A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2014. november 26., szerda

Halfogás ...

Halfogás, halfogyasztás ... húshorgász.
Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás 4,5 kg. 4,5 kg!
Az EU-ban 22 kg. Lehúzzuk az átlagot.
S hogy miért  is feszegetem én ezt? Mondom.

Azért, mert olvastam egy cikket (nem nevezem meg az újságot) ahol arról értekeztek, aki balatoni halat akar enni, hát fogjon magának. No persze! De ha az átlagnál többet akar enni, s fog, akkor könnyen ráhúzzák, húshorgász!
Ugyanis! Ugyanezen írásban a jövőre életbe lépő száz darabos korlátozást (1 pecás/1év/100 hal) azzal indokolják illetékesek, hogy egy szűk elit aránytalanul sok halat visz haza. Nos, ahol én horgászok, ott hatvan darab a kvóta. Azonnal beugrott egy régebbi vitába torkollott beszélgetésem az egyesület egyik prominensével, ki szerin vannak húshorgászok, kik képesek évente 150 kg halat is fogni. Visszatérve a cikkre: ez a balatoni elit 866 fő és 144 013 kg halat húzkodott ki. Ez ugyebár 166 kg/ 1 elit.

Elemezzük az én szemszögemből. Tegyük fel, megfogok ennyit. Mint tudjuk, ez élőhalban számolt súly. És kerekített! Merthogy a fogási naplóba úgy kell beírni. Az is tudott, a hal 30-40 százaléka megy tisztításkor a szemétbe. Illetve a kerekítés! Nagyon jó esetben számolhatunk a felével, az egyszerűség kedvéért ez legyen 80 kg. De szép is lenne! Ám elképzelem.
Ha ketten ennénk meg, asszonyka és én, akkor beelőznénk az EU-t, ámde a nyomába sem érnénk egyes déli államok 70 kg/fő/év fogyasztásához.
De nem ketten esszük! Van két gyermekünk. Nekik is van párjuk, így már mindjárt lettünk hatan. 80/6 = 13 kg/fő. De ez sem igaz adat, csak szép! Merthogy azért ajándékozok néha máshová is. De! Soha nem adok el!
Igaz, ha csak tíz kilót merészelünk felzabálni fejenként évente az is több mint a duplája a hazai átlagnak. Fülenként elérjük az átlagot.

S akkor boncolgathatnám ennek a fogott mennyiségnek az anyagi vonzatát. Elárulok egy titkot! Ha csak az elégetett üzemanyagot számolnám is többe van kilója mintha megveszem a boltban. De nem számolom. Mint ahogy a méregdrága cuccokat sem, amit egy évben egy pecás megvesz és fel, illetve elhasznál. Sokban van. Mint minden kedvtelés, sport.

Még egy! Ugyanezen cikk említi: tavaly 2,5 tonna süllőt halásztak ki a Balaton vízéből (idén nincs halászat) ebből 1,5 tonnát értékesítettek vendéglátó egységekben, ahol viszont a vendégek megettek 40 tonnát. Hoppá!

Szerintem, az időt pénzt beáldozó és szerencsével -meg némi tudással- megvert horgász nem húshorgász automatikusan. Húshorgász az, aki a piacra fog!

Végezetül egy kérdés. 866 a 866? Vagy hányan nem írják be a fogást, csenik el a kifogott halat s maradnak ki emiatt az elitből?

2 megjegyzés:

  1. Hát, igen...
    Mi is a nagy magyar átlag alján vagyunk az éves halfogyasztásunkkal. Pedig szeretjük a halat... De drága. Sajnos, a családban senki nem horgászik, ámbár éppen azt számoltad, hogy még drágább úgy, mintha megvennéd.
    Azért tanulságos volt az írásod, kedves MJ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos igen. Drága. Mondhatni igen drága. Nekem ez az ár, élőponty tekintetében teljesen érthetetlen. Ráadásul a ponty pont az a hal aminek a fele elvész a tisztításkor.
      Örülök, ha tanulságosnak érzed így is, holott igencsak vissza kellett fognom magam, mert állítom legalább tíz oldal maradt bennem a témával kapcsolatosan.

      Törlés