A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2015. december 26., szombat

Hallé, hallé, hallé ...

Sok beszédnek sok az alja.
Ezért hát zömében csak képekkel, mert a desedai hallé készítését már megírtam korábban: itt!
Karácsony estéjén mi más lehetne a fő fogás mint a halétek. Halászlé, rántott hal a hozzá illő köretekkel.
Ebből most a hallé. Gyorsan.

Csak azért gyors, mert a piszmogós melót már elvégeztem korábban. Lefőztem a csontokról a halhúst, így rendelkezésre állt az alaphoz szükséges sűrű halpép és a léhez elengedhetetlen sok csont.



A jó ragadós csontlé -ahogy gőzével Matula bácsi is mutatta- elkészültével azt ráöntöttem a hússűrítményre.


Ennek még színe nincs ... de nem igaz hogy se színe, se szaga! Illata már van! Jut eszembe. Minap olvastam valahol, hogy a jó halászlé titka a sok hagyma. Azt írta, 2,5 kg halhoz fél kiló hagyma ... ????? Akkor mennyit tehet vajon egy hagymakrém levesbe? A jó halászlé titka a hal!
Én annyi halhoz egy fej vöröshagymát teszek.
Nem bél égetőt -amitől majd bégető- kell főzni, hanem hallét!

Amikor a sűrítmény a csontlével egyesült s habját vesztette, mehet rá a szín s bele a sok finom belsőség. Oszt főzni, főzni, meg főzni. Megfőzni! Piszkosul megfőzni, mert a belsőség könnyen romlik. Félteni nem kell, nem esik szét a sok főléstől mint a halhús. Az idén úgy "dobta a gép" nemigen kellett ikrával vesződni. De volt helyette egyéb cucc.

Ha már a színe is jó, az illata is és a benne lévők is alaposan össze illetve megfőttek, mehet bele az előre sózott szelethús. Azt is illik alaposan megfőzni de ne essen szét. Biztos ami biztos én az idén kiszedtem s külön került az asztalra. Kinek kellett tett a tányérjára. Nem akartam "ráfaragni" a halászlével! Egyszer megesett, az is rosszul esett!

Ez viszont jól esett!
Színre, illatra, ízre jó lett.
Mindenki állította ki fogyasztott belőle.
H'jába no!
Hozzánk csupa udvarias lélek jár. Óvják a készítő ingatag lelki egyensúlyát.
Még naná! Evidens.
Karácsony a szeretet ünnepe!

2 megjegyzés:

  1. No, ami kimaradt az életemből, az a halászlé...már olyan szinten, hogy soha nem főztem még :) ez más szemében lehet hogy gáz :) de annyira nem rajong érte a családom, így nem volt napirenden még.
    Maga a hal viszont minden egyéb formában jöhet!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy gáz! Mellesleg meg, ami késik az ... a halászlé. :) Még főzhetsz bármikor. Az viszont igaz, ha nem szeretik akkor minek?
      Én is így vagyok vele, minden formában. És bármikor! :)

      Törlés