A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2014. szeptember 17., szerda

Szólt az oszlop ...

Ki már fotózott harkályt teleobjektív nélkül, tudja, nem egyszerű eset őkelme. Legalább annyira kirafinált a bujkálásban mint a mókus. De nem ez a lényeg!
Hanem az, mit akar őkelme az oszlopon?
Szólt az oszlop, mint a dob!
De miért püföl egy kiszáradt és kátrányos oldattal átitatott villanypóznát?

"A harkály hajszálpontosan céloz – ezzel megvédi az ütődéstől az agyát; egész teste olyanná fejlődött, hogy elnyelje az ütést. Kemény izmok, szivacsszerű csontok és egy harmadik szemhéj tartja épen az állatok agyát. Az ütés előtt egy pillanattal a harkály nyakában lévő erős izmok összehúzódnak, ekkor a madár becsukja vastag belső szemhéját. A koponyában egy összenyomható csont is tompítja az ütést, s mivel a madár még mindig csukva tartja a szemhéját, ez megvédi a szemét a fáról lepattanó daraboktól, sőt helyén tartja a szemgolyót.
A harkály szemhéja éppen úgy működik, mint az autók biztonsági öve: megvédi a szemét attól, hogy szó szerint kiessen a koponyából. A madár agya szintén merev marad, mialatt ő kopácsol. Ez azért lehetséges, mert a harkályoknak szinte nincs is agyvize. Ha az ember fejét érné ilyen erős ütés, az agya előre-hátra mozogna az agyvízben, és könnyen megsérülhetne." (www.mimicsoda.hu)
Huhh!
Szóval! Sem nem agyalágyult, sem nem vaksi!
S zengette az oszlopot, szállt a dobszóló, messze hangzott Széles-rét mentén, minden nap. Béla bátyámtól később megtudtuk, már megérkezésünk előtt is az oszlopon zenélt s ők sem lelték a magyarázatot.

A megoldást azért lelhettem meg, mert én szeretek fényképezni, őkelme viszont nem szereti ha fotózzák. Addig keringett az oszlop csúcsán s kereste a takarást, mígnem ...
Mígnem lepottyant odafentről egy még zöld mogyoró. Egy férges mogyoró!
Ez a madár nem agyalágyult, hanem egy lángész!
Felvitte a férges mogyorószemet, beszorította a pózna csúcsán lévő repedésbe és feltörte. Az oszlop meg átvette a rezgést!
A második képre ránagyítva látszik csőre előtt a zöld magocska.

8 megjegyzés:

  1. Ha van valami, amit szeretek hallgatni, az a fakopács kopogása...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is. Feltéve, ha nem a ház faláról szedi le a szigetelést. :)

      Törlés
  2. Satuba fogta a férges mogyoró szemet...

    VálaszTörlés
  3. Nahááát!:) Nálunk is volt már, hogy egy teljesen élettelen szőlőoszlopot kalapált kitartóan a harkály... Azt hittem, szegénynek "elmentek otthonról". Én nem voltam ilyen kitartó, így nem tudom, az enyém mit okoskodott ki!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így már titok marad addig, míg vissza nem megy s kilesed. :)

      Törlés
  4. Gyűjtés kellene rendezni Neked egy 200-as telére. Vagy fogjunk inkább harkályt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááááh! Mi lenne abban a kihívás? Majd megtudom, ha felétek megyek medvére ezzel az apparáttal. :)

      Törlés