A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (395) Deseda (359) Gombák (220) Horgászat (201) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (101) Kvár (96) Zsömi (96) D.arborétum (76) Kedvenceink (75) Állati (75) Somogyban (74) miEz? (68) tréfás (64) virág (54) "Állati" (52) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2014. május 14., szerda

"Borzafagomba"

Júdásfülegomba, bodzafagomba, s még pár néven ismert már akinek ismert.
Európa szerte elterjedt, ehető s mégis ... Nem hiszem hogy fogyasztása s ismertsége elterjedt, kiterjedt.
Már írtam róla "Júdásfüle" címen, ismétlésekbe nem bocsátkoznék.

Pedig hát ...! Gyógyászati értékének érdemes utána olvasni s tán, ha kell, alkalmazni.
„Borzafán az mely gomba terem, szedd meg, vesd meleg vízben, azután vedd ki, s az szemefájó embernek kösd az vak szemére” (Újhegyi Istvánnak Apafi Anna számára írt és elkallódott Orvosságos könyvében 1677)
Kivitt a kíváncsiság, de vízre nem szálltam, mert most felénk 40-50 km/h-s szél fú s ráadásul a vidrát is a süllőpálya felett láttam hancúrozni.
Így már minek?
Bevettem hát magam a fák közé, alá, bízván abban egy sem dől rám, ámde lelek köztük gombát. Találtam. Másokat is, de ehetőt csak emezt!

2 megjegyzés:

  1. És ezt hogy fogyasszátok? Mi szárítani szoktuk, de csak késő ősszel láttam errefelé..
    Láttam a múltkori nagy pontyot!Hmmmhmmm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Leginkább csak én, Melinda nem kedveli. Én nem sokat vacakolok vele, kevés hagymával megpárolom, majd ütök rá tojást. Most én is abban gondolkodok, leszárítom és majd jó lesz kínai stílusú ételekhez.
      Az nekem is tetszett! :) Már messze úszik!

      Törlés