Ezért hát zömében csak képekkel, mert a desedai hallé készítését már megírtam korábban: itt!
Karácsony estéjén mi más lehetne a fő fogás mint a halétek. Halászlé, rántott hal a hozzá illő köretekkel.
Ebből most a hallé. Gyorsan.
A jó ragadós csontlé -ahogy gőzével Matula bácsi is mutatta- elkészültével azt ráöntöttem a hússűrítményre.
Ennek még színe nincs ... de nem igaz hogy se színe, se szaga! Illata már van! Jut eszembe. Minap olvastam valahol, hogy a jó halászlé titka a sok hagyma. Azt írta, 2,5 kg halhoz fél kiló hagyma ... ????? Akkor mennyit tehet vajon egy hagymakrém levesbe? A jó halászlé titka a hal!
Én annyi halhoz egy fej vöröshagymát teszek.
Nem bél égetőt -amitől majd bégető- kell főzni, hanem hallét!
Amikor a sűrítmény a csontlével egyesült s habját vesztette, mehet rá a szín s bele a sok finom belsőség. Oszt főzni, főzni, meg főzni. Megfőzni! Piszkosul megfőzni, mert a belsőség könnyen romlik. Félteni nem kell, nem esik szét a sok főléstől mint a halhús. Az idén úgy "dobta a gép" nemigen kellett ikrával vesződni. De volt helyette egyéb cucc.
Színre, illatra, ízre jó lett.
Mindenki állította ki fogyasztott belőle.
H'jába no!
Hozzánk csupa udvarias lélek jár. Óvják a készítő ingatag lelki egyensúlyát.
Még naná! Evidens.
Karácsony a szeretet ünnepe!
No, ami kimaradt az életemből, az a halászlé...már olyan szinten, hogy soha nem főztem még :) ez más szemében lehet hogy gáz :) de annyira nem rajong érte a családom, így nem volt napirenden még.
VálaszTörlésMaga a hal viszont minden egyéb formában jöhet!! :)
Dehogy gáz! Mellesleg meg, ami késik az ... a halászlé. :) Még főzhetsz bármikor. Az viszont igaz, ha nem szeretik akkor minek?
TörlésÉn is így vagyok vele, minden formában. És bármikor! :)