A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2015. november 8., vasárnap

Nyárfa-tőkegomba

Általában tönkön, tárolt rönkön jelenik meg, de betámad élő fát is.
Nekem azért vált érdekessé, mert Kaposvár környékén nem találkoztam vele ezidáig. A fotó Budapesten készült, Békásmegyeren egy séta alkalmával többet is felleltünk.
Az amúgy mutatós kalapos nem képvisel étkezési értéket. Bár nem mérgező gombaként nyilvántartott, de erősen keserű utóíze és olykor kellemetlen szaga miatt hozzáértő körök által ehetetlennek nyilváníttatott.
A nem hozzáértőket akkor érheti kellemetlen meglepetés, ha netán más ehető csoportos tőkegombák helyett kanalazzák nokedlire.

2 megjegyzés:

  1. Ha bő zsírban sok petrezselyemmel sütik a keserű gombát, akkor lehet ehető kaját alkotni belőle.
    Legalábbis így tudom.
    Nekem a potypinka megférgesedett a teraszon, mert Nufi ki akarta szárítani a másik felét. kivitette velem a komposztra, majd visszahozatta, mert ha elindul, akkor tönkre teszi a gyümölcsöst.
    Szóval most az élet a gombáról szól.
    Csak sajnos senki nem akar velem jönni az erdőbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehet ennél is beválna. Nem tudom. Az viszont igaz, én nagyon szeretem a keserűgombát pörköltnek. Rég nem találtam. Sajnos.
      Pedig a gyűrűs jól szárítható. Rengeteg volt felénk is, elég szépen bespájzoltam belőle, fagyasztóba is, szárítva is.
      Rá se ránts! Általában én is egyedül járom az erdőt.

      Törlés