A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. október 11., péntek

Fagyasztható, fogyasztható

Szezonja van már egy ideje, szedem is már egy ideje. Szedem és a szedéskor épp felesleget teszem a fagyasztóba.
Jól jön majd télen, tavasszal. Kedves barátom szegezte nekem, Ő úgy tudta a gombákat nem lehet fagyasztani. Lehet!
Többféleképp is, de nálunk a hőkezeléses eljárással eltett dívik. Tisztítás, forrázás, rövid ideig áll a forrázólében, leszűrés, hideg vizes öblítés, leszűrés és lecsurgatás.
Teljes kihűlés után kerül zacskókba.
Nézzük csak! Mik vannak a képen?
 1 szám alatt: nyárfa, nyírfa és vörös érdestinóruk szeletelve.
                    Ezeket a tinóru féléket egy éjszaka szoktam hagyni a hűtőben lecsöpögni. Muszáj, mert nagy menyiségü vizet képesek felszívni, megtartani és teljesen feleslege lenne sok vizet tárolni a fagyasztóban.
 2 szám alatt: fenyőtinóru kalapok.
                    Ezek így fiatalon, mikor még kemény a húsuk és szép élénksárga a színük kiválóak rántott gombafejnek. Ha megnőnek, akkor lesz a "Taknyos gomba".
  3 szám alatt: nagy őzláb kalapok.
                    Alapjában már úgy vagyok vele, hogy szép szép, de amúgy egy keveset érő gomba. Frissiben kiváló rántott gombának, de eltenni nem érdemes és más módon készíteni sem, mert hő hatására összeesik és szivacsos állagú lesz. Meg is ettük frissen.
 4 szám alatt: ízletes és lucfenyvesi rizike kalapok.
                    Ez aztán jó bármire! Most speciel egészben lettek eltéve, de leszelve kiváló paprikás gomba alapanyag. Mellesleg könnyű szárítva is eltenni. Jól, gyorsan szárad és soká eláll.
 5 szám alatt: fenyő és tarkatinóru szeletelve. Az idén tettem el úgy is, hogy leszelt vöröshagymával összesütve. Amolyan félkész ételnek.
 6 szám alatt: rizikefélék szeletelve.
                  Nagyon ízletes paprikásan elkészítve. Mint mondottam volt régebben, fogyasztás után sötétebb színt ad a vizeletnek, de ez nem káros s felesleges tőle megijedni. Több más étel is bír efféle tulajdonsággal csak általában nem is figyelünk rá.
 7 szám alatt: óriás csiperke
                   Nálam az idei X faktor győztes. Eddig nem gyűjtöttük, most viszont akadt szép számmal. Megmetszve csodás az illata. Olyan keserű mandulához hasonlatos, de nem a ciántartalma miatt. Ez illata és mérete okán semmivel nem összetéveszthető. Már persze aki figyel minden részletre. Mert az ördög és a gombamérgezés a részletekben rejtezik! Haúúú, milyen bölcs vagyok! :)
 8 szám alatt: aranytinóru avagy arany nemezestinóru
                   Nem túl nagyméretű, húsa szeletelésre kékül, ámde én ennek ellenére kedvelem mert amúgy jó ízű gomba. Úgy vélem nem nagyon gyűjtik.
 9 szám alatt: vargánya szeletelve
                    Óriási a népszerűsége. Nem véletlen. Mint ízével, mint illatával kitűnik. Húsa állagában is eltér más tinóruktól, például a vizet sem szívja fel olyan könnyen. Nem kell egy éjszakát lecsepegtetni.
10 szám alatt: a zsenge tinórufélék tönkjei karikára szeletelve.
Effélét még nem csináltam. Újítás. Melinda gondolta ki, úgy véli jó lesz például gombafasírt alapanyagául. Már miért is ne?

