A képek általában illeszthetők az íráshoz. Általában igen, ritkábban nem.
De akár így, akár úgy, az enyémek, mint ahogy a szöveg is.
Elviheted ha kell, nem bánom, csak ahol "leteszed" ott említsd meg, tőlem való!

Keresés ebben a blogban

Témakörök

Természet (391) Deseda (354) Gombák (217) Horgászat (199) Úton (167) Madarak (153) Családi (135) Gasztronómia (116) Vártúrák (108) vegyes (107) F-1 (106) Gépek (100) Kvár (96) Zsömi (96) Kedvenceink (75) D.arborétum (74) Somogyban (73) Állati (71) miEz? (68) tréfás (63) virág (54) "Állati" (51) St.földön (46) +jegyzÉs? (43) Veterán (37) feljegyzÉs (37) vitriol (32) Királynő (30) Történetek (30) COVIDnapok (19) görBee (19) retro (18) Hadban (16) Pomáz (14) Három kérdés (11) Budapest (8) Bikal (7) Drótszamár (7) KérdÉs? (5) ?????? (4) Balaton (3) Finomságok (3) Plitvice (3) h s s (3) Deseda Horgászat Madarak (1) közélet (1)

2011. július 1., péntek

Igyuk vagy ...?

Mi ez? Belátom, hogy a kép alapján talán fel sem kellett volna tennem a kérdést, mert nehezen eldönthető. Ránézésre valami zavaros lötty egy négyliteres befőttes üvegben. Mégsem befőtt.
Kristálygomba.
Egészen pontosan ez már a szűrés előtti állapotára erjedt tenyészet. Magát a gombát nem kell elfogyasztani, csak a leszűrt levet, mint ivólét.
Barátoktól kaptunk egy tenyészetet és szaporodik, mint a "veszedelem". Ők isszák már régóta és jók a tapasztalataik. Én még csak pár litert "suvasztottam" be belőle így érdemben nem tudok a hatására nyilatkozni. Ízre nem rossz. Kissé kefires, kissé tán limonádés ízhatású. Hűtve kell tárolni a leszűrt ivólevet. Üdítő hatású az biztos.
Hatalmas az irodalma, így könnyeden utánaolvashat akit érdekel. Én nem reklámozom, nem is ajánlgatom, csak megmutatom. Akit érdekel az utána kutakodik és eldönti maga. A gomba úgy néz ki, mint a jégkása, de gumiszerű a tapintása. A gomba fémmel nem érintkezhet!
Úgy hat evőkanálnyi, meleg vízzel leöblített gombát helyezzünk egy üvegbe, 8-10 szem mazsolát dobjunk rá, 8-10 dkg cukrot és fél jól megmosott citromot, rá 2 liter hideg vizet. Jól fel kell keverni és szobahőmérsékleten érlelni 2-3 napig, közben naponta átkeverni. Érlelés után le kell szűrni, a citromot belecsavarni a lébe és kész az ital.
A gombákat meleg vízzel le kell mosni és a fentiek alapján újra hasznosítható. Közben szaporodik. Méghozzá gyorsan. Olyannyira, hogy a felesleget már viszi is egy ismerős. "Ha megnyerte ... hadd vigye!"
Japánkristály, kristálygomba, japán kristálygomba, vízi kefir, "Japán Tengeri Kristály" gomba neveken is megtalálható.
.

14 megjegyzés:

  1. Már évekkel ezelőtt kóstoltam,azt hiszem natur állapotban volt,csak vízben oldva,de nekem nagyon nem ízlett!Azóta sem ittam ilyet ,hát sok sikert kívánok a fogyasztáshoz!Hozzon ,érezhető eredményt Nálad!Habár ,még fiatal vagy ahhoz,hogy egészséügyi problémáid lennének!Bár NINCS korhoz kötve!Kedves egészségedre,köszönöm a cikket:Ujváriné

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! :) Igazán örülök, hogy így "megfiatalítottál". :) Túléltem az első infarktust. :)

    VálaszTörlés
  3. Nem vagyok szoros barátságban a gombákkal, ismerem hatását, hogy szinte mindenre jó, még is a gyógyfüvekre voksolok :) Hogy is mondták régen??
    Váljék egészségedre!!!!! :))))

    VálaszTörlés
  4. Jó dolog, én mondom! Sokáig ittam, és itattam a családdal, sok embernek adtam is gombát.Úgy tudom, időnként pihenni kell, nem szabad folyamatosan inni....nahát, amíg pihentettem, elpusztult a gombám...de most, hogy látom, lehet, hogy újra elkezdem.nagyon hatásos volt, vitalitást, jó erőnlétet kaptam tőle....

    VálaszTörlés
  5. Ránéztem a fotóra és azonnal magamban elővillant anyám öt literes dunsztosa, amint a konyhaasztalunk hátsó felében áll, viszonylag biztonságos helyen, amolyan lelökésmentes övezetben... amiben jó régen házi vermutot készített... simán kitaláltam mi van az üvegben... majdnem... gondolom egyáltalán nem véletlen. :)

    VálaszTörlés
  6. Én is úgy jártam, mint annalíz, ráadásul, közben el is felejtettem a gombát, talán ismét el fogom kezdeni:)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk ez a 4 literes üveg az első karantén az egereknek.
    Ha nem kattannak be, akkor átkerülnek az akváriumba, és kapnak mókuskereket, egyéb játékokat.
    Persze ha betegek, vagy depisek, akkor 1 hét alatt kiderül.
    A mostani párocska is 2 napja élvezi a vendégszeretetet. Eddig voltak karanténban.

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Hasonlóan ÉdesMindeggyel nekem is a harminc évvel ezelőtti martini készítés ugrott be. Meg is csináljuk ismét, hála google-nak.(Mert a régi recept már elveszett.) Köszönöm az inspirációt.

    VálaszTörlés
  10. - Olyan, hogy mindenre jó, olyan biztosan nincs. Köszönöm! :)
    - Köszönet az értékes információkért. Biztató! :)
    - Házi vermut? Jó az ötlet! Köszönöm! :)
    - Tapasztalataid is olyan jók? :)
    - Csak a karanténban nincs gombaoldat ugyebár. :))
    - Nagyon szívesen! Váljék egészségetekre! "Csling"!
    Csak képzeletben koccintottam veletek. :))

    VálaszTörlés
  11. Őszintén? Az ízét megszerettük és vártuk az eredményt:)

    VálaszTörlés
  12. Értem. :) Diplomatikus válasz. :))

    VálaszTörlés
  13. Még sohasem ittam, de talán egyszer sikerül és akkor én is mondhatok véleményt róla:)
    Szeretettel üdvözöllek. Magdi

    VálaszTörlés
  14. - Ízre tényleg jó. A többire még várok. De mire is várok? Na ez az amit nem is tudok. :)

    VálaszTörlés