A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (330) Deseda (231) Gombák (148) Úton (144) Madarak (125) Családi (124) Horgászat (119) Vártúrák (104) Gasztronómia (102) Gépek (98) vegyes (97) Zsömi (92) F-1 (84) Kedvenceink (74) Kvár (69) miEz? (61) Somogyban (57) tréfás (56) D.arborétum (55) Állati (49) "Állati" (47) virág (47) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) Veterán (36) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (15) retro (13) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (2)

2011. szept. 8.

Élet s halál

Szádvár felé menet készült ez a két kép, amit most megosztok veletek. Érdekességük, hogy a vár felé vezető út első és utolsó felvételét mutatom.
Még alig léptünk a hegyet sűrűn borító erdő talajára, mikor az árokparti fűben észrevettem ezt a fiókát. Fészkét már elhagyó, de még röpképtelen feketerigó fiókának nézem. Valamiért a farktollait elhagyta ugyan, de életben maradt s ez a lényeg. Az természet megmutatta az életet.

Már lefelé jövet -másik úton jöttünk le, mint mentünk felfelé- bukkantunk erre a fának támasztott fakeresztre. Valami jobb érzésű ember támaszthatta fának a kidőlt és a bevésést már gyengén olvasható kikorhadt öreg keresztet. A felirat szerint Tégely Jánosnak állított emléket.

Emígy olvasható:
                       "Tégely János védkerület alkalmazott
            ezen a helyen életét vesztette szolgálat teljesítés közben."

Azon a napon ez volt az utolsó felvétel. Az természet megmutatta a halált is.

Nem tudtam kideríteni, hogy mikor élt, szolgált s halt Tégely János.
Nem akadtam nyomára a neten. Valamelyik archivált erdészeti szaklapban bizonyára nyomára lehetne lelni, de évszámok nélkül nehéz. Helyben kellett volna megpróbálni kideríteni, de elmulasztottam, arra gondolván, hogy akinek emlékkeresztet is állítottak annak csak a nyomára lelek valamerre hisz a net mindentudó. Tévedtem. Azért bízom benne, egyszer kiderítem -vagy valaki a segítségemre lesz benne- és abban is bízom, valakik talapzatba ágyazzák egyszer azt a keresztet, mielőtt megint ledől és végleg elnyeli az erdő.

Élet s halál ura, tudója és őrizője a természet. Ez a kereszt pedig egy olyan embernek állíttatott, ki a természetet szolgálta. Szolgálta a sírig. Ott élt s halt.

15 megjegyzés:

 1. Az út a lényeg, nem a cél! :)
  Köszönöm :)

  VálaszTörlés
 2. ahogy a természettől az ember mindinkább elszakad, a halál is természetellenes lesz a számára. Fél, retteg egész életében tőle. Őseink méltósággal készültek rá. Természetesnek vették, mint a természet körforgását.

  VálaszTörlés
 3. - És ha rossz a cél? :)
  - Teljesen igaz: Egyetértek veled.

  VálaszTörlés
 4. Szép az élet, de szép ez a halál is.

  VálaszTörlés
 5. - Hát éljünk! Halni meg ráérünk ....

  VálaszTörlés
 6. Tudod mit szeretek és tisztelek benned?
  Azt, hogy másnak jelentéktelennek tűnő dolgokat is észreveszel. Olyan a lelked, mint az enyém:)
  Úgy gondolom, nekünk odaát is lesz mire emlékezni a szép földi természettel kapcsolatban.

  VálaszTörlés
 7. Derenk - romközség - temetőjében van egy sírkő, annak felirata: Tégely János, sz - 1882, meghalt 191..? Valószínű, hogy a védkerület alkalmazott azon a helyen vesztette életét, szolgálat teljesítés közben, de derenki lakos lévén ott lett eltemetve.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm az információt.

   Törlés
  2. http://karbid.uw.hu/IMG_20130817_184610.jpg

   Törlés
 8. Engem is nagyon foglalkoztat a kereszt, amióta láttam. Rá fogom szánni magam, és talpra állítom, hogy az unokáink is láthassák.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Eme szándékod igen-igen nemes lélekre vall! Köszönet érte és külön köszönet ha megcselekszed. Remélem én is el tudom még vinni arra az unokám(im) s akkor ők is láthatják, én pedig mesélhetek nekik egy ismeretlen nemes emberről, aki megcselekedte.

   Törlés
  2. Megtörtént. Augusztus 17-én a keresztet felállítottuk újra. Favédőszerrel is kezeltük, még állni fog egy darabig. Méretet is vettünk róla, hogy adott esetben újra elkészíthető legyen.
   A súlya meglepően nagy volt, a pontos méretet nem ismertük, így állítható tartót kapott, a betonkockát zsákban vittük fel.

   Törlés
 9. Jövőre ismét megnézzük, hogy bírja az erdőben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nemes cselekedet volt! még sokáig fog állni. :)
   Az idén mi nem arrafelé jártunk. A jövő évi terv meg még nincs meg. Ha nem teher, küldhetnél róla képet, s néhány sort mit említésre gondolsz s engedélyezel.

   Törlés
  2. http://karbid.uw.hu/IMG_20130817_184610.jpg

   Ez a legjobb, és ezen nincsenek személyek sem.
   "Örökbe fogadtuk" a keresztet, nem hivatalosan, csak a magunk módján. Megvannak a méretei is, ha egyszer már másik kellene, de az még soká lesz...

   Törlés