A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (329) Deseda (222) Gombák (147) Úton (143) Családi (122) Madarak (121) Horgászat (117) Vártúrák (104) Gasztronómia (100) vegyes (97) Gépek (96) Zsömi (87) F-1 (80) Kedvenceink (74) Kvár (68) miEz? (61) Somogyban (57) tréfás (56) D.arborétum (55) Állati (47) "Állati" (46) virág (46) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) Veterán (36) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (15) retro (13) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (2)

2017. jan. 5.

Farkasordító ...

Farkasordító hideg jön.
Íme a fogai! Igazán aktuális képeket lőtt Muki.

Mukitól sem először kaptam jó fotókat (pl.: "A vándorok"), mint ahogy édesapjától Bajás barátomtól sem.
Nem csak aktuálisakat, de jókat is. Nem ennyit, jóval többet. Most párat kiragadtam felcsigázni az érdeklődést, a többi vésztartalék.
Gyűlik a jég a Balaton felszínén, most mégis attól félnek a hozzáértők, hogy a nagy szél felszaggatja és utána nekitolja, majd kitolja a partra. Bíz ez megeshet 80 kilométeres széllel!
Ha úgy lesz, hát az kemény lesz! Olyankor visz, gyalul, borotvál maga előtt mindent.

Bár nem vagyok meteorológus, azért én is adok egy előrejelzést, igaz segítséget kaptam hozzá. Hogy kitől?
A szövegből majd kiderül annak ki elolvassa.

Farkasordító hideg van.
Lesz is. Az előrejelzések szerint marad a szibériai hideg pár hétre és még hozhat havat is.
Ez a szibériai farkasordító hideg már keményen problémákat okoz. Pont Szibériában és pont a farkasoknak. Arrafelé már -40 fokokat is mérnek és ez komolyan befolyásolja a farkasok életét.

Nyugodt földi kedves barátom egy -névtelenséget kérő- jupik sámán nem csak velem, de a farkastársadalommal is komoly kapcsolatokat ápol.
Az ő híradásából tudom, hogy a Bering-szoros környéki farkastársadalmak már -a nagy hidegre való tekintettel- bevezették a vadászat közbeni sebességkorlátozást. Muszáj nekik!
Ez, a farkasok közt, az életmódból és a környezethez való alkalmazkodóképességből fakadó már jól bevált önvédelmi intézkedés. -35 környékén a falkavezér elrendeli kényszerűségből.
Azon okból kifolyólag, hogy a nagy hidegben a falkát állandó mozgásban kell tartani, mert különben lefagynak. Így tartják melegen magukat és a keringési rendszerüket. De ez a probléma forrása is, ha a higanyszál túlságosan alacsonyra száll. A szervezet hőjét a vérerek szállítják szét a szervezetben, többek közt az izmokhoz is és az irhába is, védendő a belső szerveket.
Vadászat esetén az üldöző farkas akár a 70 km/h sebesség elérésére is képes.
De ekkora hidegben nem teheti!
Nem teheti, mert akkor az izomrendszer felemészti az összes termelt hőt és a farkas túlhűl, fokozatosan lefagy. Még viszi a lendülete, a vázrendszerre tapadó izomerő, de kívülről befelé fokozatosan befagy és egy váratlan irányváltoztatásnál egyszerűen eltörik.
Ez egy természetes következménye annak hogy akkor már nem uralja, kontrollálja teljes egészében -a fagyás miatt- mozgását amihez járul az üldözés mámora és a mardosó éhség okozta felelőtlenség is.
Sámán barátom már számos alkalommal talált és adta meg a végtisztességet, a hideg okozta elpattanástól pórul járt farkasnak. Tőlük származtatható a régi mondás: -"olyan hideg van, hogy a farkas, derékban törik a kanyarban!".

(Biztos így van, mert 2012.02.02-én is ezt üzente. Akkor is megírtam)

3 megjegyzés:

  1. De a képek gyönyörűek. A jégvilág maga a csoda!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az idén is kihagytam. Majdcsak eljutok egyszer a Balatonig. "Rohadt messze" van! :)

      Törlés