A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (353) Gombák (217) Horgászat (198) Úton (167) Madarak (153) Családi (134) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (70) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2009. szeptember 8., kedd

Három kérdés!



Ez itt egy régebbi-máshol jegyzett sorozatom-amit most átmentek ide, és elgondolkodok a folytatásán. Téma volt, van, és lesz. 

(1)
 Egyre több "betépett" embert látok az utóbbi időben, közülük többen is "szipósok". A nitro a robbanómotort és a halált gyorsítja. Egyik ilyen "ismerősöm" fél esztendő alatt az árnyéka lett önmagának. Mi elől, miért,hová menekültök?
2009.05.01.
(2)
Ma egy férfit láttam -három kisgyermek társaságában- horgászni a Desedán. Közben egyik sört a másik után "küldte le"a torkán. A sokadik sör után -tán elfogyott- összepakolt, kocsiba ült és elhajtott a gyerekekkel. Mit gondolt, mire számít,mit ér az ilyen ember?
2009.05.02.
(3)
Füredi út pavilonsorral szemben, a kanyarívre parkolótól kérdem Nem kellene átismételnie a KRESZ előírásait? A Plaza előtt, elrejtett rendszámmal „villogó” motorostól kérdem. Legalább donorkártyája van?
A Rákóczi iskola előtti zebrán, a gyalogosra „rástartolótól”kérdem. Soha nem járt még gyalog?
2009.05.03.
(4)
A taxi-t kérdem, ki repeszt végig a városon, nem irányjelez sehol, és a gyalogátkelőn megállva teszi ki azutast. A szakma „ifjú”mestere címre pályázik? A korombéli (50-es) urat kérdem, ki a kórház előtti gyalogátkelőn a fék helyett a gázra lépve megkísérelt elütni. Felelősség tudata, hány éves korára fejlődik ki?
A hölgyet kérdem, ki a Békevár előtt a kanyart levágva szembe jött a forgalommal. Min mosolygott, vicces volt?
2009.05.03.
(5) 
Nem is oly rég egy korom béli házaspár-amúgy nem teljesen ismeretlen próbált meg betolni egy furgont. A leányommal, kérés nélkül a segítségükre siettünk, majd mivel nem indult megbikáztam. Azóta- ma sem-nem köszönnek, ha összefutunk. Ennyire sértő dolog az önzetlen segítség? Szombaton a Somogyaszalói önkormányzat kezelésében lévő kikötő előtt horgásztam a nejem társaságában. Mellém beparkolt egy sporttárs kék Opellel- kipakolt, bepakolt stb. majd elment köszönést mellőzve érkezésekor és távozásakor is.
????????????? ……………….Lehet, hogy néma volt? Többen vannak ismerősök, kik, ha tehetik és -teszik is- elosonnak az ember mellett, vagy a háta mögött köszönés nélkül, fejüket diszkréten elfordítják, vagy leszegik. Tőlük kérdem! Áhhhhhhhhhh!......................... Minek?
2009.05.04.
(6)                                                                  
Sikerült végig mennem autóval a Lellei úton Kvártól, Sbabodig ami, egyes szakaszokon nem kis teljesítmény a futóműtől. Miért is vesznek egyre többen terepjárót? A Kaposfüred előtti körforgalomban a forgalomterelő szigeteket lassan, de biztosan felveri a gaz. Miért kellett térkővel burkolni, ha füvesítve lesz? Kaposfüreden jött szembe egy csinos verda, a volán mögött nem kevésbé csinos szőke hölggyel. Szöszi laza ujjgyakorlattal kipöccintette az ablakon égő csikkét. Ilyen játékos ujjakat másra kellene használni. ??????...........Miért nem tanul zongorázni?
2009.05.05.
(7)
Állítólag már kihalt a Magyar „virtus”, nem vagyunk már lovas nemzet. Találkoztál már motoros pizza futárral?
Megkülönböztető jelzések használata nélkül- a NKF előtt- záróvonalat, közlekedés elöl elzárt területet átlépve előz a mentő. Nem bántó szándékkal kérdem. Ha nem sürgős, akkor mi sürgős? Van olyan ismerősöm- nem egy- ki olvasatlan törölte jókívánságot, gratulációt tartalmazó üzenetem.?!?!?!?Kérdezzek?
2009.05.07.
(8)
Félreértések elkerülése végett! Ha verem a családom- rendszeresen-, mert jogaim vannak, nem tilthatnak el.
Ha a betörőt, jól megverem- egyszer-, mert jogaim vannak, akkor sem tilthatnak el: viszont elvisznek, mint a „vihar”.Fussunk neki még egyszer?”A rablóbanda és az állam közötti különbség: az igazságosság.” ( Szent Ágoston ) De melyik igazságos? H1N1!    Emberi influenza vírus, Észak Amerikai madárinfluenza vírus Európai sertésinfluenza vírus és Ázsiai sertésinfluenza vírus mutálódott. Szabad ország, szabad világ- a kutyámnak is van útlevele.      De mégis! Hol a jó istenben „randiztak” ezek?
2009.05.08.
(9)  
A T.,az O. áruházak parkolóiban táblákkal egyértelműsítették a forgalmi helyzetet. A L. áruháznál ezt nem tették meg, így ott még lehet gyakorolni és reménykedni. Kell egy baleset a táblákért? A Fő utcán sem egyszerű az „élet”csúcsidőben- a Dózsa Gy. u és az Anna utca közt- mikor a második sorba leparkol három áruszállító furgon ,szemből meg jön a busz. Egyéni rekordom:200m/5 perc. Üde kikapcsolódás ebben az örökös rohanásban. Vagy nem? A város felé jövet, a VOLÁN előtt van egy 60 km-es korlátozó tábla. Szinte naponta járok arra, és mindig megelőznek. Valamit rosszul csinálok?
2009.05.09.
(10)
A természetvédelmi tv. 43. § (3) szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja.Nem lehet elégszer felhívni – az arra még rá nem ébredt – embertársaink figyelmét a természet védelmére, értékeinek megbecsülésére. Egyetértünk? Ma láttam egy „bácsikát”, ki talicskába gyűjtögette a faágakat- Toponár előtt- az út szélén. Gondolom szükségből, rászorultsága, megélhetési gondjai miatt tette. Kik komplett erdőket „tüntetnek” el, miért is teszik? Soha nem tetszett a gyűjtőkonténer mellé rakott szemét. Nem viszik el, és nem szép látvány. Egy fokkal rosszabb, ha valaki úgy teszi le, hogy a közlekedést is akadályozza (pld.járdára),
pedig máshová is tehetné. Esetleg- ha már más nem számít- az együttélés írott, és íratlan szabályai?
2009.05.10.
(11)
Megtalálták Mester Havaska holttestét, ezzel „elszállt az utolsó remény”. Kérdéseket hagyott maga után, nagyon sok kérdést. Vajon mindre lesz válasz? Hetven körüli tempó, mobiltelefon a kézben, ballal tereli a kocsit, belterületen, kanyarban. Hölgyem, ha annyira okos, mint amennyire ügyes, sakkozunk? A bíróság jogerős ítéletének végrehajtását akadályozzák jogvédő szervezetek aktivistái! Kicsit „tudathasadásos”állapot, nem?
2009.05.12.
(12) 
Úgy adódott, hogy teendőim közben volt „szerencsém” hallgatni a grundon focizó tizenéves srácok „beszélgetését”.Egyszer is sok, de itt számtalanszor hangzott el a k...a anyád kiszólás. Aki (akik) ilyen magától értetődőn, szinte természetességgel teszik, azoknak: Jelent valamit a haverjuk, barátjuk? Jelent valamit a másik (mások) édesanyja? Mit jelent vajon a saját édesanyjuk, és tisztelete és egyáltalán tisztelnek valakit?
2009.05.14.
(13)
SUZUKI SWIFT SEDAN 1.3 GLX típusú 2001-es gyártású gépkocsival rendelkezem. Kezdetektől egyazon márkaszervizbe vittem éves átvizsgálásra, műszakira, javításra. Hátsó kerékcsapágy cserére kértem tőlük árajánlatot,- amit a javítás bonyolultságára hivatkozva- 50.000.-Ft-ban tettek meg. Meglepett,- ezért utána jártam,- megvettem az új alkatrészt, egy szakszerviz beszerelte, és az egész megállt 19.000- Ft-ban. Hoppá! Tudom, az árak eltérőek: (drágább alkatrésszel, és dupla óradíjjal megáll 28.000-ben). Egyébként a javítás bonyolultságáról annyit: egy embernek nem kapkodva fél óra. Megéri „elüldözni”egy rendszeresen visszatérő, és fizető kuncsaftot? Megéri lejáratni a márkaszervizt, eljátszani a bizalmat? A pofátlan lenyúlásnak hol van, vagy nincs határa?
2009.05.16.
(14)
Naponta vagyok úton, nem sokat, de nem is olyan keveset, Van még hová fejlődni. Naponta látok súlyos, és kevésbé súlyos közlekedési szabályszegéseket. Sokan, nagyon sokan vannak az utakon, kik addig nem „tanulnak”, míg nem késő. A saját életünk…….? A másik élete……...? Az élet maga?
2009.05.17.
(15)                                                          
Az egyik nagyáruház parkolójában dübörög az „árnyékgazdaság”.Egykedvűen dülöngélnek elő az árnyékból a bevásárló kocsi kéregetők. Nem megy rosszul az üzlet, mert szinte állandósult az opálos tekintet, cigi a szájban, esténként meg nemegyszer alkalmi dalárdát alakítanak. Tudom, a hajléktalan létet nehéz pia
nélkül elviselni! A sok szeszt, cigit viszont a szervezet nem viseli el hosszú távon. Azzal, ha adunk: jót teszünk nekik, vagy verünk egy szeget a koporsójukba?Barnabőrű-amúgy tiszta, csinos-fiatal hölgy nadrágszíjakkal, és bicskákkal próbál pénzt szerezni a rekkenő hőségben. Jobban „süt”, éget az aszfalt, mint a nap.Bent lég- kondi, kint gutaütéses meleg. Nincs eladás.Mi lesz veled „konkurencia”, meddig álloda a versenyt”?Középkorú, udvarias hölgy-nyomtatott, bélyegzős „megbízólevéllel”- aláírt nyugta ígéretével próbál„adományokat” gyűjteni, egy zalaegerszegi beteg kisfiú részére.Ez sem működik igazán, megy szüntelen, de bizalmat, s pénzt nem talál. A nyugtaadás érdekes: ahol kell, ott miért nem akarják adni, s miért nem kérjük?
2009.05.19.
(16)
Vasárnap délután, privát szám kijelzéssel beérkező hívást kaptam, és fogadtam.Nem akarok senkit untatni a részletekkel, lényeg, hogy a B. Sz. néven bemutatkozó fiatal nő gyakorlatilag bepróbálkozott. Idézem: tetszel nekem.. szeretem az idősebb pasikat”. Kicsit rontotta a hitelességét, hogy v. italtól, v. „nitrótól”, v. más szertől, de rendesen „akadt” a nyelve. Tudom, a koromhoz képest jól tartom magam, de ez az agyamra is érvényes! Mivel nincs ilyen nevű ismerősöm-azóta sem- számtalan kérdés merül fel ,nem könnyű választani hármat. Ám legyen! Tegyük fel ez valami játék: „leánygyermeknek” is van mivel játszania, jól tudom? Tegyük fel az „anyag” miatt: ugye, nagyon ideje lenne, lejönni a szerről? Tegyük fel pénzszerzés okán: mi lesz, ha egyszer nagyon csúnyán beleválasztasz?
2009.05.20.
(17)
Reggeli híradásban: megbízható, de meg nem nevezett szakértő elmondása szerint a vasútnál a mozdonyok üzemeltetéséhez szükséges gázolaj 50 %- át ellopják. Felét! Vasúti illetékes nyilatkozza délidőben, hogy sokat tettek a lopások ellen,és csökkentaz eltulajdonított mennyiség. Ezek szerint előtte még többet loptak! Jobb lett volna nem nyilatkozni! Másik szakértő elmondja, 50-60 litert simán le lehet szívni, mert a masina biztonsági rendszere nem érzékeli. Meg a saját biztonsági szolgálat sem! Ötven literenként ennyi anyagot ellopni csak úgy lehet, hogy éjjel-nappal szívják a gépeket. Hja kérem szívás az élet! És soha, sehol, senki nem látja a sok „szívót”, csak tudják, hogy szívnak! Meg az is szív, aki ezt fizeti! Meg a vezetők horribilis
fizetését, jutalmát, mert az jár, végtére is ők nem szívnak! Viszont keveslik az állami segítséget, milliárdokat a veszteségek csökkentésére! Ja, meg a fizetést is keveslik! Ahol ennyit kell szívni, ott sztrájkolni kell- nem szolgáltatni-sztrájkolni! Ami jár az jár! Nekünk meg a szánk jár, meg az agyunk, és az is jár ami a harmadik gyereknek! Ha ezt simán meg lehet tenni, akkor bármit meg lehet? Ez egyedi eset, vagy a többit még „jótékony” homály fedi? Ha ekkora a kupi, nem kellene felvenni a kapcsolatot a Prostituáltak Érdekvédelmi
Szövetségével?
2009.05.22.
(18)
Popper Péterrel készült riportot olvasva, tőle idézem:-„.meggyőződtem arról,hogy amagyar politikusok nem látnak tovább a következő választásnál meg a zsebüknél. Nincs igazi honatyai képességű politikusunk. Aki igazán tehetséges volt, az ..külföldre ment. A második vonal üzletet csinált abból a lehetőségből, amelyet a rendszerváltás biztosított. A harmadik vonal politizál, azon a nívón, ami van neki. Majdnem kocsmai színvonalon.”Így igaz, tudjuk régóta, a hozadékát „élvezzük”- csak kellett a pszichológus-író, aki szépen, érthetőn megfogalmazta! Ismerve a hazai választási rendszert (területi listás) az elkövetkezendő választásokon, ennek a harmadik vonalnak a „kiemelkedői”újra ott lesznek a hatalomban, csak más elrendeződésben.
A múltunkból tényleg semmit, de semmit nem tanultunk? A jelenünk sikerült teljesen lezüllesztenünk?
Milyen jövőt készítünk elő?
2009.05.24.
(19)
Olvasom, hogy a Dombóvár és Kaposvár közt a szombati vasútelőző kerékpártúra legjobb menői 3 percet vertek a vonatra. Egy 1909-es menetrend szerint a korabeli gőzös a 30 km-t 38 perc alatt tette meg, miközben megállt Baté állomáson. Most a gyors menetideje 40 perc. „Harmadik vonal „kiemelkedője”mondja, idézem:-„Legalább a száz évvel ezelőtti helyzetet állítsa vissza a kormány, de…” Ez vicc!?!?!? Mire tetszik gondolni, kérem, a gőzösre? Vagy álljon meg a vonat Baté állomáson? Esetleg a 38 percre, és kupeckedünk 2 vacak percen?
2009.05.25.
(2o)
Hétköznapi bosszúság, ami bárhol, bármikor, bárkivel megeshet! Megyek a vásártér előtt-botlás- acélszálak állnak ki a járdából 1-2 cm magasan. Ha már vágni kellett, miért nem lehetett szintben? T. áruháznál lévő zebrán-botlás- termetes kátyúba akadt a tűsarok. A következő télig, „élvezzük”az előzőt? Füredi utcán befelé jövet a 126 sz. házzal szemben- döcc- a kormány üt akkorát, hogy kicsi kell, és kiütöm a saját drága fogpótlásom. Megsüllyedt a burkolat. Kicsit odébb az aknafedél mellől hiányzik az aszfalt, elmozdul a fedél.
Van legalább egy éve, hogy ezen a szakaszon teljes felújítást végeztek?
2009.05.26.
(21)
Mind több helyen feliratozzák a szeméttárolókat, hogy”kérjük belerakni a szemetet, mert a mellé helyezettet nem viszik el”.Ez jó dolog, nagyon jó! Csak….! Miért nem egyértelmű, különben miért van ott a konténer, dísznek? Virágzik a hársfa, járják is a bogarak, meg a gyógynövénygyűjtők rendesen. Minap is a
környékünkön szedte egy korombéli pár. Nem téptek, nem is törtek, még egy leszakított levelet sem hagytak a fa alatt. Ők már tudják,…! Milyen sokan nem tudják,…? Ma láttam egy piros SUZUKI SWIFT 1.0-t, kipattant belőle a sofőr és nekiállt „kukázni”. Nem viccelek! Felkészült volt, kezén kesztyű, benne hajlított „turkáló” vas, müa.szatyor. Miután nem nyerte meg a tetszését semmi, beült, beröffentette a gépet, és lekocsikázott a szomszéd ház kukájáig, oszt meló ott is. Tényleg nem viccelek, így történt becs. szó! Hobbiból kukázik vajon, vagy kereset kiegészítésnek, netán ilyen jól jövedelmez?
2009.05.27.
(22)        
Műtét nélküli zsírleszívás- mondja a reklám-lényege, hogy egy „kütyüvel” összetörik, majd folyósítják a zsírszövetet, így az bejut a keringési rendszerbe, ezt követően a vizelettel, széklettel ürül a szervezetből. Első hallásra baromságnak tűnik!.....................!Na jó, másodikra is! Orvost, orvost! Elmagyarázná ezt, egy hiteles, hozzáértő személy? Rendelet írja elő-2007. évi KRESZ mód.- a biztonsági övek, gyerekülések meglétét. Nagyon jó! Ez jelentős többletkiadás, ezért eddig haladékot kaptak a tömegközlekedési vállalatok. Jó! Nem készültek fel, ezért-nem további haladékot-, hanem kibúvót kapnak. Ezentúl ne nevezzék iskolabusznak, és akkor nem kell beszereltetni. Nagyon nem jó! Akkor lehet mondani- ez nem gépkocsi, hanem Trabant-, és kap haladékot? Ma egy fiatal párt láttam kukázni három kisgyerekkel. A legkisebbet még babakocsiban tolták, a másik kettő sem lehetett még iskoláskorú. Az sok mindent sejtet, hogy normális
-bár viseltes-, és tiszta öltözetben voltak mindnyájan. A felnőttek csendesek voltak, és ritkán emelték fel a tekintetüket, A három kicsi, mint általában a gyerek. Nagyon sajnálatos, ha a gyerekek ebbe fognak felnőni, belenőni!!A gyerekek ebbe fognak felnőni, belenőni??
2009.05.29.
(23)
Nem személyes tapasztalat, viszont szavahihető személy mesélte nekem, és másoktól is hallottam a probléma létezéséről, ami érdekes kérdéseket vet fel. Rokonom Pécsről jött haza Kaposvárra. Menetjegyet a buszvezetőnél lehet váltani, aki viszont váltópénz nélkül állt be, ezért felettébb érdekes gyakorlatot vezetett be, rávezette a menetjegyek hátuljára a visszajáró összeget, közölve, ha összejön az aprója, leszálláskor,vagy az
út végén rendezi. Az utasok közt volt egy buszsofőr is, ki elmondta: ő saját pénzéből szokta megoldani a váltópénzt. Ez nem pénz, ez odafigyelés kérdése! Csak három, de.! Miért kell kellemetlen helyzetbe hozni a buszsofőrt? Miért kell kellemetlen helyzetbe hozni az utast? Miért kell olyan helyzetet teremteni, ami spekulatív kérdéseket von maga után?
2009.o6.01.
(24)
Mielőtt vád érne, hogy a közlekedési morál a heppem. Igen!  Ma két esemény verte ki a biztosítékot. Mindkét esetnél, a záró vonallal ellátott kanyar ívét vágta le a”tulok”,az út szélére kényszerítve a neki szemből érkezőt. Emberi életeket veszélyeztettek! Miért a sok értelmetlen halál, nincs elég kereszt az utak szélén? Nem személyesen a sértettől tudom, de a hírforrás megbízható. Tegnap délután négy körül, a Füredi utcán, tizenéves-ránézésre roma származású- fiatalok letépték egy hölgy arany nyakláncát. A sértett nem tett feljelentést, mert nem bízik a felderítés sikerességében. Nagyon nem értek vele egyet! Hölgyek,és szépkorúak vigyázzanak! CSOPORTOSAN ELKÖVETETT RABLÁS FÉNYES NAPPAL! Miért nem bízunk jobban a rendőrségben? Miért kell beletörődni? Ugye, van mindenkiben még legalább egy kérdés?
2009.06.03.
(25)
Olyan nagyon eddig sem szerettem a gigantikus méretű plakátokat, de most, hogy szaporodnak nőtt az ellenszenvem. Hat darab 100 méteren-nekem legalább is-már nagyon nemszeretem kategória, főleg egy park szélén. Szinte „nem látszik a sok táblától a park”. Emlékezetem szerint- kis hazánkban, anno- szélgenerátorok
telepítése bukott meg azon, hogy nem illeszkedik a környezetbe, tájidegen. Ezek a „gigászok” szinte „feldobják” a környezetet! Mértékletesen nem lehet?  Felmerült az is-többek közt- az Air France, Airbus A330-as lezuhanását űrszemét okozhatta. Csekély a lehetőség, mivel a légkörbe érve az űrszemét általában elég. Legutóbb a Hubble-űrtávcső javítására indított Atlantis küldetését is veszélyeztette az ütközés lehetősége. Egy 1 cm3 térfogatú 10 km/sec sebességgel száguldó tárgy becsapódáskori robbanási energiája egy kézigránátéval egyenértékű. Méretük okán a legtöbb tárgyat a radarok sem észlelik, ezért csak becsült érték áll rendelkezésre. Az érték több mint 3.5 millió, amit 1957-óta (első műhold) produkált a tudomány.
Lassan komoly gond lesz a világűrbe kivezető út megtervezése. De befelé is! Mindenesetre-mint lehetőség- 228 ember halálának okozójaként felmerült. Akkor, ideje elgondolkodni? Kozmikus szintre emelni a környezetvédelmet? Sírjuk idegen föld, nyughelyük a végtelen mélység, szemfedelük a kéklő óceán.
2009.06.05.
(26)
Játék!!! Megismered? Erős köztársaság, sikeres Magyarország egy vágy, de nem vagy egyedül, ideje változtatni, Magyarország a magyaroké, tudunk jobbat, igen, Magyarország többre képes, adj esélyt, együtt erősek vagyunk! Bizony, ezek vezető „szlogenek”együtt, egymás mellett „békességben. Van kedved játszani?
Rendezgesd a sorrendet. Már lezajlott, így remélem, nem bántódik meg senki. Gyerekes játék? Az. De nem én kezdtem!
2009.06.o7.
(27)
„Sajtháború”! Komolyan mondom elképesztő. Nem az, hogy ilyen módon átverik a vásárlót, nem is az, hogy bedőlnek, és egymást lökdösik, szidalmazzák, tapossák, ellenszegülnek a rendőrnek. Hanem amit a felvételeken láttam, hogy a tömegbe hajigálták az árut az eladók. Mint az állatkerti majmoknak a látogatók az elemózsiát! Hogy lehet ilyen szinten megalázni, és megalázkodni? Gyalogátkelő híján is megálltam, és átengedtem két hölgyet egy kétéves körüli kissráccal. Ilyenkor szeretem, ha „jön” egy biccentés, vagy mosoly, esetleg intés, magyarul pozitív visszajelzés. Nem várom el, de nekem természetesnek tűnik, hogy így legyen. Most nem „kaptam” meg, de a többség „honorálja”az előzékenységet, segítőkészséget. Csak azért tettem szóvá, mert cselekedeteinkkel példát adunk, és nevelünk. A kisfiú most még nem figyelt, és később, mikor idősebb lesz? Egy teherautó szélvédője mögött láttam az alábbi feliratú táblát. ISTEN OSTORA. Sok feliratot láttam már, de ez most elgondolkodtatott. A hunok legendás vezérének Attilának volt ez a „titulusa”.A nagy hódító, ki leigázta az Uráltól a mai Franciaországig terjedő terület népeit. Sokat volt „úton”, nyomában erőszak,a gyengék elsöprése,elnyomás, halál! Mire gondolhatott a sofőr, mikor ezt választotta mottóul?
2009.06.09.
