A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2015. június 12., péntek

Orchideák virága

Január óta -Orchidea- már jó sok víz lefolyt az orchideák torkán.
Jó, jó! Annyira nem is sok, nem túl vízigényesek. Sőt. Hozzáértők szerint úgy kell öntözni őket, hogy alattuk ne álljon soha víz. Esővíz. Ez biztosan igazság, hisz eredeti élőhelyükön sem mocsári növények.

Kielégítjük ebbéli igényeik.
Eső után -úgyis ki kell mernem a csónakból- hozom nekik a jó kis nedűt.
A lét határozza meg a tudatot.
Ezek oszt megisszák a lét (Hofi után szabadon) s íme ilyenek lesznek tőle.
Eszerint a megjelenést is a lé határozza meg. Ha nem sok a lé! Lehet ebben is valami. Mert oszt láttam én már olyant, a sok lé erősen befolyásolta -és nem pozitívan- a megjelenést.
Őket viszont erősen jó irányba befolyásolja. Szinte már burjánzanak.
Tele vannak virággal s tele vannak friss bimbókkal is. A sok virág mellé hozzák az új leveleket és friss hajtásokat is. Lassan már egy számmal nagyobb cserépbe kellene őket költöztetni, csak most nem merem.
Félek, megsínylenék.

4 megjegyzés:

  1. Esővízre sosem gondoltam....kiprobálom. A feleségem sűrűn szokott orchideákat kapni (sosem firtatom kitől) és rendszerint virágzás után ki is száradnak, ha öntözzük, ha nem. Rájöttem, hogy az a műanyag pohárka gyakorlatilag tiszta gyökér, s amíg profik nevelik, szerintem valami szerekkel tartják életben. Mihelyt az emberhez kerül, a sima víz, noha szoktunk bele ilyen műtrágyalöttyöt is keverni nem elég. S akkor azt csinálom, hogy átültetem nagyobb cserépbe, fenyőfa kérget aprítok bele és friss mohába ágyazom az elalélt növényt. S nem is öntözöm amíg a cserép alá tett tálka ki nem szárad teljesen. hetente egyszer s kész. Akkor is keveset, épphogy megnedvesedik a mohás kérges akármi. Amelyik növényt időben átültetem, általában túléli és elkezd hajtani, majd virágozni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki. Szeretik. Szobahőmérsékleten tartom s azt isszák. Az a jó nekik, ha tele van az edény gyökérrel. A túlméretezett cserépben sem fejlődik, mert amíg ki nem tölti gyökérzettel, addig arra koncentrál. Nagy ritkán kapnak orchidea tápot olyan csepegtetőset aminek a flakonját kell belebökni a földjébe. Átültetéskor én veszek orchidea keveréket ámbár nem biztos hogy jobb mint a saját kezűleg aprított. Csináltam már úgy is. Öntözni én is így, ahogy csinálod. Ami még esetleg belejátszik a jólétükbe, az az állandóság. Ahová letesszük ott is marad. Viszont mindig üvegfelület elé közvetlen és soha nem éri közvetlen nap. Ezek itt a képen északi ablakban vannak. Annyi nap éri, amennyi a szemben lévő ház üvegtábláiról visszaverődik. Nálam így vannak. De láttam már úgy is, akinél a reggeli nap még éri viszont napközben már nem. Úgy gondolom az erős besugárzást, a nagy hőt nem bírnák ki.

      Törlés
  2. Édesanyám is hagyott rám négy cseréppel. Neki mindig gyönyörűek voltak, amíg tudta, csak Ő gondozta. Később átvettem. Csak esővízzel öntöztük, közvetlen ablakban van, és csak a reggeli, délelőtti nap sugarai érik. Mióta megvannak, ugyanott vannak. Most mind a négy tele van virággal, meg a fokföldi ibolya is, amit évekkel ezelőtt kapott tőlem anyák napjára. Eddig nem voltak sem átültetve, sem tápozva, de gondoltam már rá, hogy ki kellene cserélni alattuk a talajt, csak nem merek hozzányúlni. Most már különösen féltem őket, hiszen rajtuk van a keze nyoma, gondoskodása. Annyit csinálok még, hogy időnként lezuhanyozom a leveleket, de akkor, amikor nem virágzanak. Azt nem tudom, hogyan kell szabályosan visszametszeni, de majd rákeresek valahol. Nem tudom édesanyám hogy csinálta, sajnos nem figyeltem meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem hogy félted őket, de jó kezekben vannak most is. Megtanultad édesanyádtól. Én, ha levirágzik, a felkopaszodott ágat hagyom a növényen beszáradni és csak akkor csípem ki. De nem olvastam utána, meglehet máshogy kellene.

      Törlés