A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2014. február 13., csütörtök

Vénusz születése

Vénusz kiemelkedik a habokból.
Sajnos, még így nem láttam, hasonlót már igen. Valamikor régen. Egy ideje viszont, már nem járok strandokra. Úgy vagyok én a vízpartokkal, meg a vízzel, szívesen vagyok ott, de ottlétkor, nekem nagyon nem kell a tömeg.
Pedig a Deseda szabad strandja nyaranta tele lehet "Vénuszokkal" szárazon s vízen.
Akkor, most miért legeltetem mégis a kocsányon lógót, Vénuszon?
Majd elmondom. Mindent, a maga idejében!

Aphrodité a szerelem, és a szépség  istennője a görög mitológiában. A római mitológiában Vénusz, az etruszk mitológiában Turan. Születése több mint érdekes, sőt, kissé bizarr! Kronosz sarlójával kiherélte apját, Uránoszt, és heréit belehajította a tengerbe.
Hmm! ... Bár kétséges a kísérlet valódi sikere, azért volnának ötleteim a ....
A kasztrálás végkifejlete lett Vénusz, mert a heréktől a tenger habot vetett és belőle kiemelkedett egy kagylóhéjon a szépség.
Nos akkor, itt jön a miért ...? Zsuzsanna adta a tippet az aranyhajú lánnyal. Bár, nemigen van szőke Vénusz ábrázolás. Apropó! Miért is ezt a képet választottam? Azért, mert nekem nagyon bejön Boris Vallejo vonalvezetése és fantáziavilága. Annak ellenére, hogy szerintem ez nem a legsikerültebb képe. Persze ízlések és pofonok ...
Talán már össze is raktátok. Aranyhajú lány, Vénusz, kagyló ...

Igen! Ez a megoldás. Kagyló.
Egy termetes amuri kagyló.
Régebben írtam már róla és képeket is mutattam. Behurcolt kagylófaj, s nálunk inváziós fajnak számít. Ezek a képek, az itthoni gyűjteményem darabjai.
Sajnos néhány év után szinte mindegyik elhasad. Naná, a legnagyobbak!

A kép születése.
Észrevettem egy jól megtermett példányt a szélvízben, s gondoltam megörökítem. Nem akartam kiszedni, mert élő példány volt és én csak az elpusztultak házait szoktam begyűjteni, mikor kiveti a víz. Szép, húsz centi fölötti példány volt és hasonlatos az első képen lévőhöz.
Ez lényeges!
Mert a világos foltot a "halványabb bütyök" hozta létre, a halványan fénylő ívelt sávot pedig a "halványabb évgyűrű". Úgy nőnek ezek a héjak is, mint a fák évgyűrűi és váltakoznak a világosabb, sötétebb sávok.
Attól lett a kép kissé elkent, hogy egy fuvallat megmozgatta a vizet. Mikor ráfókuszáltam még teljesen mozdulatlan volt, az exponálás pillanatában mozdult be. Először törölni akartam, azután beugrott a játék. A faágakra jól tippeltetek, fák, bokrok alatt guggoltam, az tükröződik a vízen. Vakut nem használtam, hisz mi értelme lenne a víztükörre villantani? Abból kép nemigen születne. Bár a nap közvetlen nem sütött a területre, de valami beesés biztosan elősegítette a sárgás folt felfénylését.
Én, a hullám okozta fénytörésre fognám.
Nagyon szépen köszönöm  a látogatásokat, a tippeket, a játékot!

20 megjegyzés:

  1. No ez jó :))) Akkor csak jól láttam elsőre az ágas bogas faágat :)))) Nagyon jó a kép így :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamit elszúrtam az előbb, mert neked válaszoltam elsőként és eltűnt. Mint az aranyóra.
      "Állj meg Szása a .... add vissza a Doxa zsebórám!"

      Na! Még egyszer!
      Az ágas-bogas Gordiuszit jól megoldottad, de ugyebár volt ott még egy csomó. Azt azonban meg kell mondjam, nagyon jó tippeket adtál. Akár megfejtés is lehetett volna.
      " Csak az a volna, Ne lett volna!"
      Köszönöm szépen!

      Törlés
    2. Egyébként Boris-t én is nagyon szeretem...anno rajzolgattam a képeit grafittal.

