A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. április 15., hétfő

Egy igazi ritkaság!

Hazánkban ritka és ráadásul meglehetősen különleges is.

"A redős papsapkagomba erősen mérgező faj, akár halált is okozhat, mégis sokfelé fogyasztják!"

Különleges a megjelenése, ritka az előfordulása és ráadásul a felhasználása is egyedi. Ezért adtam a címet: Egy igazi ritkaság!
Igazság szerint a képen a vörösbarna papsapkagomba látható a redős papsapkagombák faja. Különbség ott áll bennük, hogy a redőst fenyvesekben lelni, a vörösbarnát pedig inkább tölgyesekben.
Megjelenése eléggé bizarr, úgy néz ki, akár egy agyvelő. Igen törékeny, viaszos hatású. Bizarr és szép!

"Erősen mérgező lehet, bár méreganyaga helyenként, időnként, sőt gombánként változó mennyiségű. Nyersen és forrázás nélkül veszélyesebb. Mivel jóízű, ezért sós vízzel kifőzve vagy többször forrázva, szárítva vagy ecetesen tartósítva más országokban fogyasztják, de ha nem megfelelően készítik el, halálos mérgezést is okozhat." ( Forrás: www.extra.hu/gombak/ )

A fentiek alaposan elvették az étvágyam tőle és inkább medvehagymát vacsoráztam. Ja! Majd feledtem. Főzés közben, a gőze belélegezve is erősen mérgező lehet. Én azt hiszem, lebeszélnék mindenkit.

S íme -ami miatt mentünk tegnap- a friss, illatos, üde zöld medvehagyma.
A színhatás és a jó kép kedvéért kis piros csészegombácskákkal.
Említettem már az idén /Kicsi és piros .../ és mutattam róla képet is.
Ahhoz képest, hogy ritkaságként említik, itt a hagymásban rengeteg piroslott. Észrevenni meg könnyű volt a sok zöldben. Szerencsére. Így nem kellet tartani attól, hogy eltapossuk.

4 megjegyzés:

  1. Csészegombát mi is sokat láttunk tavaly, idén még sajnos nem mentünk erdő közelébe.:-(
    A másik tényleg bizarr..:-)))

    Medvehagyma is csak a kertben van csemegézni!

    VálaszTörlés
  2. Ez a kicsi piros , aranyos és szép, de a másik......... húú...

    VálaszTörlés
  3. A gombákkal kapcsolatban gyanakvó vagyok , csakis az általam is biztosan felismert , még a piacon vásárolt gombát is szigorúan átvizsgálva fogyasztom .:)) Amúgy imádom a rántott , töltött stb. gombát:-))

    VálaszTörlés
  4. Csodállak azért, mert annyi mindent meglátsz és megmutatsz nekünk a természetből:)
    Mindig szívesen jövök hozzád!

    VálaszTörlés