A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (392) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2019. január 11., péntek

Süngomba

Közönséges süngomba.
Más nevein majomfejgomba, szakállas süngomba,oroszlánsörény-gomba, cérnagomba, s mert a kínaiak termesztik, hát náluk yamabushitake vagy Pom-Pom blanc.

Hazánkban is előfordul, de mert nagyon ritka, hát védett!
2018-ban az év gombája címet nyerte el idehaza!

A termőteste, kinézete jól látszik a fotókon. Igen jópofa a megjelenése. Illata nem jellegzetes, mondhatnám nincs is.
Élő vagy fekvő, öreg bükk és tölgy fatörzsek repedéseiben, üregeiben és tuskókon nő. Az öreg erdőkben, az erdőművelés alól kivont őserdőkben, ahol elég holtanyag marad, ott terem meg, illetve ott van esély a megmaradására.

Én ezeket az Auchan-ban "szedtem", s mert termesztett, hát meg is fogjuk kóstolni. Ahogy javasolják, kockára vágva s vajon megpárolva. Bár állítólag rántva is jó. Mosni nem szabad, mert teleszívja magát vízzel. Amúgy gyógyhatású gomba. Néhány hatása tudományosan is bizonyított, ezért tán érdemes utánaolvasni és adott esetben nem félretolni a gombás polcon.

Én még a természetben soha nem találtam, pedig hát jártunk sokszor olyan helyeken, például a Bükk, ahol megterem. Valószínűleg nem azokban az időkben amikor termőideje van és egészen biztosan nem gombák végett jártunk.
Én legutóbb,itt a második fotón látható gombákat találtam, akkor amikor téli laska után jártam az erdőt. Annyi a közös ezek közt a taplógombák és a süngomba közt, hogy ezeket sem szedtem le. Nem mert védett, hanem mert ehetetlen.

Ezek a "sünök" is bekerültek abba az albumba, ahol a 'Gombák' kaptak helyet, a süngombák mellett, majd -eddig- 250 gombás fotó erejéig.

1 megjegyzés:

  1. Ui.: Remek lett! Meli megpárolta hagymával, kevés fokhagymával és sóval ízesítve. Kitűnő! Főleg azoknak javaslom, akik azért idegenkednek a gombától, mert van az a jellegzetes illat amiből azonnal lejön, hogy gomba készül. Sem illatra, sem ízre, sem állagra nem hozza a gombát. Ízre tán tényleg egy kicsit a zsenge borjúhúst hozza.

    VálaszTörlés