      Törlés
    3. Minden ízlést kielégít. Jóképű, kisportolt gyerek (neked), gyönyörű nőket rajzol (nekem) :)

      Törlés
    4. No de kérem hohohóóó az a felesége legtöbbször....(vagyis régen az volt a modell, viszont már jó régen nem követtem munkásságát. Van vagy 3-4 könyv tőle)

      Törlés
    5. Ja kérem? Feleség!
      Ha dicsekszik vele, mutogatja -van mit- akkor ne csodálkozzon hogy megbámulják! Ráadásul ugye, legfeljebb egy pár mellbimbóba öltöztetve, meg még valami anyagmaradvány itt-ott. Inkább ott.
      Olyan ez, mint mikor a hölgy akkora szoknyácskában vonaglik végig az utcán, amivel a kocsit sem tudnám áttörölni és minden második lépésnél húzkodja lefelé.
      Miért? Mikor felvette nem volt rövid? Mit gondolt, az utca végéig megnyúlik? Vagy azt hitte, rajta kívül mindenki látássérült? Vagy mit, mire gondolt? :)
      Amúgy igaz lehet, valamelyik könyvében én is úgy olvastam. :)

      Törlés
  2. Szóval, azért annyira messze nem jártam az igazságtól. Igaz, nem vadkacsából lett az aranyhajú lány, hanem kagylóból a Vénusz. Nem mindegy egyébként, ezzel nem azt akarom mondani. Azért annyira szerettem volna, ha abból az aranyló foltból, egy tündér születik. Talán meg is született: a "mosolytündér." Jókat nevettünk, jól szórakoztunk, és ez a lényeg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sőt! Annyira közel jártál, hogy Te adtad az alapötletet a válaszadáshoz. Vadkacsából nem lesz. A vadkacsa tepsibe megy. Aranyhajút a kagylók adnak. Nyilván! Ki más? Hisz gyöngyöt is ők adnak. Kis szépséghiba, hogy állítólag ez az amuri szintén ehető. Akár a kacsa. Azért még utánaolvasok és hát .... hát a kóstolót is meg kell gondolni.
      Ennek örülök! Akkor egy tündér már elfogva! Jöhet a következő! :)

      Törlés
    2. Jöhet.
      Azért a kagylót nem kóstolnám meg, nem szeretem ezeket a tengeri állatokat, ételként. Akkor inkább a kacsa, lila párolt káposztával. a kagylókat meg csak nézem, nagyon szépek tudnak lenni. Van egy gyűjteményem, a barátnőmtől kaptam. Ő korán meghalt, a kagylók még megvannak, egy üvegben.

      Törlés
    3. Ez a fajta kagyló édesvízi. Gyerekkoromban, az egyik haverommal a sima tavikagylót megsütöttük nyárson úgy mint a frissen fogott halat- és megettük. Nem volt rossz íze. Azért azt tudni kell, akkor még a felmarkolt iszap nem volt ennyire büdös.
      Nekünk is van gyűjteményünk. Pötivel lelkesen gyűjtöttük egy időben. Eléggé sok van. Lehet, egyszer csinálok belőle egy fotósorozatot. Majd ha más nem lesz.
      Ha tőle van, őrizd az emléket, őrizd az emlékével együtt.

      Törlés
  3. ÁÁÁÁ ,,,Most olvasom a megfejtést igy jár aki még az előzőt olvassa..Nem gond mert jó játék volt...E...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így jártam! Az előbb válaszoltam amott. Nem baj, legfeljebb a virtuális tinta fogy kicsit. Örülök ha tetszett! :)

      Törlés
  4. Elég ciki az, ha eddig még az itthoni vizekben nem láttam ekkorát?
    Mármint kagylót...
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy ciki!
      Viszont érdekesség, hogy Kínában édesvízi gyöngytermesztésre használják.
      Az enyém 23 cm, de a Tiszában már találtak 30 cm hosszút ami 2 kg-ot nyomott.
      Azóta mindig figyelem, rekordot akarok dönteni! :)

      Törlés
  5. Kösz, az elején elolvastam, hogy "vén ússz!"
    Nem éreztem elég öregnek magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is és ne is. Nem is vagy öreg és ne is ússz! Hideg a víz!
      Vénusz kelesztésre alkalmatlan a víz hőmérséklete. Annyira hideg, hogy a herék felkúsznak a hasüregbe melegedni ... akkor pedig ugyebár nehéz kasztrálni. :)

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Egyik kedvenc reklámom. ... Nemá!!! Ez nem ár!!! ...Ismered?
      Meglepett Panni? De mi? Az hogy kagyló, vagy az amekkora?
      Mondtam, nehéz lesz. Mint Ruzsa Sándor.
      - Ha mögmontam, há mögmontam! ... Ez nem bakfitty vót! :)

      Törlés
  7. Szerencsém volt látni személyesen is azt a helyet, ahol Aphrodíté kiemelkedett a habokból. Számomra feledhetetlen emlék marad, melyre mindig szívesen fogok visszagondolni! Gyönyörűek a fotóid kedves Józsi! Ma is jó volt itt lenni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer talán mi is eljutunk oda.
      Köszönöm szépen és köszönet a látogatásért! :)

      Törlés