A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2013. október 29., kedd

Nehéz a bányászok ...

Úgy kezdődött, hogy szent elhatározással fogadtuk, megkeressük azt a híres és nevezetes "bányászbékát". Ehhez fel kellett csapnunk bányásznak. Felcsaptunk. Belevágtunk. Vélhetőleg a brekusz szabadságon van, vagy másutt bányászik mert nem találtuk.
Találtunk mást. Mindenféle ezt-azt. Majd amazt.
Átértékeltük a béka kérdést és a leleteket. Minden jel arra mutatott, hogy a több mázsás betonlap alatt nyugszik Attila. Nem nyugodott!
Mi sem. Addig nem, míg a lapot át, majd tisztába nem tettük. Na, ha Attila nem nyugszik (itt), akkor mi sem. Az ördög meg nem alszik! Ásunk hát tovább. Egyre melegebb van. Kettőre még inkább. Háromra leginkább! Akkor nem igaz! Az ördög mégis alszik. Vagy nincs odahaza. Lassan már a fején dübög az ásó és még sehol. A lagumdzsik nem ástak ennyit Eger falainál. Igaz, nem is vagyunk aknászok. Nem is akartunk sem telepíteni, sem találni. Jobb ezeket az aknaféléket elkerülni. Csak szétszórt lesz tőlük az ember. Van egy sztorim ez ügyben. Megírtam anno: Nyeles címen! Akkor is szétszórt lettem kissé, csak nem úgy ahogy pár rajongóm szeretné.
Tényleg rohadt nehéz a bányászok élete!
De nem hiábavaló! Napnál is világosabb, hogy végül egy középkori erődítés falaiba koccant a vas. Sötét van. Sötét középkor. Csak nem az elveszett falu nyoma? Déshida! Déshida falu volt, már 1298-ban jegyezték.
Beszélik, az erdő máig rejt bevájt üregeket, hol a falu lakói bújtak meg a vész elől. Meg sírokat is rejt. Azokét, kik nem, vagy nem időben bújtak meg. Újra át kell tekinteni a leleteket! És ásni, ásni, meg ásni!
Most befejezem, mert alig van már térerő, pokoli a hőség és valami fortyog.

6 megjegyzés:

  1. Apuci fáradt vagy? :)
    Kicsit elvont, de jól sikerült szerzemény. Érezni a fáradság okozta delíriumot. Szép munka fiúk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No látod ez érdekes. Amikor írtam, akkor egy kissé az voltam. Most viszont sokkal kevésbé, mint amire számítottam. Még az izomláz is elmaradt. Teljesen elégedett vagyok a fizikai állóképességemmel. :)
      Van ez így. Elvont. Ja! Elvontattuk a betonlapot. Csak a láncaink veszthettük volna közben. S micsoda láncot! Bilincs és mosoly. Bár a mosoly kicsit erőltetett volt közben. :)

      Törlés
  2. Jó munkához idő kell, meg a találathoz is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az igaz! Meg az is igaz: a lassú munkához idő kell!
      Rengeteg az érték. A fém beolvasztható, az üveg úgyszintén, a tégla, kő beépíthető, a föld önmagában kincs ... :)

      Törlés
  3. Csak nehogy Braziliában kössetek ki az ásással...:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak végszükségben! Ha nem bukkannánk valami jó jövedelmezőséggel biztató aranytelérre, akkor kényszerűségből át kell ásnunk a Brazil-felföldig, legjobb lenne a Minas Gerais vagy a Caatingas környéki valamelyik gyémánt ér. Majd amelyiket eltaláljuk. :)

      Törlés