A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2019. április 28., vasárnap

Paptetű (vágó durbincs)

2019.04.27. Deseda

Vágó durbincs. Ez a becsületes neve, de gyanítom azt, hogy mifelénk igen sok horgász csak úgy ismeri, paptetű.
Rá nem tudok gondolni, miként nyerhette el vajon ezt a becses becenevet? De van neki ennél sokkal érdekesebb, durvább becézése is.

Miközben utánaolvastam őkelmének, akadtam egy írásra ahol felsorolja a szerző többek közt a népies neveit is. Akad szép számmal!
Azok közül is a legmeghökkentőbb, a pinafésű:
"borholy, disznóhal, dörgecs, dörgécse, dörgicse, dörgőcse, dörgőcze, durbancs, durbincs, durda, dürgencs, görgécse, görgicse, görgőcse, görgőcse hal, kis-dürgencs, lecserlecs, lezsér, macza, paptetű, pikó, porhó, pinafésű, pinagereblye, serincz, taknyos lezsér, taknyos macza, tövishal, tüskéshal, vargahal, vasinta, vaskó, vizidarázs"
(Szily László Az év hala lehet a pinafésű, ...)

No mindegy! Ha becézik, hát becézik. Én is becézem, mert nekem sem ugrott be kapásból a tisztességes neve. Rá kellett keresnem. Aprócska, ámde igen mutatós és főleg igen aktív halacska. Kitartó melóval "rászopja magát" a méretes horgokra is, ha azon giliszta a felkínált menü.
Ezt a kitartást mutatta be nekem is, majd úgy vitte el az úszót mint egy komoly felnőtt.
Nem kellett mérlegelni, csak lekezeltem vele a fotó erejéig oszt mehetett szaporodni.
Itt van neki az ideje.
Megjegyzem, hogy a Deseda felső végein, az ágakban, még soha nem akadtam össze eme szépségnek az úszkáló rokonságával, de a gát felőli részen, az idén ő volt a második.

5 megjegyzés:

  1. Géb. Magyarországon védett!

    VálaszTörlés
  2. Nem vitázok, mert ehhez biztosan jobban értetek, elfogadom és köszönöm a kiegészítést, javítást, segítséget.
    Nem javítom a címet, mert akkor eltüntetném a tévedésem és az nem lenne sportszerű.

    VálaszTörlés
  3. Amit a kezedben tartasz az egy amúri géb. 😉
    A vágó durbincsot az általad felsoroltakon kívül, még pinarágónak is szokás nevezni és azért kapta a nem túl hízelgő paptetű nevet, mert a régi halászok így fejezték ki az értéktelenségét.
    Ugyanis a papokat haszontalan élősködőknek tartották, de az a tetű ami még rajtuk is képes élősködni, az már végképp nem való semmire! 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a tartalmas kiegészítést.
      Szép számmal lehetnek a Desedában, egy hete is fogtam kettőt. :)

      Törlés