A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. szeptember 6., kedd

Őserdő mélyén

Az Aggteleki Nemzeti Park területén a Szalonnai-hegységben az erdő rejtekében található egy pálos kolostor. Martonyi kolostor néven ismertebb, de a Pálosok könyv Háromhegy néven írja.


Tornaszentandrástól hét, Perkupától hat és fél. Szalonnától négy és fél, Martonyitól négy kilométerre fekszik  egy szépen gondozott tisztáson.

Festői az út ami oda vezet, mi Perkupa irányából jártuk az őserdei ösvényt. Most az erdőben készült képek közül válogattam egy csokorra valót, a kolostort legközelebb mutatom meg.

Nem a legkönnyebb túra. de azért nem is túlzottan megerőltető. Itt legalább a fák adta árnyék alatt, hűvösben lehetett ballagni. Ha ránagyítotok erre az odvas fára, akkor láthatjátok a lakót is benne.

Vihar forgathatta ki tövestül ezt az óriást és fektette társai lábához. Lassan majd elkorhad és feléli a vadon.

Akkor, azon az úton tűnt csak fel, hogy a mohák milyen szép fehérre tudják pucolni az ottani köveket,

Ritka hely, hol ennyi napsütés éri el az erdő alját. Nem jellemző a sudár növésű égerekkel, tölgyekkel borított hegyvidéki erdőre. Nagyjából hát ilyenre és hasonlókra számíthat a vándor végig az erdőn, ha nekivág valamelyik ösvénynek, melynek végén ott áll a több mint 650 éves kolostor rom.

8 megjegyzés:

  1. A Bükki Nemzeti Park területén is van egy őserdő, de azt úgy tudom, csak vezetővel lehet látogatni, egyébként, csak a határáig merészkedhet a földi halandó. Évente szervez túrát az Igazgatóság, meg persze külön kérésre, ha csoportnak igénye van rá. Érdekes lehetett ahol jártál, kíváncsi vagyok a kolostorra is!

    VálaszTörlés
  2. Huhh! Bejárnám szívesen! Talán egyszer sor kerül rá. :)

    VálaszTörlés
  3. Akkor Tornaszentandrás felől fogom megnézni.
    Köszi a programot!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a Börzsönyt! Sajnos csak kocsival mentünk benne, a volt férjemet nem nagyon lehetett kirángatni az autóból... Jelenlegi párom más szerencsére :)

    VálaszTörlés
  5. - Valamelyik út járható keréken is, mert láttam fent személykocsit is, no meg a fűkasza sem helikopterrel jutott fel. Csak azért említem, mert te nagy bringás vagy. :)
    - Akkor pedig uccu neki, mert megéri! :))

    VálaszTörlés
  6. Nem nagy bringás, hanem lúdtalpas. A bicajon ez nem számít.

    VálaszTörlés
  7. De jó itt nálad:)
    Elrévedezek a gondolataimmal:)
    Baráti ölelés a szép képekért is!

    VálaszTörlés