A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. május 14., hétfő

Fejleves

Nahát, nahát!
Már megint eltelt több mint egy hónap és és én ezalatt nem követtem el egy jó szaftos gasztronómiai merényletet.
Ugye milyen ígéretes a cím?
Csak nehogy csalódás legyen, mert ez nem az albán változat és ezért nem is "kacsint" ki a fazékból egy juhfej.

Gyűjtöm a fejeket. Mivel sem időm, sem felszerelésem és helyem nincs zanzásitani, ezért a fagyasztóba gurítom őket. Csakhogy sok helyet foglalnak, nagy hasznos terület vész el. Nincs más megoldás, időnként le kell főzni őket.

Ezek a fejek eredetileg valamely halfaj alkatrésze. Mint már valahol említettem, tisztítást követően a halakat kifilézem és úgy kerül tárolásra. Filézés előtt azonban fővesztésre kerül sor. Ezeket a fejeket aztán a gerincoszloppal együtt elteszem halászlé alaphoz.

Ha fejleves lesz, akkor a halfejeket egy jó nagy fej vöröshagymával, egy szem krumplival, egy zöldpaprikával, egy szem paradicsommal és két gerezd fokhagymával felteszem főni. Addig főzöm, míg a hús kezd leesni a csontokról. Akkor a fejeket kiveszem, a többi tovább fől. A nagyja húst leemelem a csontokról és félreteszem, a csontokat pedig átteszem egy másik edénybe. Rászűröm a levet a csontra, a húshoz pedig hozzá pakolom a megfőtt hagymát és egyebeket. Tovább főzöm a csontokat egészen addig, míg teljesen megpuhulnak. A megfőtt zöldségeket, a hússal együtt botmixerrel pépessé dolgozom. A krumpli azért kell, hogy a benne lévő keményítő sűrítse a levest, amúgy meg kegyes kis csalás, mivel a fejeken kevés a hús. Rászűröm a csontlevet a pépalapra, a csont pedig mehet a szemétbe. Az így összeállított lé még rövid időre visszamegy a lángra, addig míg a törtpaprika belekerül és azzal jól összefől. Összeérnek az ízek.

Nevezhetem csontlevesnek is. Jó is, mint általában minden csontból készült lé. Ez a csontlé is, a hűtőben rendszerint meg is dermed, megkocsonyásodik. Igen, ez tulajdonképp halászlének is hívható. De én nem hívom annak, mert nincs benne hal, csak a fejek.
Halászlé is lehet belőle természetesen, halszeletek és halbelsőségek hozzáadásával és belefőzésével.
Inkább fejleves, avagy halcsontleves, például kifőzött tészta hozzáadásával, avagy csak úgy üresen.

Egy javaslat, ha megpróbálja valaki. A nagyobb pontyfejekből mindenképp ki kell emelni a szemeket és a szájüregben lévő vastag zsírréteget.
Ezek hordozzák leginkább az iszapos ízt.

18 megjegyzés:

  1. Egyenlőre engem hal hiányában nem fenyeget a fejleves főzésének akciója, de megjegyzem, mert hátha még szükség lesz rá. Halászlé alapnak viszont kitűnő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Halhiány? Hisz az egri Tesco hatszor nagyobb mint a miénk! Veszel néhány kiló kobakot oszt uccu neki! :)

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a halászlevet, de nem készítettem még soha! Így meg pláne, mert ha épp engem nézne az a szem, hát mit mondjak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Azért kell kivenni a foglalatából.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Én köszönöm! Neked pedig szép napot! :)

      Törlés
  4. Hallod! Ez aztán a hallé!mondjuk a szemével nekem is mindig gondjaim vannak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az öcsém miatt is van, hogy mindig "kiszerelem" a szemeket. Ő mondta, azért nem eszik halászlét, mert a belefőzött halfej ránéz. Édesanyánk ugyanis nem szokta kiszedni. Azóta nálam már evett az öcskös.
      A másik ok pedig tényleg a zsírréteg, amibe beágyazódik a szem. Nem kell az. :)

      Törlés
  5. Ez a szemtelenség megbocsátható. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No látod! Nekem is vannak bocsánatos "bűneim". :)

      Törlés
  6. Én imádom a halászlét és én is szoktam fejekből főzni. Ha többféle hal feje is van, vetekszik egy "rendes" halászlével:) Nálunk tésztával!:)
    Egyáltalán nem értem, mi a baj a szemmel?
    De hát ízlések és pofonok, mint tudjuk:))
    Én személy szerint ragaszkodom a patkó alakú halszelethez! Felénk soha, senki nem filézte a halat, a gyerekek is már egészen kis korukban "megtanultak" halat enni:))
    Biztosan a Tiéd is nagyon finom volt!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többféle fejből főzve tényleg vetekszik. Nekem semmi. A zsírréteggel van. amibe forog. De csak a nagy és zsíros pontyfejeknél.
      Én már régóta nem patkózok. A filét sokkal könnyebb irdalni, fűszerezni és ráadásul belülről a bőr felé irdalt húst, az átvágatlan bőr meg összetartja.

      Törlés
  7. Még meg van a fagyban amit hoztál, tartogatom jeles alkalomra. Pedig türelmetlenkedő gyomornedveim már igencsak háborognak értük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És mi lesz az a jeles alkalom? :)

      Törlés
    2. Ma volt, mert itthon volt a lányom, meg a fiam. Finom volt a hal is meg a nap is.

      Törlés
    3. Váljék kedves egészségetekre! Az bíz mindig jeles, ha hazanéznek. Akkor most feltöltődtél kis időre. :)

      Törlés