A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (316) Deseda (205) Úton (135) Gombák (129) Madarak (119) Családi (115) Vártúrák (104) Horgászat (100) Gépek (94) Gasztronómia (93) vegyes (89) F-1 (76) Zsömi (76) Kedvenceink (74) Kvár (67) miEz? (60) Somogyban (57) tréfás (53) D.arborétum (51) Állati (46) "Állati" (45) St.földön (45) +jegyzÉs? (43) virág (43) Veterán (35) feljegyzÉs (35) Királynő (30) vitriol (30) Történetek (28) görBee (19) Hadban (15) retro (12) Három kérdés (11) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Balaton (2)

2013. nov. 6.

Sötét trombitagomba

Ez bíz, tényleg sötét! Majdhogynem fekete. Ijesztő a színe ugye?
Akkor még elárulom, a németek úgy nevezik "holtak trombitája". Kissé bizalomgerjesztőbb a "katlangomba" elnevezés. ... Na jó! ....
Nem sokkal. Az olaszok, franciák is "holtak trombitája" névvel illetik.

Húsa vékony, szürkésfekete, törékeny. Egyes leírásokban kellemes illatú, másutt nem jellegzetes. Nekem az tetszik a leginkább, hol Mirabella illatúként írják. ... Nahááát! ... Nem tudom. Nem ismerem a hölgyet. Ámbár meglehet a lotyószilvára gondolt az illatszakértő. Lotyószilva. Ha jól emlékszem azt becézik fosató szilvának is. Nem igényes gomba. Ááá! Nem. Csak legyen tölgy vagy gyertyán, meg fű is, meg vastag avartakaró. Ja! Savanyú talaj.

Meghoztam hozzá a kedvet? ... Pedig ehető. Sőt! Aromás csemegegomba. Sokféleképp felhasználható és jól konzerválható. Szárítás hatására aromája jobban előjön, sokszorosára nő, s szárítmánya évekig felhasználható. Mondják, aromája a szarvasgombához hasonlatos. Mondhatják, mert én a szarvasgombát nem ismerem. Ezek a sötét trombiták viszont tényleg nagyon fűszeres, kellemes illatot árasztanak szárítás közben.

8 megjegyzés:

  1. pedig nem valami bizalomgerjesztő...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No igen. Bár ha a színét nem nézzük, akkor szép és mutatós kis tölcsérek.

      Törlés
  2. Ez is a "ronda, de finom" kategória:)

    VálaszTörlés
  3. Mi megszárítjuk, és megdaráljuk. Szinte por lesz belőle, fűszerként használjuk!:-) Isteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van nekünk is olyan varázsporunk, de most nem darálom le, hanem a vékony csíkokra szaggatott gombát szárítom és úgy teszem el.

      Törlés
  4. Nálad megjött az őszi gombaszezon! Nekem itthonról már csak a te fényképeid nézegetése marad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam lassan vége is lesz, már nincs hová tennem. Remélem nincs valami gond -a sok melót leszámítva-, hogy nem tudsz kicsit sem kimozdulni?

      Törlés