatározott napi 2 kg-os kvótáról. Hát ezt senki nem fogja betartani. Én sem.
    Tegnapelőtt voltam a fiammal a szokott helyemen, és 20 kilogrammot szedtünk a vörös fejű tölgyfatinóruból. Pucolás után (amit tegnap fejeztem be) 20 adag pörköltnek való lett belőle. Ha betartom a törvényt, ma 18 kg elöregedett, semmire sem jó vöröst találok. Ma már csak 1,5 kg használhatót találtam, meg néhány vargányát és 4-5 marék rókagombát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így igaz! Én sem. Eszemben sincs rugós mérleggel menni gombászni mintha csak pecázni volnék.
      Nem semmi mennyiség! Felénk nincs ilyen nagy tömegben, de azért annyit összeszedtem amennyi kellett szárítva. Az idén száritmányban "utaztam" máshogy nem is tettem el.
      További kellemes gombászós napokat!

      Törlés
  7. Ismét eltelt egy év. Ahol tavaly és két éve a rengeteg vöröst szedtem, most összesen 2 db-ot !!! , valamint 1 db !!! vargányát találtam. A Börzsöny keleti lábánál idén alig volt eső. Ilyen év még nem volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rohan az idő! Öregszenek a gyerekek. Itt mifelénk a helyzet gombaügyben szintúgy. Az idei esztendőben fafül gombát csíptem el egy alkalommal s úgy két hete bukkantam rá sárga géva gombára. A tinóru félék itt sem jelentek meg. Nemrég volt pár esős nap, most reménykedek, hátha legalább vendel lesz.

      Törlés
    2. Gyorsan eltelt 2 év. A tavalyi szezon szóra sem érdemes, nem volt gomba. Idén ősszel legalább volt egy kevés vargánya, vörös érdestinóru. A Nógrád melletti helyemen fakitermelés folyik, össze van túrva az erdő. Erre még a vaddisznók is rásegítettek. Állítólag a Börzsöny bükköseiben van vargánya, de a gépkocsival való behajtás a tilalom miatt meggondolandó.

      Törlés