(28)
TV híradásban ütötte meg a fülem: a TASZ emberjogi szervezet nehezményezi, hogy a rendőrök gyakorlatilag bárkit bármikor igazoltathatnak. Mai sajtóban meg olvasom, hogy a Tispol-akció keretében 1261 megállított járművezetőből 24-nél pozitív lett a szonda. Na, ugye! Fránya rendőrjei, egy csomó felesleges meló, mert elég lett volna azt a 24-et megállítani! De félre a hülyéskedéssel! Tisztelt TASZ, tessék elolvasni, és értelmezni a rendőrségi törvényt. Amúgy –kicsinyke hazánkban- nincs elég valós probléma? Kaposfüred után, az első jobbra ívelő kanyarban csúnyán „elszállt” ma egy személyautó. Szabályos „leszállósávot” vágott a napraforgóban, oldalán, tetején földesen állt meg. Gondolom, a híradásokban majd megtudjuk az okokat is. Remélem „megúszta” mindenki. Ez a szakasz különösen veszélyes-több balesetet láttam itt személyesen is- ezért kérdem.Nincs valami megoldás a figyelem felkeltésére? Amúgy a legtöbb balesetet, ezen a szakaszon a gyorshajtás, és az előzés szabályainak be nem tartása okozza. Születésünktől kezdve, az elkerülhetetlen elmúlás felé megyünk. De miért kell siettetni?
2009.06.11.
(29)
Csúcs, amit olvastam! Nekem legalább is. Újságban tett panaszos levélben kifogásolta a kerékbilincset az illető, mentségeként felhozva, hogy nem volt kitáblázva a zöldterület. Igazán remek elvárás! Ezentúl nem fákat, hanem táblákat kell ültetni! Tiltó, tájékoztató táblákat! Aztán, ha elég sűrűen lesznek, akkor a táblákat levesszük, beolvasztjuk, csinálunk belőle huzalt, és az ottmaradt oszlopokra kifeszítjük. Ezt hívják kerítésnek! Gyönyörű világ lesz! Igazán komolyan gondolta, ezt a kifogást, vagy nem jött ki jobb? Nem tudom, a viselt egyenruha, amit magára ölt, kinek mit jelent? Nekem többet annál, semhogy nekiálljak benne az utcán füvet nyírni, még akkor sem, ha gyakorló öltözet. „Lecsupaszítva”, csak egy military, de rendfokozattal, és egyéb kötelező formai kellékkel, szigorúan egyenruha, egy hivatás formai kelléke, és mint ilyen kötelez. Aki csak „melónak”tekinti, azzal meg kell ezt értetni, és meg kell tőle követelni a betartását. Olaszliszkán, a verekedők az intézkedő rendőröknek is nekimentek, egyikük fegyverét elvették. Igaz, utána könnygázspray alkalmazásával visszaszerezték. Szerencsésen sült el, illetve szerencsére nem sült el! Ezt az intézkedő rendőrrel szemben, meg merik tenni! Van valaki, aki azt hiszi, hogy erről a rendőr tehet?
2009.06.13.
(30)
Az M7-en percenként mértek be gyorshajtót, két kamerával 3 óra alatt 180-at. Beleharapott az intézkedő rendőrbe a részeg sofőr szombaton. Javul a közlekedési morál? Egy családi rendezvény résztvevői előbb egymásnak, majd a rendőrnek is nekiestek. Fegyveres rablás Kváron, a Füredi u-i Nagybajom és Vidéke Takarékszövetkezetben. A közbiztonság is javul? Vége a tanításnak, megkezdődött a szünidő, sokkal több fiatal lesz napközben az utcán. Azért, az előzőek- a szülőknek- egy kis aggodalomra, adhatnak okot nem?
2009.06.15.
(31)
Még emlékszem, hogy nem is oly rég a Philip Természet és Állatvédő Egyesület elnökét Szántó Ildikót- a tulajdonos távollétében- nem engedték be a rendőrök egy telekre, a szomjas kutyákat MEGITATNI ,  pedig már jegyzői határozat is volt az állatok elkobzására. A híradások szerint, a „Parlagfű Kommandó”emberei rendőrrel bemehetnek. Nem értem! Nem azt, hogy ők miért mehetnek, hanem azt, hogy ők miért nem? Változtak a jogszabályok? Gyalogsági ásóval ütötte, majd emésztő gödörbe dobta vemhes kutyáját egy…,egy egyén. A kutyust kimentették- időközben megszületett kicsinyeivel együtt- a szomszédok, és most
állatorvos gondozza. A felvételeken látszik az éktelen seb a nyakán, mégis nyugodt, szeme élénk tekintetű, barátságos, hagyja, hogy simogassák. Még mindig bízik az emberekben. Lehet, hogy tudja? Biztosan tudja! Őt nem ember bántotta! Lesz végre példás büntetés? Adott, egy ember, ki nagyjából fél évszázadot úgy él le, olyan dolgokat cselekszik, hogy mások szemében- legalább is sokéban- példaképpé válik. Aztán kiderül róla, hogy nem fedhetetlen, hanem kutya közönséges adócsaló. Nem is kis összegre! Sokan csalódtak benne, és ez baj, akik szemében pedig most –ezzel- lett példakép az még nagyobb baj. Művész Úr!? A művész nem erre vonatkozott! Az Úr meg „elúszott”?
