A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (394) Deseda (355) Gombák (219) Horgászat (200) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (16) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2022. december 25., vasárnap

Építkezések a Desedán (Boldog karácsonyt!)

2022.12.22-i állapot az immár majd esztendeje nem álló Szúnyog hídnál. Számos alkalommal írtam már róla, és hoztam képeket is a munka állásáról, legutóbb szeptember 07-én, a többit már nem citálom elő megint.
Gőzerővel folyik a meló. Na jó! Ottjártamkor pont nem dolgozott senki, nem csináltak semmit, de ... De a töltés szép komótosan kúszik a forrás felőli parttól az arborétum partja felé. Már majd félúton jár. Lassú töltés partot ér. Majd valamikor.
Szóval a technológia az, hogy megvárták a partvédelem miatti vízszint csökkentést oszt építenek egy töltést, amin majd eljár a munkagép és a helyére emelgeti az elemeket. Vélelmezem, utána kikanalazzák a rengeteg belehordott töltésföldet, kivéve az elmosódást. Kellett a rengeteg belemosódó föld a Desedába, azon a részen amúgy még nem ért derékig az iszap.
No de hát nincs mit tenni, a modern technológiák korát éljük. Meg a pontos határidőkét.

2022.12.22-i állapot a Kaposfüred szőlőhegy alatt megkezdett partvédelmi munkálatok akkori állásáról.
Sokkal most sem lehetnek bentebb, lévén Karácsony.
Hatalmas vitákat kiváltott beruházás, rengeteg embernek van ellenvetése, sokaknak meg nem gond a part megújulása, megvédése a további elmosódástól.
Sajnos a képek már szemcsések lettek a sötétség közeledte miatt. Mire az arborétumból elbaktattam a partig elfogyott a fényes nap. Fény hiányában nem is láttam értelmét végig menni az egész szakaszon, egészen a füredi kikötőig. Így ez most egy részleges állapot. Majd még úgy is járok arra s majd még a munka is folytatódik. Egy már előrehaladottabb állapotéban talán többen elfogadják -a kivágott fák ellenére is- a partvédelem szükségességét.
Ha pedig nem, hát akkor folyik tovább a vita, miközben más szakaszokon is fogy tovább a part és sorra dőlnek be a partmenti fák a vízbe.

2022.12.25.
Mondtam ugye. Hamarabb jártam arra mint gondoltam. Ráadásul nappali világnál és még napsütésben is.
No persze a helyzet mit sem változott az ünnepek miatt, de legalább most jobban látszik. Ha nem is épp légi felvétel, de magaslatról, a kilátóból fényképezve. Ezen a partszakaszon még semmi rendkívüli nem történt leszámítva a szükségszerű fakitermelést. Mi lesz a vége? Majd meglátjuk.
Majd ha elkészül. Gyanítom, a birtokbavétel után -no és a tó feltöltődésével-, már kevesebb lesz az acsarkodás. A jót, a szépet gyorsan meg lehet szokni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése