Ezek a fenyőtinóruk bíz áldozataim lettek, nem először s nem is utoljára. Azt, hgy nem utoljára, legalább is remélem!
Kalapbőrük lenyúzását követően mosás, forrázás, lecsepegtetés, panír és forró olaj. Nagyon ízes!
A nagyobbja, vizesebbje mehetett a vegyesbe párolásra. Párolni kell, mert másként nem lehet belőle kivonni a rengeteg vizet.
Ezt neveztem én el "Taknyos gomba"-nak.
A víz elpárolása után ott marad a serpenyőben a finom szeletelt gomba a koncentrálódott ízeivel.
Pláne, ha jóféle keverék, igazi erdei keverék.
Mint emez itt a serpenyőben. Fenyőtinóru, lila pereszke, csiperke, lucfenyvesi rizike, ízletes rizike, fenyőpereszke (szürke pereszkének szoktam becézni).
Ez az adag a víz elvonása után fagyasztásra került.
Jó lesz majd a havas télben amikor már nem szedhető friss.
Ha már gasztronómia címkét adtam, legyen pár korábbi feldolgozás is idebiggyesztve: - "Az erdei ajándék"
- "Mint a mesében"
- "Fagyasztható, fogyasztható"
- "Kosárkák másként"
Igazán csak néhány cím kiragadva, a teljesség igénye nélkül. A gombákról írtakat meg sem próbálom megválogatni, túl sok már. "Gombák",címkével, eddig 112 bejegyzést láttam el.
Van hát miből válogatni az érdeklődőknek.
Jó szórakozást hozzá, ismerkedést, gyűjtést, s főleg jó étvágyat!
(A jó étvágyat akkor, ha 120 százalékig biztos a gyűjtés, alatta lássa inkább gombavizsgáló!)
(Minden piacon, hol a gombaárusítás engedélyezett, a vizsgálat ingyenes! Kaposváron is!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése