A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. szeptember 5., hétfő

Csorbakő vára

Nem az Isten háta mögött fekszik s mégis már csak Ő tekint le rá jószerivel.
Egy úgyszólván elfelejtett vár, nem is messze az úttól és mégis rejtve, bent a vadonban.


A kicsiny vár maradványa Szuhogytól nem messze a Nagy-hegy gerincén található. Feltehetőleg a XIII-XIV. század fordulón építette Ládi Csorba Miklós.1351-ben megszerezte a Perényi család, kik királyi engedéllyel 1403-tól újjáépítették. 1405-ben már főúri központ a vár illetve a régi vár helyére épített kastély.
Pálóczi Simon birtokolja kis ideig, ki a huszita háborúk idején veszi be a várat. Később visszakerül a Perényiekhez. Perényi János halála után már jelentőségét veszti, nem gondozzák tulajdonosai. 1540-ben a király Bebek Ferenc főkapitánynak adja Csorbakő várát, ki továbbadja testvérének Imre nagyprépostnak. Ekkor működött falai közt -több mint évtizedig- pénzhamisító műhely is. Imre halálával fordulat jött, ami egyben a vár végét jelentette.
Imre özvegye nem volt hajlandó kiköltözni, ezért Bebek Ferenc, Szendrő várának ura ostrommal bevette Csorbakő várát és a rudabányai bányászokkal lerontatta. Többé nem építették újjá. A XVII. században a már fákkal benőtt romjai közé menekültek a környék lakói a török elől.
Azóta nem engedte el az erdő! Már meglehet nem is fogja.

1928-ban a várhegy északi oldalán jégkorszak béli barlangot leltek.
A feltárás során előkerült gyapjas orrszarvú és ősló maradvány is, továbbá ezüstözött és bevonat nélküli rézlapok. A feltárásokat kiterjesztették a belső várra is, de a külső várra és egyéb erődítményekre már nem. Ekkor leltek a pénzhamisító műhelyre is. 1941 után már nem fojtatták a feltárásokat, az addigi leletanyag Miskolcra került. Talán feledésbe is merült,akárcsak a vár
A belső várat mára már törmelék fedi, a külső rétegeket olyan vastagon borítja a talaj, hogy semmi nem látszik ki belőle. Ami kevés még látható a vadonban, azt mi láttuk és nem tudom hogy még meddig lesz látható?
Még tán pár évtizedig lesz látható az a pár makacs kő, ami még egyben van s mutatja a valamikori falak vonalát.
Aztán Csorbakő várát végérvényesen elnyeli a föld.
.

9 megjegyzés:

  1. A kő túlél minket. Itt tapasztalom nap mint nap a házunkon, hogy a hosszú életre épített hajlék mennyire stabil. Ha belefészkel az egér, ha kiüt belőle a gaz, akkor is áll. Kis törődéssel helyrehozható.

    VálaszTörlés
  2. Hogy meddig marad meg, azt tényleg nem lehet tudni. A 3. évezredben volt róla szó, ha kipusztulna az ember, akkor az anyagi javak meddig maradhatnának meg. Ottani szakértők azt mondják, hogy mindenféle elemek hatásának kitéve a civilizáció nyomait 100 év alatt jószerivel eltünteti az idő. Ez azért szerintem egy kicsit túlzás, de ha belegondolunk, akkor talán valamennyire igazat adhatunk nekik.

    VálaszTörlés
  3. - Néha nem is kis az a kis törődés. :) De megéri!
    - Egyetértek veled. Száz év alatt szinte kizárt hogy nyomtalanul eltűnjön a civilizáció minden terméke. Ha így lenne, akkor most mit csinálnának a régészek? :) Hisz többek közt hajdan volt nagy civilizációk nyomait vizsgálják. Igaz, az akkori korokban nem egyszerre tűnt el mind, nem az egész emberiség veszett ki.
    Vagy veszett meg! Mert úgy már elképzelhető, no és ha mellé még minden elem "összefogna" ...

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű fotók:) A barlangos kép számtalan alakzatot rejt. Megnézted jobban Józsi?
    Vagy csak én fedezek fel mindenben ábrákat?
    Szeretettel olvastalak.
    Magdi

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az ismertetőt :) Csodálattal nézem mennyi helyre eljutsz, és miket veszel észre!!!

    VálaszTörlés
  6. - Köszönöm szépen. Megvallom olyan szemmel nem fürkésztem eddig. :)
    - Kihasználjuk azt a két hetet, ami egy évben adatik. Tudod, "minden ami ..." :)

    VálaszTörlés
  7. Csodás, csodás! :)
    Ősszel mi is vártúrázunk, legalább 6-8 vár van betervezve. Téged olvasva, teljesen besózva érzem magam. :D

    VálaszTörlés
  8. Az ember már csak ilyen, "huncut". Ezt a régi pénzhamisítókra értem.

    VálaszTörlés
  9. Múltunk egy kis cseppje,s már csak kő és legenda.

    VálaszTörlés