12 megjegyzés:

  1. Igazi természetjáró vagy, aki mellesleg nagyon bölcs is:)
    Nálad mindig tanul az ember lánya:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te mindig nagyon kedves vagy Csillaglány! Köszönet ezért is és a dicséretért is! :)

      Törlés
  2. Te olyan vagy, mint a wikipedia, sok érdekes dolgot megtudunk tőled:) De jó neked, ennyiféle gombát egyszerre még nem is láttam. A boltban is lehet fagyasztottat kapni, igaz én még sosem kóstoltam. Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha! Dicséreted felér egy kitüntetéssel! Úgy is fogadom.
      És természetesen nagy nagy köszönettel!
      A legtöbb mit sem változik élvezeti értékét tekintve.
      No de, aki varázsló a konyhában mint Te, úgy is egyszer kipróbálja. Szép hétvégét kívánok én is! :)

      Törlés
  3. Nahát, kedves MJ, a sárga irigység vett erőt rajtam!:) Nem ám, csak vicceltem!:) De ennyi gomba! És mindet ismered! Elismerésem! Én is nagyon szeretem a gombát, de csak ahhoz jutok hozzá, amit az üzletekben árulnak... Izgalmas, ahogy ismerteted őket:) Köszönet érte!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom hogy csak viccből mondod kedves Roza! Minden évben bővítem a palettát, gyarapítom az ismereteket. A tudást nem mertem írni, mert az még messze van. Néha mi is csak az üzletben jutunk hozzá, mert például rókagombát máshol nem találok, csak a Lidl-ben (ez volt itt a reklám helye). Én köszönöm kedves szavaid s a látogatást! :)

      Törlés
    2. Már ha Lidl, kóstold meg az ott kapható ördögszekér gombát, nekünk nagyon bejött!:-) Vékonyra felszeletled, majd rozmaringgal, sóval fűszerezed és pici olajon pirosra sütöd!:-)

      Én nem szerettem a gombát soha, de mióta járjuk az edőt, és erdei gombát eszünk, persze bevizsgálva, megváltozott az izlésem, bár a boltit most sem szeretem...

      Törlés
    3. Nahát! Még soha nem láttam itt. Vagy figyelmetlen vagyok, vagy reklamálni fogok. :) Ha lesz megkóstolom.
      Jobb is a szedett, mint a bolti. Ha már erdőn járunk. Micsoda erdők vannak ott "mögöttetek"! Szóval. Vendel gombát kóstoltad már? Lassan kell legyen, bár még nem találtam. Legalább 20 percig kell főzni! Nagyon ízletes. :)

      Törlés
  4. Ja és az őzlábat szoktuk szárítani, és a gomba krémlevesbe tenni, kellemes dió ízt ad a levesnek, és mivel turmixolom, így nem zavaró a szivacsos állaga. Nagyon jó kis gomba egyveleg!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jó! Nem jutott eszembe,köszönöm a tippet. Az idén már nem hiszem hogy ki tudom próbálni, mert a sok eső ami errefelé van tönkreteszi az őzlábat. De bevéstem!
      A rizikéknek viszont jót tesz. Még nincs is igazán szezonja, de már akad. Örülök hogy tetszik. :)

      Törlés
  5. Na még ennyi gombát! Én is előfordulok itt, csak eddig igen ritkán jöttem egyéb elfoglaltságom miatt. Most az egyéb elfoglaltságom alatt még nem találkoztam gombával, felén nem esett annyi mint felétek, így gomba is kevesebb van a hozzáértők szerint. Meg szerintem is, mert tavasszal úton-útfélen belebotlottam, most meg eddig még nem is láttam mindössze egy kis csoportot. A piacon azért több volt, de eredeti helyén jobban tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom hogy immár két hete nem írtál. Én is szoktam úgy lenni, ha kicsit is nem figyelek magamra, egyből dolgozok. :)
      Majd odaér! Itt már annyi esett, hogy járom az ellen esőtáncot és űzöm felétek.
      Na igen. Csakhogy az eredeti helyre el is kell jutni. Kívánok nektek ehhez pihentetős, kikapcsolódós hétvégét. :)

      Törlés