A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. május 18., szerda

Forrasztófű

Kissé figyelmesebben megtekintve, látható a nagy "zöldséghalmaz" közepén egy szép lilás virágzatot hordó növény. Az a növény a fekete nadálytő, amit valaha a népnyelv, forrasztófű néven ismert.


Ismert gyógynövény, gyökerének kivonatát tartalmazó krémmel már biztosan többen is találkoztak a drogériák polcain.
Nem akarok laikusként az általam ismeretlen területen evezgetni, ezért nem megyek bele mélyebben a témába.
Csak megmutatom és akinek felkelti az érdeklődését, utána olvas, vagy kérdez. Az üvegben érlelődik a gyökeréből készülő esszencia. Van aki megissza, mi erre használjuk a vodkát. Még szednem kell egy adagot, mert Melinda kenőcsöt is akar készíteni. Neki nagyon bevált, mert a térdízületi gyulladását egész jól levette néhány nap alatt. Az üveg körül egy adag csalánlevél szárad teának. Egy hétig szedegettem. Naponta egy akkora adagot, aminek a feldolgozása időben még nem okozott gondot. Ha csípése tényleg jót tesz az ízületeknek, akkor nyert ügyem van, mert puszta kézzel gyűjtöttem ahogy nagyapámtól is mindig láttam gyerekkoromban. Gondoltam én is vagyok olyan "fenegyerek". Csalánszedésben biztosan.
Íme a forrasztófű gyökere már mosott állapotában. Azért ezt még tovább kell tisztítani felhasználás előtt.Tegnap ástunk is egy jó adagot. Bőven elég lesz.




Így néz ki megtisztítva és már további feldolgozásra előkészített állapotában. Ebből aztán aprítást követően készülhet esszencia, vagy kenőcs, esetleg lehet szárítani is.


8 megjegyzés:

  1. Nem elég, hogy ilyen hasznos, még gyönyörű is! Ismerem, de fel még nem használtam, mindig a gyógynövényboltban veszem a kenőcsöt....de lehet, hogy megpróbálom.A csalánról eszembe jutott egy történet, majd megírom.Köszi az ihletet..

    VálaszTörlés
  2. Amikor kiment a bokám, én is ezzel kenegettem, nagyon hasznos volt! Zúzódásokra, véraláfutásokra kiváló!

    VálaszTörlés
  3. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen vastag a gyökérzete!
    Szerencsések vagytok, hogy ennyire kéznél van nektek a természet patikája...
    :)

    VálaszTörlés
  4. Tanúsítom kiválló hatása van!
    Én a nadálytő alkoholos kivonatát szoktam elkészíteni. Általában ősszel. Olyankor van benne a gyökereiben, egy egész év élete. Gondosan meghagyok a kertben mindig a gyökeréből, hogy legyen jövőre is.
    Remek hatású alkoholos kivonat készűl orvosi zsályából, mandula gyuladásra; vadgesztegyéből, visszeres bántalmakra, áfonyából, gyomor bántalmakra stb.
    Ezeket a nagymamámtól, nagynénémtől szóval a családtól tanultam a Baróti medencében. Olaszteleken.

    VálaszTörlés
  5. - Így biztosan koncentráltabb a hatóanyag.
    Jó a csalános sztorid. :)
    - Való igaz. Nagyon hatásos.
    - Vastag és szerteágazó. Nagyon könnyen szakad. Ennek okán gyakorlatilag kiirthatatlan, mert a gyökérzet jó része a talajban marad. Szerencsére. :) Azért menni is kell! :)
    - Köszönet a hasznos tippekért. :)
    Nagyon szép a "Vadrózsák". Beszédes képek. A fényképezésnek erre a területére még nem merészkedtem. Talán egyszer.
    Ha merek valaha is.

    VálaszTörlés
  6. Jöhet a vodka!Aztán beleáztatás!Leszűrés!És végén a legjobb a kortyolgatás!
    Köszönöm a tippeket!
    A krém készítésre kíváncsi lennék.Kicsit udvarold körül Melindát . hogy árulja el a készítés titkát.

    VálaszTörlés
  7. Most készített először. Bő sertészsírban megsütötte az apróra szelt gyökereket, majd egy napig állni hagyta. Másnap kimelegítette és gézen átszűrte, átnyomta a folyékony részt. Tégelyekbe töltötte és hűtőszekrényben tárolja.
    Saját elgondolásom:
    mivel sok zsír maradt a gyökereken és szerintem hatóanyag is még van bennük, én apró lukú húsdarálón ledaráltam a megsült gyökereket -tulajdonképp maradékot- és így egy nagyon sűrű kenőcsös masszát nyertem. Ez is hűtőben van azóta. Később -ha kell- melegítve kiváló pakolás lesz szerintem.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Mj!
    Én is hasonlóképen készítettem körömvirágkrémet régebben.
    Még nem volt időm keresni " forrasztófű" gyökeret, de még van rá idő ez a növény nem szárad el olyan hamar!?
    Most minden a bodzáról szól.

    VálaszTörlés