A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2012. május 29., kedd

Visszafelé jövet

Annyira rég volt már egy vár képe, meg egy váras bejegyzés, hogy már nem bírtam megállni és ezzel nyitok.
Pedig ez a kép lett az utolsó kockája a hétvégi útnak. Ezzel zártam.
No meg a még visszalévő bő háromszáz kilométerrel.


Már odafelé menet kiszúrta Melinda és el is határoztam, visszajövet majd megnézzük. Már ha a visszaút is arra visz. Arra vitt és mégsem néztük meg. Csak így távolról.

Akkor hát beleviszek egy csavart is. Melyik várat ábrázolja a kép?
Segítségnek annyit, hogy nem Magyarországon áll, hanem egyik déli szomszédunkban. Még kis segítség.
Csak az láthatta, ki az autópályákat elkerülve barangolt Horvátország falvaiban, útjain és néha úttalan útjain. Vagy ez a helység volt a célja.

Megnéztem volna én szívesen, de mire elértük, részint már szürkült -látszik a kép minőségén is-, másrészt szemerkélt az eső, harmadrészt az egész csapat "hullára" járta magát napközben. Pedig nagy kár. Volt ott a 14. századi várromon kívül sok más érdekesség is. Például a réges-régi vízimalmok.
Itt kellett volna pihenőt tervezni odafelé menet! Legközelebb ...
Szombaton hajnali háromkor indultunk neki a nagyvilágnak, elkocsikáztunk négyszáz kilométert, majd nyolc órányi sétálgatás fel s le és vízszint (utóbbit szó szerint) -miközben kétszer is ránk paskolt az eső- ezen előzmények után pedig még előttünk állt a visszaút. Nos egy ilyen napot követően álltunk a várral szemközti "buckán" este nyolc után és csak egy pislantásra tellett.
Vasárnap hajnali három után már haza is értünk. Meglett a huszonnégy óra. Mondtam én már sokszor.
Ha egy nap, a huszonnégy óra nem elég, hát hamarább kell felkelni!
.

22 megjegyzés:

  1. Majd az érkező sok megfejtés után, csak nekem szabad lesz a gazda, mert arra felé nem vetődtem el, és már tuti, hogy nem is fogok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azért nem számítok sok megfejtésre. Ki tudja? Soha ne mond, hogy soha!

      Törlés
  2. Szép kirándulás lehetett, még akkor is, ha az eső belezavart. A várat nem ismerem, (talán már én sem fogom), de bízom benne, hogy előbb-utóbb meg lesz a megfejtés is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiányoltuk a hőséget, az eső meg engem kevéssé zavar, csak a fényképezőt féltettem.
      Neked is csak azt mondhatom mint druszámnak.

      Törlés
  3. Én is beleszerelmesedtem a várakba, de ez valószínűleg ki fog maradni, mert a páromat Horvátország felé és -ban csak autópályán lehet vinni, mert az a cél, hogy minél hamarabb ott legyünk. Na most nem fenyeget ilyen veszély, de korábban ez volt a trendi. Én ugyan szívesebben megyek lassabban, mert sokkal többet látunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tőletek nem is csodálom. Igencsak messze lenne egyéb utakon. Odafelé mi is azt mondtuk, legalább lehet nézelődni is. Visszafelé viszont azon a véleményen voltunk a leányommal -ő vezette a másik kocsit- fáradtan nem célszerű bevállalni az andalító 130-as tempót. Önző emberek vagyunk. Jobban szeretünk lassan, de élve hazaérni, mint gyorsan darabokban. :))

      Törlés
  4. Rég jártam Horvátországban, szégyellem magam, de nem ismerem fel a várat, talán a Plitvicei tavak környékén?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó helyen keresgélsz. Arrafelé van, nem is oly messze. Már miért szégyenled? :))

      Törlés
    2. Én a régi Jugoszláviában éltem:) Horvátország is oda tartozott és az ország nevezetességeit illett tudni, véletlenül a vár nem a Zrínyi család nevéhez kötődik?

      Törlés
    3. "A települést a 12. században említik először. Mellette állnak ..... várának romjai. A várat a ..... grófok építették, később a Frangepánok vára volt, először 1406-ban említik. 1561-ben a török sikertelenül ostromolta, később is több ostromot szenvedett, utoljára 1716-ban."

      Fogós kérdést tettél fel, próbáltam utána nézni.
      Zrínyi nevét én nem leltem, de tévedhetek.

      Törlés
  5. Szabad a gazda...:)..amúgy csodás látványt nyújt , még így szürkületben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El fogom árulni. :)) Nekem is tetszik. Van ott egy másik rom is, de fákkal benőtt és az esti fényben nagyon sötét lett a kép. Majd megnézem, hátha kicsit lehet világosítani anélkül hogy teljesen a minőség rovására menne.

      Törlés
  6. Vagy indigót kell tenni a párna alá, mert akkor kettőnek számít.

    VálaszTörlés
  7. Sajnos nem tudom a választ, de nagy kár, hogy nem tudtátok megnézni. 24 óra az nem semmi, én tavaly Norvégiából mentem haza kocsival, egyedül 3 gyerekkel, vasárnap reggel 7-kor indultunk, komppal Svédországból Németországba, a kompon aludtam, majd hétfőn délelőtt 10kor már otthon is voltunk. De azt mondtam soha többé nem megyek kocsival, legalábbis nem egyedül:) Kíváncsi vagyok a megfejtésre:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony nagy kár. Én mentem volna közelebb is, de hát már fáradt volt a csapat és nagyon mehetnékük volt. Volt két alkalommal is, hogy elvetemült pillanatomban egy nap lenyomtam Kaposvár-Debrecen-Kolozsvár útvonalat oda s vissza. Az úgy 1300 km. Volt kis föle is, mert sokat fuvarozgattam Kolozsvár városában is. Visszafelé jövet aludtam az út szélén pár órát. Megrogytam a végére. :)

      Törlés
    2. Ezért ideális az indigó. 0,1-0,15mm. Aztán nem tobzódni, mert 1 elég. ;-)

      Törlés
  8. Nem tudom, melyik vár, de ecsetért kiált...nagyon szép kép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nosza! Mentsd le és fesd meg kedves Panni! :)

      Törlés
  9. Gyönyörű fotó! Milyen szép lehetett a vár az eredeti állapotában.
    Örülök, hogy megismerhettem általad legalább a romjait.

    VálaszTörlés
  10. A háborúk után még a régi utakon többször elmentünk mellette.
    De a neve??????

    VálaszTörlés