A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (393) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. július 2., kedd

Sárga kénvirággomba

Most mérgező gombát hoztam.
Nem mérgeset, mert én olyannal még nem találkoztam, bár nagyapám mondta az ismérvét.
- Tudjátok miről ismerni fel a mérges gombát?
- Arról, hogy földhöz csapkodja a kalapját!

A mérgező gombát viszont nehéz felismerni. Azért hoztam ezt is, mert a tuskógombák általában szépek, mutatósak, látványosak ezzel aztán kelletik maguk, holott némelykor könnyű összetéveszteni őket.
Ezért aztán aranyszabálynak vélem, ismeretlen gombát békén kell hagyni.
Ha mégsem bír valaki a csábításának ellenállni, akkor irány a gombavizsgáló. Gombavizsgálóhoz viszont egész, sérülésmentes és a különféle fajokat külön tárolva vigyük. Azért, mert egy lemetszett kalapból ő sem biztos hogy meg tudja teljes bizonyossággal határozni, szintúgy az erősen sérült egyedről sem és ha a kevert szedésben egy mérgező is akad, akkor bizony mind a szemeteszsákban, klórral meghintve végzi.
A sárga kénvirággomba csoportosan nő tuskón, igen mutatós, de idősödve sötétedik a színe, inkább barnás lesz. Hiába mutatós, azért szaga már inkább kellemetlennek mondható, íze meg keserű.
Íze miatt aztán aligha kerül fogyasztásra, de ha mégis -mert mondjuk az összetéveszthetők közé keveredett- akkor hasmenést, rosszullétet, érzékenység esetén súlyos mérgezést okoz.

Sok,fán termő barnás gombával téveszthető. Hasonlatos a vöröses kénvirággomba, ami ugyan nem mérgező de keserű, hasonlatos az ízletes tőkegombához ami viszont igen jó ízű, vagy a gyűrűs tuskógombához, ami szintén ehető és ízletes 20-30 perc alapos főzés után ugyanis nyersen mérgező. Téveszthető a barna porhanyósgombával is, ami szintén fogyasztható bár nem kellemes a szaga. Leginkább a téli fülőkével hasonlatos ami szintén fogyasztható és amellyel neve ellenére ősszel még összekeverhető mert mindkettő fellelhető.

Erről a második képről mit is írhatnék? Hagyták a fenyvest túl sűrűn, túl magasra nyúlni. Korához, méretéhez mérten későn lett ritkítva, így aztán megszüntették az egymást támasztó stabilitást s rendre dőlnek be erősebb szélben. A fényből a "sötétbe"! Ez a rész, a halott fenyők fenyvese lett.

6 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy megmutattad ezt a gombát. Tanulságos. És tanulságos a halott erdők fenyvese is:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Igazán örülök ha tetszett. :)

      Törlés
  2. Na, legalább megismertem "őkelmét ", a sárga kénvirággombát...pedig olyan mutatós.

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom a fákat, mert számomra ugyanolyan lélekkel rendelkeznek, mint az emberek. A fotóid nagyon szépek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom kedves Magdi Tudom. magam is így gondolom. :)

      Törlés