A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. augusztus 4., vasárnap

Óvár - Szigliget

Ha már Hegyesd várából rátekintettünk a Balaton várára, hát irány Szigliget!
Ki ne ismerné Szigliget várát?
De vajon ki ismeri az Óvárat Szigligeten?
Pedig bizony ott van. Ott ül maradványa ma is, a Királyné szoknyáján. ... Mióta is? Az bíz rejtély. Mint ahogy építtetője is, rendeltetése is, sőt még a létezése is! Íme a rejtélyes vár!

A vár hossztengelye nagyjából merőleges a Balaton hossztengelyével, alaprajza szabályos téglalap, déli oldalán egy ötszögletű, északin pedig egy négyszögletű vélhetőleg torony maradványaival. Az építmény korát ezidáig nem sikerült megállapítani. Nem csoda, mert 1956-ban volt itt kisebb ásatás, majd 2003-ban. Szóval nem "feszültünk meg" a melóban.
Ezért aztán leletszegény s abból ami van, lőn találgatás. Első vélekedés szerint római őrtorony. Más vélekedés szerint a XII -XIII. század szülötte. Legújabb vélekedés szerint ez ama bizonyos "kastélka", melyet a Bakáts kapitány vezényelte sajkás-hajóhad legénysége lakott és amelynek saját kőltségén való felépítéséről Szigliget ura, Lengyel Gáspár várkapitány tesz említést 1647-ben kelt levelében.
Nem elvetendő az sem, hogy Szigliget várából délre nézve, akadályozott a rálátás a tó vízére, így onnét meglephették volna a védőket.

Az Óvár regéje azt meséli, egy somogyi nemesembernek tetszett meg a Királyné szoknyája s ölte pénzét s energiáját az építésbe, de amit felhúzatott egy napon, az másnapra ledőlt.
Naponta járta meg a vizet, reggel építeni jött, estével hazaevezett Somogyba s ismét, míg pénze nem fogyott.
A falak pedig rendre ledőltek, s a vár soha nem is épült meg. ... Tán a regében is van igazság, s tán a többiben is.

Nekünk ottjártunkkor nagy szerencsénk volt, nem az aljnövényzettel benőtt területen kellett kutakodni. Mindent láthattunk ami megmaradt, s a föld felett látható A képeken is jól látszik, megtisztították a területet, a falak mentét.
Száz egynéhány lépcsőfoknyi az út a falakig.

Óvár - Szigliget romjait megörökítő többi képért: kattints (ide)!

2 megjegyzés: