A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. október 13., csütörtök

Kegyetlen a természet ...

Kegyetlen? Vagy csak  a törvényei szerint intézi a dolgait. Beleértve az életeket is. Élet s halál. Minden élőlény már megszületésekor "elítéltetett". Halálra. Ki hamarább, ki később. De ez is relatív, mert a mi óránkkal mérjük az időt.
Érdekes kis élőlények a szitakötők. Túl azon, hogy szemet gyönyörködtetők, érdemes kicsit az életüknek is utána olvasni. Ezeknek a szemrevaló rovaroknak az ősei 300 millió éve részt vettek a szárazföld meghódításában. Nehéz elképzelni hetven centiméteres méretben! Pedig bizony a hódító ősök egyike bírt akkora fesztávval. Na az, mennyire zöröghetett röptében?
Bár már 200 millió éve hanyatló korukat élik, még mindig 4-5ooo a fajuk világszerte, hazánkban 65 fajt tartanak nyilván.
Szinte tökéletes repülő "szerkezet". 32 szárnyizom feszül a mellkasban és a súlypontja, szárnymozgása lehetővé teszi a helyben repülést, de akár a hátramenetet is. Képes a tengelye körül is megfordulni. Sérült potrohhal nem képes repülni. Akár a helikopterek! Ugyan azon mozgásokra képes és a helikopter is röpképtelen a sérült hátsó rotorral.
Az ősz nekik is az elmúlás, legalább is itt a Kárpát-medencét benépesítő fajoknál. Pedig ezen rövid időszak alatt is teljes életet élnek. Tavasszal átváltoznak, szárnyra kapnak és megvívják harcukat. A táplálékért, a területért, a párzásért. Védi a megszerzett territóriumot a petéit elhelyező nőstényt. Vadászik és állandó harcban áll. Azután az ősz hidegével lelassul, majd örök nyugalomra tér. Megélte életét, teljes életet élt  és elmúlik.
Tudom a természet törvényin nem lehet változtatni és ezért beleavatkozni sincs értelme. Mégsem bírtam elnézni, hogy vízbe fúljon. Felsegítettem egy nádszálra megszáradni. Tán a nap melegével még élhet egy kicsit. Időt tudtam adni neki, még egy kis időt. Majd megy ő is, ahogy a törvény rendeli.

7 megjegyzés:

  1. fú ez nagyon jó. arckönyvesen szólva: biglájk :)

    VálaszTörlés
  2. "Szitakötő Szépike, ül aranyos székibe"Lehet, hogy emiatt a mese miatt, de nagyon szeretem a szitakötőket...és a pillangók után ez az a "röpülő" , amitől nem félek.De azért egy 70 centis megrémítene....

    VálaszTörlés
  3. - Köszönet a hölgyeknek! Virtuális kézcsókom. :))

    VálaszTörlés
  4. Annyira jó lelked van:)
    Nagyon tisztellek érte:)

    VálaszTörlés
  5. - Igazán megtisztelő! Köszönet és a kézcsók neked is jár! :)

    VálaszTörlés