A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (219) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (74) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2023. július 13., csütörtök

Jött s ment (peca is)

2023.07.10. Deseda

Jött s ment. Elment mellettünk. (Ma -07.13- hajnali viszont ideért)
Csúnya nagy morgással jelezte jöttét, oszt a nagy durranás elmaradt. Pár csepp eső érte a tájat, még a port sem verte el.
Peca volt, a szokásos zsinór áztatás. Néha áztatni kell, hogy felpuhuljon, mert ha véletlen jönne egy értékelhető hal -de nem jön, mert a véletlenek lassan a csodák sűrűségével vannak- akkor a szárazon tartott damil pattan.
Pont fordítva van ez mint a puskaporral.
Tartsd nedvesen a zsinórod.

Nos, én havi rendszerességgel, úgy átlag tíz alkalommal puhítom a zsinórt. Szerintem az nem kevés. Az igaz, hogy nem megyek le egész napra, több napra egyhuzamban, és éjszakába nyúlóan is ritkán. Lemegyek, oszt lent vagyok, áztatom a madzagot úgy 5-6 órát. Szerintem ez sem kevés.
Nem etetek helyeket, cserkelem a halat, már akinek még mond valamit ez a régies szó.
Egyre ritkábban látom a nyomát, látok mozgást, hiába vizsgálódok, kutatom, keresem. Ha jel nincs, hát leülök vakon egy ígéretes helyen, oszt vagy hopp, vagy kopp. Rendszerint kopp. Ha jön is valamiféle aprójószág, az csak darabra értékelhető, visszarakandó csöppség. Én enni is szeretem a halat, nem csak fogni, s örülök ha a havi egy összejön. Ez az átlag havi tíz alkalmat, ami ugye 50-60 óra, azt kell mondjam, hogy eredménytelenség. Sikerült ezt a tavat elvinni egy olyan irányba, hogy a hagyományos, rövidtávú és esetleg random kikapcsolódásos peca szinte eredménytelen.
Amire alkalmas az a versenyhorgászat, verseny módszerekkel folytatott több napos horgászat és természetesen a bojlis peca, akár behúzós, akár távdobó botos. Természetesen intenzív etetéssel, vagy rászórással, vagy etető rakétával. A halradar egy külön téma lenne.
Sajnos a fejlesztések, telepítések is ebbe az irányba viszik el a horgászlehetőségeket.
Nekem ez nem pálya. Nem mintha nem engedhetnék meg magamnak új felszereléseket, de egyszerűen nem szeretném művelni. Nincs semmi bajom azokkal akik erre esküsznek, tegyék, de sajnos az lenne az ideális, ha a hagyományos pecának is megmaradna a jelenleginél jobb lehetősége.
Így csak a viták vannak, morgások, elégedetlenek, odaszólások. Be kellene látni, hogy aki ott tart mondjuk a szezon közepén -mert még annyi szerencséje, alkalma sincs mint nekem-, hogy van egy-két "írt" hala, az bizony azt fogja mondani "nincs ebben hal". 
A bojlis meg azt mondja van ebben hal, a vezetőség meg döngeti a mellét a versenyek fogási átlagával és a kapitális halak fotóival. Mindegyiknek igaza van.
A sztori ott kurvul el, hogy mindegyik féltől vannak egyesek akik a másik oldalakon nem épp szalonképesen keresik a hibát, beszólogatnak, sértegetnek, lenézik a másik felet. Mint például az a bojlis aki a helybéli hagyományos pecásokat "húshorgásznak" "haltolvajnak" titulálja, és még sorolhatnék sértő, lekezelő, bántó mondásokat, írott párbeszédeket.
Pontosan ezek miatt, én a Desedával kapcsolatos minden csoportból, fórumból kiléptem, pontosan elég, néha még sok is, amiket a parton és más fórumokon hallok.
Nem tudom, mit hozhat még a jövő, de már nem tartom elképzelhetetlennek, hogy évtizedeket fogok hátrahagyni a parton, ahogy a csónakot is anno.

2 megjegyzés:

  1. Sajnálatos dolog, hogy ez a szép tó ide jutott. Ahogy az írásból jól kivehető, ez a jelenlegi helyzet módszeres tevékenységnek az eredménye.
    Eszembe jutnak Szita Károly polgármesternek a szavai: van az önkormányzatnak rendelete a Desedáról, de azt nem tartattuk be.
    Vélhetően ez is hozzájárult a kialakult helyzethez.

    VálaszTörlés
  2. Szomorú, hogy ide jutott ez a szép tó!

    VálaszTörlés