2009.06.17
(32)
A történet azzal kezdődött, hogy kedvenc íróm újonnan megjelent könyvét megláttam az egyik nagyáruház polcán akciós címkével. Akkor nem vettem meg, két nap múltán jártam ismét ott, és természetesen már elfogyott. „Füstölögtem” kicsit magamon! Miért nem vettem meg rögtön kétezerért? Irány a könyvesbolt! Az elsőként meglátogatott helyen már elfogyott, a másodikban még volt néhány példány. Örömmel levettem a polcról, és kíváncsian megfordítottam. Mennyit is „buktam”az akcióshoz képest? Semennyit! Eredetileg is kétezer. No, akkor megint valami kis csalafintaság volt a buliban, de már nem érdekes. Turpisság elraktározva, legközelebb figyelni az ilyen dolgokra! Élvezettel álltam neki az olvasásnak, már elejétől fogva lebilincselő. A 76. oldalon jártam, és most idézem az egyik szereplő szavait: „Az a könyv egyszerűen szétesett. Lapjaira esett szét és beborította az egész sátrat.” Ezen szavakra könyvem gerince meghasadt, és kiesett belőle egy lap. Ezt nevezem, ez igen! Ez aztán a szemléletes regényírás! A könyv érték! Vajon ezt, hogy érték el? Függetlenül az árától, elvárom egy könyvtől, hogy legalább egy olvasás erejéig egyben
maradjon. „Dolga végeztével”, egyben kerüljön fel a polcra. Olyan nagy elvárás ez? Tanuljak meg könyvet kötni? Csak bepaliztak a végén?
2009.06.19.
(33)
-Ő, ki más ember hozzátartozójának síremlékéről lop! Ő milyen ember?A sír mellé borítja a virágládából a dísznövényeket, elviszi a ládát! Ő milyen ember?Lopott holmival”ékesíti”hozzátartozója síremlékét! Ő milyen ember? -A láda egy többmilliós, hivalkodó síremlékre került! Nem tellett egy virágládára? Muskátlit ültettek bele, a temetőőr szerint az is sírról lopott! Nem tellett virágra? Néha, több száz szál virág díszeleg ezen a síremléken! Arra miből telik? -Ők nagyon megbecsülik, tisztelik a halottaikat, én mindenkiét! Ő, miért nem?
Lopott „ékítményekkel” meg lehet adni a kellő tiszteletet az elhunytnak? Még életében, erre vágyott az elhalálozott, hogy ily módon tiszteljék emlékét? -A két síremlék nagyon közel van egymáshoz. Ennyire gátlástalan az illető? Én nem nyúlok más sírjához, ott hagytam. A tolvajban nincs szégyenérzet? Szüleim sírján új a díszítés-és nem lopott-, mert megérdemlik! Ő, mit érdemelne? -Néha megszállják a temetőt, a gyerekek „játszótereznek”, ordítoznak. Más kultúra? A felnőttek „élnek”: bagóznak, isznak, vitatkoznak, ordítoznak. Más kultúra?Ha másokra is tekintettel lennének, az lenne a kultúra! Hagyomány és viselkedés?
-4. parancsolat- Atyádat és anyádat tiszteld! Ő, vallja ezt? 7. parancsolat- Ne lopj! Ő, ismeri ezt?
10. parancsolat- Mások tulajdonát ne kívánd! Kell ide kérdés?
2009.06.22.

Ez itt egy régebbi-máshol jegyzett sorozatom-amit most átmentettem ide, és elgondolkodok a folytatásán. Téma volt, van, és lesz.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése