A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (310) Deseda (196) Úton (130) Gombák (124) Madarak (119) Családi (114) Vártúrák (103) Gépek (94) Horgászat (94) Gasztronómia (92) vegyes (89) F-1 (74) Kedvenceink (73) Zsömi (67) Kvár (66) miEz? (60) Somogyban (57) D.arborétum (51) tréfás (51) Állati (46) "Állati" (45) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) virág (43) Veterán (35) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (14) retro (12) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (1)

2016. nov. 16.

Fenyőpereszke

Fenyőpereszke.
Most van szezonja. Néhol kaszával lehetne gyűjteni s utána csak válogatni kellene a fűből. Mondjuk így is.
Ez is olyan gomba amelyik a gyenge mínuszokat még elviseli, nem károsodik húsa állaga.
Erősen fenyőbarát, ezt ugye a nevében is hordozza.
Én leginkább kéttűs fenyők körül látom. Jó ízű, ritkán kukacosodik, kissé törékeny ámde száraz felületű ezért tiszta. Hátránya a nem túl nagy mérete.
Mérete ellenére gyorsan szedhető, szapora. Tisztítása egyszerű. Ínyencek szerint a kalapbőrét lehúzva jobb az íze, én ebben nem hiszek.
Vagy nem vagyok ínyenc. Mindenesetre a kalapbőr lehúzása alaposan megnyújtja az előkészítési időt. Szerintem felesleges. Max, ha nagyon sötétszürke a kalap, akkor azt a sötét réteget a kalap közepéről lekaparom és slussz! Nagyon ízletes rántva is, de pörköltnek is.
Nem kell megijedni a panírozásától, hogy a sok apróság viszi az időt. Kis trükkel nem viszi. Gyors a meló a zacskós porozással. Zacskóba kell helyezni kevés lisztet, egyszerre több kalapot is bele, finoman összerázni, s mikor mindenhol bevonta akkor csere. A morzsával ugyanígy lehet bevonni.
Nagyon jól s gyorsan szárítható. Nekem ez is lényeges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése