A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (393) Deseda (355) Gombák (218) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (15) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. május 3., csütörtök

A figyelő

Még egy kép a "Kukkoló?" résén át.
Merthogy Zsömi is ott volt, azt tán említenem sem kellene.
Kellemes kis sétát tettünk a hegyek közt. Nem túl megerőltetőt, nem is túl hosszút. Pont ahogy kell! Pöti, Szato, Meli, én és természetesen Zsömi.
Útközben készültek a képek és már akkor tudtam, ebből kitelik egy talányos.
Igaz, nem túl nagy számban érkeztek tippek, ám annál jobbak.
Hanczur beletrafált!
Annyi kis módosítással, hogy ez az építmény nem lehet géppuskafészek.
Túl kicsi az átmérője hozzá, nem férne el egy akkora fegyver meg a kezelője. Voltam bent, elhihetitek. Ez valamiféle figyelőpont lehetett. A rés pont olyan, hogy illeszkedik bele egy távcső.
Tehát tényleg egy "kukkolda".

Figyelmetekbe ajánlom a "Géppuskafészek" címmel íródott bejegyzésem, illetve az ott megtalálható Tolnai Gergely által küldött hozzászólásokat. Lassan már egy egész kis értekezés gyűlik ott össze, ami nagyon tanulságos, mert nagy az Ő szakismerete a témában. Igen valószínű, hogy az állomás épületénél lévő létesítmény kapcsán is igaza van.
Van egy irányom amerre elindulhatok, remélem választ kapok a kérdéseimre és akkor azt is természetesen közzéteszem.
Ez így már csak annak lesz teljesen világos, ki "visszalapoz".

A nagy igyekezetemben majd elfeledtem. Az Apáti sziklához kell felbaktatni, ott van a "kukkolda". Van ott egy alapzatba ágyazott fémrúd is -úgy vélem zászlórúd lehetett valaha- az nekem nagyon megtetszett. Gondoltam felállok a talapzatra, hátam mögött húzódik a fémnyárs, mögöttem a szakadék .... Isteni egy kép lett volna. Nem lett. Melinda azt mondta, ha megteszem úgy ver nyakon, hogy beledagadok a mentőbe. Így aztán maradt a "betonsüveg", belemásztam és kikukkantottam a fényképezővel.
.

13 megjegyzés:

  1. Tudod amikor elsőre megláttam a képedet nekem a banjole-i tengerparton lévő bunker jutott eszembe. Annak ugyan szögletes volt a nyílás a tenger felé, de mégis... Nem tippeltem, mert nem tudtam megfogalmazni, hogy mi is lehet ez a "kulcslyuk" formájú valami.
    Az meg már tényleg természetes, hogy Zsömi is ott volt, de a másik oldali képet tetted fel kérdésbe.

    VálaszTörlés
  2. Tudtam, hogy soha nem találnám ki, ám az utolsó előtti mondat, (nem kárörvendésből), a humorossága miatt megért annyit, hogy vidáman térek aludni.

    VálaszTörlés
  3. Ki nem találtam volna....Zsömi nagyon méltóságteljesen nézegeti a tájat, tök aranyos...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó!!! Tetszik nagyon az utolsó pár mondat... és nem vagyok kárörvendő...ráadásul még sosem hallottam... Úgy hogy vigyázz magadra és szép hétvégét!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon klassz lehetett megint ez a kirándulás is... Az utolsó mondat a méltó befejezés:))

    VálaszTörlés
  6. Biztos fantázia szegénységem, és tudatlanságom az oka értetlenkedésemnek, amiért nem értem, hogy katonai vagy polgári szempontból mi szükség volt ennek a beton bunkernek felépítésére hajdanában. Katonai szempontból csak a gyalogság ellen adott kellő védelmet a benne tartózkodónak, nehezebb fegyverzettel úgy szét lehet trafálni, mint a sz..t. Ha csak arra nem adott a bennlévő ukázt, hogy a forró ólmot hol öntsék le. Polgári szempontból meg csak esőbeálló céljára jó, de akkor meg nézelődni nem okés, mert ez eső rontja a látási viszonyokat. Csak egy valamire lehetne igénybe venni civilnek, ha valaki kukkolni akarja a pucéran napozó csajszikat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem bunker Jóskám. Csak egy kukkoló. Tényleg. Mondjuk a légtér figyelőnek. :)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a sok kedves hozzászólást, a látogatást. Elnézést , hogy nem egyenként válaszolok, de hát .... lopom én a "téntát"? :))

      Törlés
  7. Csodálatos fotókat készítesz Józsi:)

    VálaszTörlés
  8. Tisztelt MJ!
    ez ismét csak egy légoltalmi figyelő. Épült az 1940-es évek végén, az 1950-es évek elején. Találtam már olyat, melybe az 1944-es évszám, s olyat is, melybe az 1952-es évszám volt belekarcolva. Ez az egységes formájú figyelőállás az egész ország területén megtalálható, Zala megyétől Miskolcon át Budapestig. Feladata: a benne elhelyezett figyelőszemélyzet az ellenséges repülőerők mozgásának irányát, tevékenységét és tevékenységének hatását jelenti az elöljáró (városi, megyei Légó Központ, vagy közvetlenül az ORLÉKÖZ felé). A bunkereket felszerelték telefonnal is, azon keresztül tudtak jelenteni. A résbe tényleg pont egy távcső fér bele, arra is szolgál. Tessék kipróbálni egy régi orosz 8x30 távcsővel, patentül illeszkedik.
    A betonfalak pedig nem gyalogsági harc ellen védtek volna, hanem a repülőgépfedélzeti fegyverek ellen (maximum kb. 15 -20 milliméterig), illetve a közelben lehulló bombák repeszei és légnyomása ellen.
    Ezek az állások nem harci, hanem polgári védelmi állások voltak.

    Tisztelettel:

    Tolnai Gergely

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tisztelet Gergely!
      Nagyon szépen köszönöm a tartalmas kiegészítést!
      Áldott, békés Karácsonyt kívánok!
      Üdvözlettel: József

      Törlés