A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2019. január 18., péntek

Csukafilé egyszerűen

Csukafilé tepsiben sütve, egyszerűen.
A lehető legegyszerűbben.
Rég volt már, hogy gasztro bejegyzést csináltam.
Épp itt volt az ideje! Mint ahogy a csukasütésnek is.
Nem friss fogás. Fagyasztóból. De ez mit sem von el az értékéből, és mikor kész, az élvezetéből.
Kiolvasztás, lecsepegtetés után jön az irdalás. Csukát nagyon sűrűn a vágásokkal, mert a hátrészben sok és nagyon vékony az Y szálka. Természetesen a húst irdalom, alul a bőr ami továbbra is egyben tartja a megvagdosott halat. Ha az irdalás kész, jöhet a sózás, ügyelve arra, hogy a vágásokba is jusson. Nem sajnáltam a sót. Valahogy a maiak gyengébbek.
Sózás után citromlével egy fürdő, az kissé segít a húsnak egyben maradni süléskor is, és amúgy az íze sem árt, de a lényeg, hogy gyorsítja a só olvadását, és ketten együtt "felzabálják" a megvagdosott Y szálkákat. Az ismét nedves, a citromlétől nedves filékre borsőrlővel hintettem fekete borsot. Nem túl sokat, de nem is keveset. Erre mondja a hozzáértő, hogy ízlés szerint.
Tulajdonképp a csuka fűszerezése ezzel akár kész is lehet. Nagyon jó a hús íze, intenzív, ezért nem igényel sok fűszert. Szerintem ennyi bőven elég. Ki úgy gondolja nem, hát tehet rá akár halfűszer keveréket is, de csínján vele! A fő alapanyag, ebben az esetben a csukafilé, ízét kell élvezni, kissé megemelni, nem pedig fűszerbombát enni.
Néhány órát állhat így, hadd dolgozzon a só és a citromlé. Én mindjárt a kizsírozott tepsibe tettem állni, és alá is két-két, meg rá is két-két, nagyon vékony szalonnaszeletkét tettem. A kicsit füstölt szalonna, kicsit emel az élvezeti értékén. Sütés gázon, magas hőn, fólia alatt egy kicsit, majd anélkül egy kicsit és a végén pár perc pirítás a villany cekásszal. Csak addig míg gyenge színt kap és kissé összeugrik a szalonna is. Sütésidőket nem mondok, mert nem mérek. Nézek!
Halat sem szabad túlsütni, mert ha kiszárad akkor nem igazán jó. Nem aszalni kell, megsütni.
Meli szerint jó lett, Misinek ízlett, akkor én meg szerény leszek, és nem mondok semmit!
Aki nem szereti a csukát a szaga miatt, készítse el fogassüllőből. Még jobb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése